Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen

Heraanleg Van Vaerenberghstraat

Eerder werd de buslijn uit de woonwijk geweerd door het verplaatsen van een route naar de Uitbreidingsstraat en De Singel. In 2023 kon daarom het eerste stuk van de Statiestraat heraangelegd worden door een herverdeling van de vrijgekomen busstrook. Nu is de Van Vaerenbergstraat en het kruispunt met de Mimosastraat aan de beurt, de locatie van de voormalige bushalte in de wijk.

Ontwerp

  • Kruispunt met de Mimosastraat en Van Marsenillestraat: hier komt een verkeersknip en creëren we een groen plein. Door de aanplanting van nieuwe bomen, waaronder een toekomstboom, ontstaat er een ontmoetingsplek.
    Met de wagen is hier geen doorsteek meer mogelijk. De rijrichtingen blijven ongewijzigd.
  • De rijweg van de Van Vaerenberghstraat wordt versmald en aan één zijde voorzien van een groenstrook. Tweerichtingsverkeer met éénzijdig parkeren blijft onveranderd.
  • Het bestaande verkeersplateau aan het kruispunt Arthur Sterckstraat blijft behouden. Er worden twee nieuwe snelheidsremmers ter hoogte van het mimosapleintje.
  • We planten 11 nieuwe bomen aan. (8 small, 2 medium en 1 toekomstboom)
  • Er worden 12 nieuwe fietsbeugels geplaatst.

Met deze aanpassingen maken we samen de Van Vaerenberghstraat groener en aantrekkelijker.

 

Fasering van de werken

Fase 1: 20/08 tot 22/09
Tijdens Fase 1 loopt de werf van het kruispunt met de Arthur Sterckstraat tot de hoek met de Van Marsenillestraat. 

Fase 2: 22/09 tot 06/10

Tijdens Fase 2 wordt er gewerkt aan de hoek met de Van Marsenillestraat. 

Fase 1 werken Van Vaerenberghstraat
Fase 2 werken Van Vaerenberghstraat

Praktische informatie

Waar wordt gewerkt, is er hinder. Graafmachines maken nu eenmaal lawaai, vrachtwagens die over zand rijden maken stof, bij aanhoudende regen zal er modder in de straat liggen. Soms zal het wat moeilijker zijn om aan uw woning te geraken. Samen met de aannemer doen we er echter alles aan om de hinder waar mogelijk te beperken. Daarvoor nemen we verschillende minder hindermaatregelen.

Bereikbaarheid voetpaden

De voetpaden blijven aan minstens één kant toegankelijk wanneer er gewerkt wordt aan de overkant. De aannemer plaatst bruggetjes die rolstoeltoegankelijk zijn wanneer hij sleuven maakt.

Bereikbaarheid van uw woning

Woont u in één van de straten waar er gewerkt wordt? Dan is uw straat tijdens de werken niet bereikbaar met de wagen. De straten worden per deel opgebroken. Eerst verwijdert de aannemer het wegdek en daarna graaft hij over korte afstand een sleuf voor de rioolbuis. Zodra de buis in de grond ligt, wordt de sleuf aangevuld met grond en afgedekt met steenslag.

Tijdens de werken in uw straat is er geen plaatselijk verkeer mogelijk. Te voet of met de fiets geraakt u uiteraard altijd bij uw woning.

Kan u tijdens de werken uw garage of garagebox niet bereiken? Voor de duur van de werken kan u een tijdelijke bewonerskaart aanvragen om op straat te parkeren. Contacteer hiervoor mobiliteitenparkeren@antwerpen.be. In de straten waar gewerkt wordt of de aangrenzende straten kan er een parkeerverbod gelden, let hiervoor op de verbodsborden in de straat.

Denk ook eens aan alternatieve vervoersmogelijkheden, zoals de tram of de Velo stadsfietsen. Kijk op www.slimnaarantwerpen.be voor meer tips over alternatief vervoer, mobiliteit en parkeergelegenheid aan de rand van de stad.

Veiligheid staat voorop

Op een werf schuilt achter elke hoek mogelijk gevaar. Om de veiligheidsrisico’s voor u en voor de werkmannen te beperken, nemen we een hele reeks maatregelen. Maar als we de veiligheid voor iedereen willen vergroten, dan hebben we uw hulp nodig!

Enkele richtlijnen:

  • Respecteer de werfsignalisatie, de afsluitingen en de verkeersregels.
  • Ga alleen op de werf als het niet anders kan.
  • Maak altijd oogcontact met de vrachtwagenchauffeur of kraanbestuurder. Alleen zo bent u zeker dat hij of zij u gezien heeft.
  • Zorg dat u alles ziet en hoort, berg uw gsm even op.

Al het werfverkeer zal aan en af rijden via de Roderveldlaan om de scholen in de omgeving te vermijden.

Post

Bpost werd verwittigd van de werken in uw straat.

Contactgegevens

Een praktische vraag over bv. de toegang tot uw woning of de afwerking van de oprit? Verhuis of levering gepland…?

Werfleider:
Aannemer Verbruggen BVBA
Dries Soens
Tel: +32 3 227 29 83
dries@verbruggenbv.be

Huurders

Bent u huurder? Geef dan zeker deze info ook door aan de eigenaar van de woning.

Huisvuilinzameling

Met de huisvuilophaaldienst werden afspraken gemaakt zodat het huisvuil ook tijdens de werken wordt opgehaald. Als er in uw straat gewerkt wordt, breng dan uw huisvuil op de normale ophaaldagen naar de dichtstbijzijnde bereikbare hoek van de straat.

Is dit voor u onmogelijk, laat dit dan even weten aan de werfleider van de aannemer. (zie Contactgegevens) Zo kunt u samen met hem/haar een oplossing zoeken.

Verhuis of levering

Woont u in de werfzone en plant u een verhuis of verwacht u een bijzondere levering tijdens de werken? Laat het tijdig weten aan de werfleider van de aannemer (contactgegevens onderaan deze brief). Zo kan de aannemer in zijn planning rekening houden met uw vraag.

Handelaars en ondernemingen

Hinder door de werken voor uw deur? Dan kunt u mogelijk een hinderpremie krijgen van het Vlaamse Gewest. Als u voor deze premie in aanmerking komt, dan krijgt u van het Agentschap Innoveren & Ondernemen automatisch een bericht. Daarmee kunt u de uitbetaling van de premie aanvragen. Bent u gedwongen uw zaak volledig te sluiten, dan kunt u bijkomend een sluitingspremie vragen.

Voorwaarden en meer info: www.vlaio.be/hinderpremie.

Meer info

Communicatie en participatie Berchem
Grotesteenweg 150
2600 Berchem
tel. 03 338 40 19
wijkoverleg.berchem@antwerpen.be

Aan het zoeken
Geen data gevonden