Sneeuwruimen

Hou uw stoep vrij van sneeuw en ijzel

Als het sneeuwt of vriest, moet u het voetpad voor uw woning schoon en veilig houden.

Het sneeuw- en ijsvrij maken van uw stoep is verplicht door de wet. In gebouwen met appartementen verwijdert de bewoner van het gelijkvloers ijs en sneeuw van het voetpad. Woont daar niemand? Dan moet de bewoner van het appartement daarboven dat doen.

Hulp nodig?

Bent u 75 jaar of ouder en kan u zelf geen sneeuw ruimen? Of hebt u een handicap? En zijn er geen buren, familie of vrienden die u kunnen helpen? Vul dan bij sneeuwval het e-formulier vrijmaken voetpad van sneeuw en ijzel in.

Stadsmedewerkers komen dan gratis bij u langs om uw stoep vrij te maken.

 

Meer info

stedelijk contactcenter 03 22 11 333, elke werkdag tussen 9 en 17 uur

Verwante info:

13 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
NadiaL

Misschien moeten stadsdiensten en openbare gebouwen beginnen met het voorbeeld te geven

Jouw avatar
DannyTeurelincx

Ik wil gerust mijn stoep vegen, maar verwacht dit ook van anderen. Ik stak deze ochtend te voet de Stenenbrug over de Ring over en dat was een ijspiste. Voor auto's was alles oké, maar de fiets- en voetpaden waren levensgevaarlijk. En dat op een plek waar heel veel schoolgaande kinderen passeren op weg naar diverse scholen. Wie is daar verantwoordelijk voor? Waarom is dit niet gebeurd.

Jouw avatar
Jheffe

Geweldige post. Wil de stad dan eerst eens beginnen met de fietspaden sneeuw-en ijsvrij te houden a.u.b.? Nergens in de stad en omstreken een fietspad vrij. Dank u. Maar de burger weeral met de neus op de feiten duwen. Goed bezig.

Jouw avatar
quitamy01

Ik begrijp dat de strooidiensten het verschrikkelijk druk hebben, maar ik vind het wel jammer dat op de 3e dag na de sneeuwval (dinsdag) geen enkel fietspad is schoongemaakt. Hier op de Ruggeveldlaan in Deurne is fietsen onmogelijk, ik zag vanmorgen vroeg fietsers op de rijbaan fietsen, want die is wél vrij. Waar zijn die handige pekelwagentjes gebleven? En indien mogelijk graag controle op het vegen van de stoepen en dikke gas-boetes. Mijn buurvrouw en ik hebben vanmorgen om 7 uur het ijs van de stoep verwijderd, maar verderop in de straat is het om 11 uur nog altijd een ijspiste. De mensen op de hoek vegen nooit hun stoep, daar zag ik gisteren voorbijgangers al glijdend verder strompelen, een echte schande.

Jouw avatar
faydens

Ongelofelijk dat de fietspaden niet sneeuwvrij worden gemaakt, terwijl men wel verwacht dat je je voetpad vrijmaakt.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste allen, Tijdens piekmomenten werken onze diensten aan één stuk door in dag- en nachtploegen om onze wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Het doel is daarbij om de mobiliteit op de hoofdassen te garanderen. De focus ligt dan op secundaire verbindingswegen, bruggen, op- en afritten, grote wijkwegen, spoeddiensten en wegen met veel openbaar vervoer. De stad is niet bevoegd voor het sneeuw- en ijsvrij houden van snelwegen, gewestwegen, beddingen en toegangsplatformen voor openbaar vervoer. Naast de sneeuw- en ijzelbestrijding op de wegen leveren onze diensten extra inspanningen om de fietspaden veilig te maken. De focus ligt hier op de hoofdwegen en toeristische assen. Deze inspanningen worden steeds geëvalueerd en bijgestuurd. Uiteraard kunnen ook de burgers en handelaars hun steentje bijdragen tot het sneeuw- en ijsvrij houden van de stad. Elke bewoner is immers verplicht om de stoep voor zijn deur net en veilig te houden. Bij appartementsgebouwen rust deze plicht meestal op de bewoner van het gelijkvloers. De burger of handelaar is overigens aansprakelijk wanneer er iemand op de stoep voor zijn pand ten val zou komen. Meer info hierover kan u terugvinden in de politiecodex. Bewoners van de stad Antwerpen die ouder zijn dan 75 jaar of personen met handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen in eerste instantie hulp aan buren of vrienden om de sneeuw voor hun woning te ruimen. Indien ze geen hulp kunnen vinden, kunnen ze op het moment dat er sneeuw valt, bellen naar het nummer 03 22 11 333. Dit kan eveneens via onze website aangevraagd worden. Er komt dan gratis iemand van de stad langs om de stoep sneeuwvrij te maken. De bewoners blijven intussen wel verantwoordelijk voor de stoep voor hun woning. Onze diensten moeten zich aan een strikte planning houden om de belangrijkste straten en fietspaden vrij te maken. Daarom kunnen wij niet ingaan op individuele vragen. Als het gaat om een gevaarlijke situatie, dan kan u dit best aan de politie melden via de Blauwe Lijn (0800 123 12). Zij bepalen dan of er gestrooid moet worden of niet en maken dan een melding aan onze diensten.

