Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
Een bij zit op een bloemFrederik Beyens

Maak eens een bij blij

Bijen zijn heel belangrijk voor de bevruchting van planten en het leven op aarde. Maar ze hebben het moeilijk. Help hen door te kiezen voor insectenvriendelijke planten, of maak bijenhuisjes of een echt bijenhotel. Ook jij en je (moes)tuin hebben er baat bij!

Steeds meer bijensoorten en andere bestuivers zijn met uitsterven bedreigd. Dat is ook voor de mens slecht nieuws: driekwart van alle voedselgewassen ter wereld en 90 procent van alle wilde planten zijn minstens deels afhankelijk van dierlijke bestuiving. 

Pesticidengebruik en een gebrek aan voeding en nestgelegenheid maken het de bij moeilijk. Ook de klimaatverandering en ziekten veroorzaken een daling in de bijenpopulatie.

Wilt u de bij helpen? Volg dan volgende tips. 

Tip 1: vermijd pesticiden

Pesticiden lijken een gemakkelijke oplossing voor ongewenste planten of dieren, maar ze berokkenen veel schade aan de omgeving. Ze vervuilen het water en de lucht en maken planten en dieren ziek. Eens in het milieu, zijn deze stoffen ook erg moeilijk te verwijderen.

Vermijd daarom het gebruik van pesticiden en gebruik in de plaats alternatieven. Tips vindt u op de website 'Zonder is Gezonder'. Wist u trouwens dat het sinds 2015 verboden is om pesticiden te gebruiken op het trottoir? Ook de groendienst van Antwerpen gebruikt geen pesticiden.

PaardenbloemenFrederik Beyens
Verdelg onkruid niet met pesticiden

Tip 2: kies voor insectenvriendelijke planten

Sommige planten die u in het tuincentrum tegenkomt, zijn vooral gekweekt om mooi te zijn. Daardoor hebben ze soms amper of geen nectar of (toegankelijk) stuifmeel meer. En net dat heeft de bij nodig om te overleven.

  • Vraag daarom altijd naar insectenvriendelijke planten of kies voor wilde planten. 
  • Ga ook voor variatie: probeer voor bloeiende planten te zorgen van het vroege voorjaar tot in de herfst. Vroege voorjaarsbloeiers zijn zeer belangrijk om bijen na de winter een goede start te bieden.
  • Hebt u een moestuin? Laat dan een ui of prei doorschieten en in bloei komen, of kies voor bosaardbeitjes als bodembedekker. Bijen zijn ook dol op bloeiende kruiden zoals lavendel, komkommerkruid, salie of marjolein.
  • Vaak vindt u ook een bijenvriendelijk bloemenmengsel in het tuincentrum. U vindt ze ook in de zadenbib
  • Denk niet alleen aan uw tuin. Ook op een groendak, balkon of aan uw gevel kunnen bijvriendelijke planten groeien.

Verwante info:

Tip 3: geef de bij een huis

Vroeger vonden solitaire bijen gemakkelijker plekjes om hun eitjes te leggen. Bijvoorbeeld in de voegen van een huis of in een zandberg. Door renovaties en de toenemende verstening vindt de bij moeilijker nestgelegenheid. Help ze daarom een handje door huisjes aan te bieden. 

De verschillende soorten bijenhuisjes: in een houtblokje, met holle stengels en met leem
De verschillende soorten bijenhuisjes

Verschillende bijensoorten hebben verschillende voorkeuren:

  • Houtblokjes: zorg voor blokjes uit eik, robinia es, beuk of meidoorn van zo’n 20 cm lang. Boor in het blokje gaatjes tussen de 3 en 8 mm dik. Maak de gaatjes schilfervrij: trek de boor enkele keren omhoog en omlaag. Zo voorkomt u dat de bijtjes hun vleugels beschadigen. 

  • Holle stengels: vul een wijnkistje, conservenblik of ander voorwerp met holle stengels, zoals bamboe, riet, venkel of brandnetel. Zorg dat alles stevig vastzit en de stengels niet meer kunnen bewegen.
    Sommige bijen nestelen enkel in verticale stengels. Bind bijvoorbeeld braam, framboos, koningskaars, distels of vlier samen en plaats ze verticaal.

  • Leem: maak een mengsel van 4 delen leem, 4 delen zand, 1 deel gebluste kalk of klei en een klein beetje water. Smeer het mengsel in een wijnkistje, terracotta bloempot of bloembak. Laat het een uur drogen en prik er dan gaten van ongeveer 10 centimeter diep in met stengels, spijkers of bijvoorbeeld een breipriem.

Let er steeds op dat het bijenhuisje of -hotel op een zonnige en droge plek komt. Voorzie eventueel een afdakje van hout of een dakpan zodat het huisje niet nat wordt.

Bij een combinatie van de verschillende soorten, spreken we van een bijenhotel: 

Het bijenhotel in de tuin van het EcoHuis
Het bijenhotel in de tuin van het EcoHuis