Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
Zicht op de Prins LeopoldlaanGoogle maps

Heraanleg Prins Leopoldlaan als woonstraat

De plannen voor de heraanleg van de Prins Leopoldlaan als woonstraat zijn klaar! We verwachten dat de werken begin 2025 van start gaan.

Als de weersomstandigheden goed zijn en het project geen vertraging oploopt dan start op maandag 13 januari 2025 de heraanleg van de Prins Leopoldlaan. We verwachten, ook weer onder voorbehoud van een vlot verloop van het project, dat de werken tot de zomer van 2025 zullen duren. In de week van 6 januari 2025 begint de aannemer alvast met voorbereidende werken aan de Koninklijkelaan en met het maken van proefsleuven in de Prins Leopoldlaan.

Onderaan deze pagina kan u de brochure downloaden met meer info over het project. Deze werd in januari 2022 verspreid in de buurt. In enkele online sessies ging het district in gesprek met bewoners van de Prins Leopoldlaan.

Vragen?

De veelgestelde vragen in dit project kan u hier bekijken.

Praktische informatie

Waar wordt gewerkt, is er hinder. Graafmachines maken nu eenmaal lawaai, vrachtwagens die over zand rijden maken stof, bij aanhoudende regen zal er modder in de straat liggen. Soms zal het wat moeilijker zijn om aan uw woning te geraken. Samen met de aannemer doen we er echter alles aan om de hinder waar mogelijk te beperken. Daarvoor nemen we verschillende minder hindermaatregelen.

Bereikbaarheid voetpaden
De voetpaden blijven aan minstens één kant toegankelijk wanneer er gewerkt wordt aan de overkant. De aannemer plaatst bruggetjes die rolstoeltoegankelijk zijn wanneer hij sleuven maakt.

Bereikbaarheid van uw woning
Woont u in één van de straten waar er gewerkt wordt? Dan is uw straat tijdens de werken niet bereikbaar met de wagen. De straten worden per deel opgebroken. Eerst verwijdert de aannemer het wegdek en daarna graaft hij over korte afstand een sleuf voor de rioolbuis. Zodra de buis in de grond ligt, wordt de sleuf aangevuld met grond en afgedekt met steenslag.
Tijdens de werken in uw straat is er geen plaatselijk verkeer mogelijk. Te voet of met de fiets geraakt u uiteraard altijd bij uw woning.

Kan u tijdens de werken uw garage of garagebox niet bereiken? Voor de duur van de werken kan u een tijdelijke bewonerskaart aanvragen om op straat te parkeren. Contacteer hiervoor mobiliteitenparkeren@antwerpen.be. In de straten waar gewerkt wordt of de aangrenzende straten kan er een parkeerverbod gelden, let hiervoor op de verbodsborden in de straat.
Denk ook eens aan alternatieve vervoersmogelijkheden, zoals de tram of de Velo stadsfietsen. Kijk op www.slimnaarantwerpen.be voor meer tips over alternatief vervoer, mobiliteit en parkeergelegenheid aan de rand van de stad.

Veiligheid staat voorop
Op een werf schuilt achter elke hoek mogelijk gevaar. Om de veiligheidsrisico’s voor u en voor de werkmannen te beperken, nemen we een hele reeks maatregelen. Maar als we de veiligheid voor iedereen willen vergroten, dan hebben we uw hulp nodig!

Enkele richtlijnen:

  • Respecteer de werfsignalisatie, de afsluitingen en de verkeersregels.
  • Ga alleen op de werf als het niet anders kan.
  • Maak altijd oogcontact met de vrachtwagenchauffeur of kraanbestuurder. Alleen zo bent u zeker dat hij of zij u gezien heeft.
  • Zorg dat u alles ziet en hoort, berg uw gsm even op.

Post
Bpost werd verwittigd van de werken in uw straat.

Huurders
Bent u huurder? Geef dan zeker deze info ook door aan de eigenaar van de woning.

Huisvuilinzameling
Met de huisvuilophaaldienst werden afspraken gemaakt zodat het huisvuil ook tijdens de werken wordt opgehaald. Als er in uw straat gewerkt wordt, breng dan uw huisvuil op de normale ophaaldagen naar de dichtstbijzijnde bereikbare hoek van de straat.
Is dit voor u onmogelijk, laat dit dan even weten aan de werfleider van de aannemer (zie contactgegevens onderaan). Zo kunt u samen met hem/haar een oplossing zoeken.

Verhuis of levering
Woont u in de werfzone en plant u een verhuis of verwacht u een bijzondere levering tijdens de werken? Laat het tijdig weten aan de werfleider van de aannemer (zie contactgegevens onderaan). Zo kan de aannemer in zijn planning rekening houden met uw vraag.

Handelaars en ondernemingen
Hinder door de werken voor uw deur? Dan kunt u mogelijk een hinderpremie krijgen van het Vlaamse Gewest. Als u voor deze premie in aanmerking komt, dan krijgt u van het Agentschap Innoveren & Ondernemen automatisch een bericht. Daarmee kunt u de uitbetaling van de premie aanvragen. Bent u gedwongen uw zaak volledig te sluiten, dan kunt u bijkomend een sluitingspremie vragen.
Voorwaarden en meer info: www.vlaio.be/hinderpremie.

Woonerf

De straat wordt ingericht als een woonerf (aangeduid met de verkeersborden F12a en F12b), we zetten graag even de verkeersregels op een rij.

  1. mogen de voetgangers de ganse breedte van de openbare weg gebruiken : spelen zijn er eveneens toegelaten;
  2.  mogen de bestuurders de voetgangers niet in gevaar brengen en ze niet hinderen; zo nodig moeten zij stoppen. Zij moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen. De voetgangers mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren;
  3.  is de snelheid beperkt tot 20 km per uur;
  4. a) is het parkeren verboden, behalve:
  • op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter P aangebracht is;
  • op plaatsen waar een verkeersbord het toelaat.
    b) mogen de stilstaande of geparkeerde voertuigen rechts of links ten opzichte van hun rijrichting opgesteld worden.

Antwerpen Breekt Uit

Aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, meer groen en water. Dat is wat de stad met ‘Antwerpen Breekt Uit’ wil realiseren. Dankzij dit project worden stukken straat of verharde pleinen vervangen door groen of door waterdoorlatende materialen. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte worden hergebruikt.

Meer info

Contactgegevens aannemer
Werfleider Peter Motten
tel. 03 669 95 55
info@hensnv.be

Communicatie en participatie district Berchem
Grotesteenweg 150
2600 Berchem
tel. 03 338 40 18
wijkoverleg.berchem@antwerpen.be