Jouw avatar
Danhan

Beste, Maandagavond heb ik ons fietspad en voetpad sneeuwvrij gemaakt...om zo de vele mensen die zich te voet of per fiets verplaatsen toch een veilige tocht naar school, werk of elders te kunnen laten maken. Zelf heb ik mogen ondervinden tijdens mijn fietstocht dinsdagochtend, van Deurne naar St Job, dat vele mijn voorbeeld niet gevolgd hebben. Toen ik dinsdagavond mijn fietstocht van St Job naar Deurne maakte heb ik bij aankomst in Deurne mogen ondervinden dat de fietspaden van de Schotensteenweg, Ruggenveldlaan en o.a. Alfons Schneiderlaan nog steeds vol sneeuw lagen, wat fietsen gevaarlijk tot zelfs onmogelijk maakte. Fietsen is leuk, maar moet ook veilig gebeuren. De meeste fietsers doen dan ook moeite om helm, fluovestjes en goede verlichting te dragen. Hopelijk doet ook de overheid hun werk in de toekomst en zorgt voor goede en veilige (Sneeuwvrije) fietspaden. Fietsgroeten

Jouw avatar
Maxime@eduso

Beste @Stad_Antwerpen, Ik wil jullie bedanken voor het ijsvrij maken van de fietspaden. Maar bv. in Ekeren kon ik aan het kruispunt Kloosterstraat - Boerendijk wel goed fietsen, maar oversteken ging niet. De weggeruimde sneeuw lag voor het oversteekpunt. Ook in de binnenstad moesten wij ondervinden dat er maar plek was voor één fiets waar je mekaar anders makkelijk kunt passeren! Groeten.

Jouw avatar
Midnightmareblu

@Stad_Antwerpen Is het niet hoge prioriteit om de tramhaltes sneeuwvrij te houden? Ik ben net aan de halte van Sint-Willebrordus in Berchem hard tegen de grond gevallen omdat het een ijspiste is waar je niet omheen kan! Mijn gsm lag toen in mijn handen en is kei hard tegen de grond gegaan waardoor ik nu bepaalde toetsen niet meer kan gebruiken! Ik eis een schadevergoeding hiervoor.

Jouw avatar
RonnyMinnaert

Beste , als zijnde stadsmedewerker maak ik regelmatig gebruik van de fiets en vind het allesbehalve dat de zwakke weggebruiker nog steeds in het nadeel wordt geplaatst , er zijn zovele verschillende fietspaden die NIET werden gestrooid , waar ik persoonlijk van mening ben dat in deze periode ,mede door de vele werken in en om Antwerpen , er eigenlijk meer gelegenheid zou moeten gemaakt worden voor een vlotte doorstroming door de Stad per fiets ! Ik ben van oordeel dat ik momenteel niet veilig over een fietspad kan fietsen tijdens deze winterprik , en zie velerlei fietsers op een hoofdbaan rijden ,dit evenwel onder eigen verantwoordelijkheid , daarom doe ik bij deze een extra oproep aan de strooidiensten of ook de fietspaden op een mogelijke manier zouden kunnen gestrooid worden ?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Magalie, het sneeuw- en ijsvrij maken van verhoogde tramhaltes valt onder de bevoegdheid van De Lijn. U kan hen bereiken op het nummer 070 220 200 of via het contactformulier op www.delijn.be.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Danny, Maxime en Ronny, de strooidiensten volgen een vooropgesteld strooiplan. Indien er meldingen binnenkomen over plaatsten waar dit tekort schiet kan dit plan herbekeken worden. Deze meldingen kan u doorgeven via http://bit.ly/2C8nLhL. Dringende gevallen geeft u door aan de Blauwe Lijn op het nummer 0800 123 12. De medewerkers van de lokale politie schatten vervolgens in of er bijkomend gestrooid moet worden en geven het dan door aan de verantwoordelijke van de strooidiensten.

Jouw avatar
Hans_Majean

ik wil even de medewerkers van het Hessenhuis, Cepa en CM (Molenbergstraat) in de bloemen zetten. Zij zorgden maandag én dinsdag voor geruimde voetpadden voor hun locaties. Verder veel steun aan de SB collega's die hard bezig zijn met sneeuwruimen, maar vaak met onvoldoende resultaat...