Sneeuwruimen

Hou uw stoep vrij van sneeuw en ijzel

Als het sneeuwt of vriest, moet u het voetpad voor uw woning schoon en veilig houden.

Het sneeuw- en ijsvrij maken van uw stoep is verplicht door de wet. In gebouwen met appartementen verwijdert de bewoner van het gelijkvloers ijs en sneeuw van het voetpad. Woont daar niemand? Dan moet de bewoner van het appartement daarboven dat doen.

Hulp nodig?

Bent u 75 jaar of ouder en kan u zelf geen sneeuw ruimen? Of hebt u een handicap? En zijn er geen buren, familie of vrienden die u kunnen helpen? Vul dan bij sneeuwval of ijzel het e-formulier vrijmaken voetpad van sneeuw en ijzel in.

Stadsmedewerkers komen dan gratis bij u langs om uw stoep vrij te maken.
 

Verwante info:

16 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
ob26918

Allemaal goed en wel, de burger moet het doen en wat met de overheids lokalen? Een aantal jaren geleden was er een kerstmarkt in Wilrijk met temperaturen onder, ijzel was aanwezig, heb u toen iemand opgemerkt die het Politie- en het districtshuis en ook het plein ijzel vrij te maken? Laat mij nu duidelijk zijn dat ook de Stad Antwerpen en hun districten hun verantwoordelijk nemen.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Voor gebouwen die eigendom zijn van de stad, wordt een gebouwverantwoordelijke aangesteld. Hij/zij is hier onder andere verantwoordelijk voor het sneeuw- en ijsvrij maken van het voetpad. Ziet u toch ergens een onveilige situatie, dan mag u dit altijd melden via het stedelijk contactcenter op het nummer 03 22 11 333 of in dringende gevallen via de Blauwe Lijn op het nummer 080 123 12.

Jouw avatar
ob26918

Geachte, ik ga deels akkoord met uw antwoord, maar waarom moet de burger bellen, het toen aanwezig ijzel lag ook wel voor het politiegebouw, deze kunnen toch ook optreden.

Jouw avatar
Hans_Majean

Ik wil de stadsmedewerkers bedanken die vanmorgen fietspaden gestrooid en geborsteld hebben, zoals de fietsautostrade tussen Ekeren en luchtbal, zodat we veilig op onze werkplek zijn geraakt...

Jouw avatar
IngeOtt

Beste, Deze morgen was de brug op de Veltwijcklaan (over de spoorweg) letterlijk een spiegel voor de voetgangers en fietsers. Ik hoop dat hier ondertussen iets aan gedaan werd, en dat in de toekomst sneller wordt opgetreden voor de burgers die al heel vroeg op pad zijn. Ik begrijp dat men niet overal tegelijkertijd kan zijn, maar hier was het wel heel gevaarlijk en ik hoop dat niemand is gevallen en zich bezeerd heeft.

Jouw avatar
noortjev8x

"... Bel dan bij sneeuwval of bij ijzel naar het stedelijk contactcenter op 03 22 11 333. Stadsmedewerkers komen dan gratis bij u langs om uw stoep vrij te maken. " Dat gesloten is op zaterdag .. wanneer het sneeuwt ?!?! Debat bij de buren : heel het voetpad ? of een strook van ongeveer 1 m sneeuwvrij maken ?.. wat als iemand struikelt of uitglijdt 'naast' die meter ?! ben ik dan ook verantwoordelijk ? OF die buur waar ik het pad gemaakt heb ??

Jouw avatar
MarcMeeus

Weinig sneeuwvrij gemaakt op voetpad Ruggeveldlaan door bewoners (omgeving Wim Sarensplein)!!! Politie rijdt gewoon door zonder notie of actie te nemen tegen de gebouwverantwoordelijken die niets doen,wie is nu verantwoordelijk ??Stadsmedewerkers en strooiwagens waren ok.

Jouw avatar
iny.leirs@hotmail.com

En wat als je niet thuis bent? Ik Woon in een klein appartement met 3 eigenaars. Ik ben verantwoordelijk maar wij waren met drie niet thuis. Wat moet er dan gebeuren?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste fi31163: de stad kan helaas niet overal tegelijk zijn maar de stadsdiensten doen hun best om alles zo snel mogelijk sneeuw en ijzel vrij te houden

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste noortjev8x: best het hele voetpad vrijmaken want men is verantwoordelijk voor zijn/haar voetpad

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste sa28226: is eigenlijk iets voor SL

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste iny.leirs@hotmail.com: De bewoner van het gelijkvloers is verantwoordelijk voor het sneeuw en ijzelvrij maken van het voetpad. Indien de bewoner niet kan, dan zijn de bewoners van de eerste verdieping verantwoordelijk. Verder kun je ook beroep doen om buren of familie.

Jouw avatar
henri.rincheval@telenet.be

Allemaal goed, maar de Stad of District doen zelf niets. Onlangs was er op een zaterdag een ijsdag, wat bleek nu, het politie en het districtshuis en de Bist in Wilrijk kon je gewoon niet lopen. De politie zelf deed er niets aan je er kon gewoon niet stappen. Is dit wat de Stad doet voor hun burgers en maar blijven schrijven wat de burger moet doen en de Stad???

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste mijnheer Rincheval Wij hebben uw opmerking omtrent de sneeuw- en ijzelbestrijding goed ontvangen. Afhankelijk van het weer of wintertype onderneemt de stad Antwerpen acties om sneeuw en ijzel te bestrijden. Op basis van verschillende kleurcodes wordt bepaald welke aanpak er gehanteerd zal worden. Meer info kan u op volgende webpagina’s terugvinden: - sneeuw- en ijzelbestrijding; - fietspaden; - wegen. Ook de stad Antwerpen is verantwoordelijk om de sneeuw en ijzel op het voetpad voor het districtshuis aan te pakken. Wij nemen uw opmerking mee en zullen hier in de toekomst aandacht aan besteden. In de toekomst kan u met uw vragen en opmerkingen ook steeds terecht op: - onze website: www.antwerpen.be/melden - het nummer van het Stedelijk Contactcenter: 03 22 11 333 Hebt u nog vragen, dan helpen we u graag verder.

Jouw avatar
Fieke50

Misschien ook een telefoonnummer voor die 75+ers zonder computer?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Frieda, dat kan op het nummer 03 22 11 333 en kies daarna voor optie 1.