Yvon Tordoir voor de muurschildering aan zwembad GroenenhoekAns Brys

“Street art geeft kleur aan grijze muren”

U hoeft niet naar een museum om kunstwerken te zien: dat kan ook in de straten van Berchem. De nieuwe Street Art Berchem-wandelroute brengt u langs de meest indrukwekkende muurschilderingen van het district. Een ervan is een enorme potvis op de zijgevel van zwembad Groenenhoek. Die is van de hand van Yvon Tordoir, een lid van het collectief Aerosolkings.

Wat is het verschil tussen graffiti en street art?
Yvon Tordoir: “Dat is niet altijd zo duidelijk. Bij graffiti zet iemand zijn naam op muren en treinen, meestal met een spuitbus. Met die zogenaamde ‘tags’ wil hij naambekendheid krijgen. Street art is meer een vorm van kunst. Het zijn taferelen die op muren worden aangebracht. Veel kunstenaars gebruiken een spuitbus, maar er zijn er ook die posters ophangen of met stencils werken, zoals Banksy. Straatkunst is vaak maatschappijkritisch. Veel schilderingen worden in opdracht gemaakt om bijvoorbeeld een grijze muur meer kleur te geven. Of om te vermijden dat er steeds opnieuw graffiti wordt aangebracht. Want volgens de erecode overschilder je nooit het werk van iemand anders. Ik ben als tiener begonnen met graffiti, maar tegenwoordig maak ik enkel street art in opdracht.”

Wat schilderde je aan zwembad Groenenhoek?
“Ik wilde geen reclameachtig beeld maken, maar ik wilde wel verwijzen naar wat hier gebeurt. Daarom schilderde ik een duiker. Hij kijkt verschrikt, want hij zag net een gigantische potvis voorbij zwemmen. In de tekening zitten ook enkele graffitiachtige letters.”

Wat vind je van de Street Art Berchem-wandelroute?
“Ik vind het goed dat mensen in contact komen met street art. Want onze muren zijn onze reclame. Street art krijgt de jongste jaren veel meer aandacht en je ziet het ook op veel plaatsen opduiken. Aan de Zomerfabriek bijvoorbeeld: daar organiseren wij elk jaar het internationale street art-festival Meeting of Styles. Daar kan je zo’n 3000 vierkante
meter street art bewonderen. Wandel er met de routekaart zeker eens langs, het is een mooie eerste kennismaking voor wie straatkunst wil ontdekken.”

Meer info

Street Art Berchem
www.aerosolkings.com

gratis folder met wandelroute, op te halen in:

  • districtshuis Berchem, Grotesteenweg 150
  • bib De Poort,Willem Van Laarstraat 15-17 
  • jeugddienst Berchem, Lange Pastoorstraat 28
  • Visit Antwerpen
2 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Roger Brosius

Ik hoop dat de stad "A", zoals district Berchem nu doet, een wandelroute en/of lijst van officiele en niet-officiele (bv. in openbare gebouwen zoals het Paleis) streetart sites zal publiceren. De lijsten kunnen makkelijk op stad antwerpen.be worden vertoond en regelmatig aangepast. Goed voor toerisme en het promoten van deze straatkunst. Ikzelf heb duizenden photos van graffiti (legaal en illegaal) op Flickr staan. (https://www.flickr.com/photos/94315715@N08/albums). Bedankt voor deze Berchem aktie. Doe zo voort.

Jouw avatar
Astad Contactcenter

Beste Roger, dat kan u via https://www.antwerpen.be/nl/info/559d27faafa8a786228b45bb/streetart-in-antwerpen?