Vincent Koch Walter Saenen

Als ik de kans krijg, trek ik de kop er terug af!

Houdt u van folklore en traditie? Dan moet u op 18 maart naar het keizerschap in Berendrecht komen. Wie daar als eerste de kop van de gans trekt, mag zich een jaar lang de opvolger noemen van Vincent Koch (22). 'Als ik de kans krijg, trek ik de kop er terug af", spreekt de huidige keizer duidelijke taal.

Fantastisch jaar

"Ik vind het spijtig dat mijn jaar als keizer van het gansrijden bijna om is, maar ik heb er enorm van genoten. Het begon allemaal heel emotioneel voor mij: kort voor ik keizer werd, overleed mijn grootvader, Staf Koch. Hij was ook een bekende gansrijder in de polderstreek. Ik beleefde een fantastisch jaar: vanaf het moment dat ik vanop mijn paard Arthur de kop eraf trok in Hoevenen tot de voorbereidingen van de grote dag binnenkort bij ons in Berendrecht. Omdat ik vorige keer won, moet onze vereniging de Nieuwe Gans het keizerschap organiseren."

Kindertekeningen

"Wat er door je heengaat als je met die ganzenkop in de hand staat, kan ik moeilijk beschrijven. Er barstte meteen een groot feest los. Ik werd letterlijk op handen gedragen. Een heel jaar lang bleven mensen me aanspreken over het keizerschap, ook onbekenden. Ik voelde me een beetje een bekende Vlaming in mijn eigen dorp (lacht). Ik kreeg zelfs tekeningen van kinderen: mooi om te zien hoe zij op die manier uitdrukken hoe ze het gansrijden mee beleven."

Derde generatie

"Ik werd op mijn 21ste keizer. Dat is jong, maar ik vind dat geen nadeel. Dan kan je al die festiviteiten nog goed verdragen. En het vergroot de kans dat ik de titel nog eens pak. In onze familie ben ik de derde generatie die aan gansrijden doet, na mijn grootvaders Staf en Jef en mijn vader Filip. Ik begon als 16-jarige en kreeg van hen veel tips. Je moet je paard en je zenuwen goed onder controle houden en op het juiste moment kunnen focussen in het gejoel van duizenden toeschouwers."

Keizer in eigen dorp

"Ik gun het keizerschap aan iedereen die meedingt naar de kroon in Berendrecht. Maar als ik de kans krijg om opnieuw te winnen, laat ik die niet liggen. Volgens mij is het nog nooit gebeurd dat iemand zich tot keizer kan kronen in zijn eigen dorp. Dat lijkt me een leuke primeur. Op 18 maart rij ik net als vorig jaar op mijn paard Arthur - dat intussen ook een beetje een held geworden is - en we gaan er alles aan doen om mijn keizerskroon met verve te verdedigen."

Meer info

Keizerschap Berendrecht
zondag 18 maart

  • 11.30 uur: opening feestmarkt en kermis
  • 13.30 uur: stoet
  • 15.00 uur: start keizerschap

Solftplaats
gratis

 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!