Imker aan het werk Dries Luyten

Honing van Berchemse bijen

In 2016 werd de Berchemse honing voor het eerst gelanceerd. Het lokale product is een oogstproduct uit de 27 bijenkasten die in het district staan. U kan de honing kopen bij enkele lokale handelaars. 

Sinds 2016 staan er 25 nieuwe bijenkasten in het district Berchem. Daarvoor stonden er al 2 bijenkasten op het districtshuis. Daarmee komt het totaal dus op 27 bijenkasten in het hele district. Met de bijenkasten wil Berchem de bijensterfte tegen gaan. Bijen zijn met uitsterven bedreigd en kennen een moeilijke tijd door het gebrek aan bomen en planten in de omgeving en voornamelijk door het gebruik van pesticiden. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren en zorgen ervoor dat de voortplanting in gevaar komt. In de stad kennen bijen daarom goede overlevingskansen doordat hier minder pesticiden gebruikt worden dan op het platteland.      

Daarnaast wil het district u laten meegenieten van de oogst. In een bijenkast wonen ongeveer 70.000 bijen. Met de 25 nieuwe bijenkastenkasten telt Berchem sinds april ongeveer 1.890.000 nieuwe inwoners. De bijen produceren 10 tot 80 kilo honing per kast op een jaar. Dat is heel wat honing die Berchem wil delen met de Berchemnaars door te koop aan te bieden bij lokale handelaars. De prijs van een potje honing bedraagt 5,5 euro.  

Verdeelpunten Berchemse honing

  • Helios, Statiestraat 13
  • Bakkerij Goeiemorgen, Statiestraat 169
  • Kupuku, Driekoningenstraat 33
  • Bakkerij Lebleu, Schomstraat 14
  • Patisserie Neirynck, Marie-Josélaan 62
  • Slagerij Finebek, Fruithoflaan 83

 

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
maroef

in de 'Antwerpenaar' staat een artikel over de lekkere Berchemse honing, er zou een boekje met recepten beschikbaar zijn? In het districtshuis van Berchem weten ze nog van niets; waar is dit boekje verkrijgbaar? dank bij voorbaat voor uw antwoord