Vieringstentoonstelling 120 jaar

Tentoonstelling | Schilderkunst | 2600 Berchem (Antwerpen)

Campo & Campo viert in 2017 zijn 120ste verjaardag. Om dit te vieren wordt er een tentoonstelling samengesteld met uitzonderlijke werken uit privébezit die de geschiedenis van de galerij en haar verwevenheid met sommige kunstenaars en kunststromingen weerspiegelen. Het topstuk van deze tentoonstelling is De nimf van Rik Wouters. Wouters maakte deze voorstelling van Nel in 1904-1905 tijdens een ...

Campo & Campo viert in 2017 zijn 120ste verjaardag. Om dit te vieren wordt er een tentoonstelling samengesteld met uitzonderlijke werken uit privébezit die de geschiedenis van de galerij en haar verwevenheid met sommige kunstenaars en kunststromingen weerspiegelen.

Het topstuk van deze tentoonstelling is De nimf van Rik Wouters. Wouters maakte deze voorstelling van Nel in 1904-1905 tijdens een woelige periode in zijn leven, ten tijde van zijn verblijf in Watermaal-Bosvoorde en zijn huwelijk met Nel. Hij laat in dit beeld zien wat hij waard is als beeldhouwer. Het naaktmodel buigt lichtjes voorover, als een boegbeeld van een schip. De handen samengevouwen tussen de dijen, knokige knieën tegen elkaar gedrukt, ogen gesloten, borsten overgeleverd aan de zwaartekracht. Nel leeft zich voluit in de onaardse rol van bosnimf in en en Rik leeft zich helemaal uit om het onderhuidse lichaam van sleutelbenen en ruggengraat onder de aarden huid te laten doorschemeren. In 1905 wordt er een gietvorm gemaakt van De nimf, maar Wouters heeft het beeld nooit tentoongesteld. Omwille van armoede nooit tijdens zijn leven gegoten. De gietvorm bleef achter bij zijn broer Karel en pas in 1966 werden er drie bronzen zusjes gegoten.

Van Jules Schmalzigaug is er het schitterende Futuristische stad uit 1914. Dit werk was onlangs te bewonderen de retrospectieve van de kunstenaar in MuZee te Oostende en toont Schmalzigaug op het toppunt van zijn kunnen. De beweging en het licht, de vlekken, de lijnen en de kleurzones, het fragmenteren en breken, alle beginselen van het futurisme zitten in dit schilderij.

Twee Antwerpse modernisten, Paul Joostens en Floris Jespers, krijgen een speciale plaats, aangezien ze met meerdere topwerken in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn. Van hen worden enkele absolute uitschieters binnen hun oeuvre getoond. Ook van James Ensor zijn er twee schilderijen. Het werk Le coquillage rose wordt voor de eerste keer openbaar getoond.

Er is ook een opvallend luik na-oorlogse Belgische kunst, met werken die vandaag bijzonder actueel ogen in moderne interieurs. Zo zijn er twee schilderijen van Jo Delahaut, drie werken van Gaston Bertrand, drie schilderijen van Luc Peire en twee beelden van Reinhoud. Van Jules Lismonde is er een reeks van vijf belangrijke werken, afkomstig van een verzamelaar van het eerste uur. Verder schilderijen van Gust De Smet, Leon Spilliaert, Felix Labisse, Moïse Kisling, Fernand Toussaint, Roger Raveel, Maurice Wyckaert, Bert De Beul en vele anderen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Campo & Campo

Vieringstentoonstelling 120 jaar

  • Van 11 september 2017 tot 29 september 2017 (ma van 10:00 tot 18:00, di ...

  • Gratis

  • Grotesteenweg 19-21, 2600 Berchem

    03 218 47 77

  • http://www.campocampo.be