Transurban container

TRANSURBAN op het Kunstenplein

In september strijkt het kunst- en onderzoeksproject TRANSURBAN neer op het Kunstenplein in Berchem. Drie weken lang staan kunstvormen in de openbare ruimte centraal.

Van 8 tot en met 26 september organiseert het urban art-project TRANSURBAN een uitgebreide reeks activiteiten over kunst in de openbare ruimte: van presentaties en discussiemomenten, begeleide wandelingen en een openluchtfilm tot workshops. Centraal in het hele project staat een container op het Berchemse Kunstenplein, die dienst doet als werkplaats, archief en infopunt voor het publiek. Een belangrijk onderdeel van het project is namelijk het onderzoek dat de vaak vluchtige stedelijke kunst in deze zogenaamde Urban Art Archiv documenteert, archiveert en voor het publiek toegankelijk maakt.

Momenteel bevat het TRANSURBAN-Urban Art Archiv meer dan 400 records over uitvoerende, beeldende en toegepaste kunst in de publieke ruimte en de kunstenaars, instanties en publicaties in dit domein. Het interactieve karakter van de database stelt de gebruikers in staat om aan het project te participeren, zich te informeren over stedelijke kunst de eigen stad met andere ogen te bekijken. De database is niet alleen digitaal toegankelijk, maar kan ook fysiek worden bezocht. In de uitgebouwde zeecontainer, die van stad naar stad trekt, vinden bezoekers informatie en literatuur over het thema. Een team van twee deskundige stadsonderzoekers geeft inzicht in de lokale en internationale Urban Art beweging en begeleiden de bezoekers door het archief en het programma-aanbod.

Op 8 september gaat het project feestelijk van start met een live graffitimoment door de Belgische kunstenaar Eyes-B. Het volledige programma kan u hier nalezen.

Kunstenplein
tussen Grotesteenweg en Willem Van Laarstraat
www.daskulturforum.be
van 8 tot 26/9

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!