Contacteer stad Antwerpen

De Zoom

Grensoverschrijdend wandelen tussen Berendrecht en Stabroek

Grenspark De Zoom is een grensoverschrijdend natuurpark, met uitlopers tot in district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Recentelijk werden twee nieuwe wandelpaden aangelegd, namelijk wandelroutes Specht en Eekhoorn.

Het grenspark is een afwisselend gebied met bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen. De verscheidenheid in planten en dieren is groot. Bijzonder is het grote aantal insecten dat in het gebied voorkomt.

Het zwaartepunt van dit natuurgebied is de Kalmthoutse Heide, maar het gebied strekt zich ook uit tot nabij Zandvliet. Het knappe, afwisselende landschap maakt dit gebied erg aantrekkelijk voor wandelaars.

Het gebied tussen Berendrecht en Stabroek is sinds 2012 onderdeel van het Grenspark. Dit was steeds al opengesteld voor recreanten, maar nu lopen er ook twee aangeduide wandelpaden doorheen. In samenwerking met de gemeente Woensdrecht, terreinbeheerders Staatsbosbeheer en Natuurpunt en de lokale horeca De Leeuw van Vlaanderen, legde het Grenspark twee nieuwe wandelroutes aan.

Wandelroute Eekhoorn

Deze wandeling is 7,8 km lang en loopt doorheen het bos van de Stoppelbergen. Oud en jong bos, open plekken en vooral de glooiende duinen en het hoogteverschil maken dat dit een erg leuke wandeling is.

Wandelroute Specht

Deze wandeling is 4,3 km lang en doet ook de Ruige Heide aan, een stuifzandrelict aan de rand van het bos. 

Beide wandelpaden kruisen de grens en maken het mogelijk om verbindingen te maken met andere wandelroutes. Zo kan u naar het Moretusbos en het Ravenhof in Stabroek wandelen.

Beide wandelpaden staan uitgestippeld en zijn terug te vinden in de nieuwe wandelkaart van Grenspark De Zoom. Deze wandelkaarten zijn te koop bij:

  • De Leeuw Van Vlaanderen, Antwerpsebaan 413, 2040 Zandvliet
  • De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout.            

Meer info kan u terugvinden op de website van Grenspark De Zoom.