Fietsers Paleisstraat: Greet Steynen en Philippe Henquet

Antwerpse werknemers die de auto laten staan, krijgen korting voor fiets

De komende jaren zijn er grote wegenwerken in Antwerpen. Laat u uw auto staan en fietst u minstens twee dagen door de werfzone, dan kan u financiële steun krijgen van de stad. Een korting tot 450 euro voor een nieuwe (e-)fiets of voor onderhoud van een bestaande fiets.

Tot en met 2019 zijn er veel werven in Antwerpen met grote hinder voor het autoverkeer. Een voorbeeld is de ‘knip’ van de Leien in juni. Met de wagen kan u een lange tijd de Leien niet oversteken. Met de fiets wel.

Subsidie voor fietsers

Werknemers die door het hindergebied moeten voor hun woon-werkverkeer, krijgen een mooie korting.

 • Nieuwe (e-)fiets: tegemoetkoming tot 250 euro, of zelfs tot 450 euro als uw werkgever aangesloten is bij Slim naar Antwerpen. Info in deze tabellen
 • Bestaande (e-)fiets: korting op onderhoudsbeurt tot 175 euro.

Deze fietspremie geldt enkel als u:

 • Voordien met de auto naar het werk ging.
 • Minstens twee keer per week de fiets zal nemen (2x heen en terug).
 • Uw fietsgebruik een jaar lang opvolgt.
Marwa Louali Alami op fiets

Voor wie?

 • Antwerpenaars die in het hindergebied wonen en elders werken.
 • Pendelaars (ruime regio) die in het hindergebied werken of erdoor passeren.

Hindergebied

 • vanaf 1 februari: Antwerpen-centrum, Antwerpen-Noord, Borgerhout intra muros
 • vanaf 1 juni (na knip Leien): Antwerpen-centrum, Antwerpen-Noord, Merksem, Berchem, Borgerhout, Deurne
Gerd Morren op fiets

Fietsen is winnen

 • korting
 • minder file, minder stress
 • u voelt zich fitter
 • u vervuilt de lucht niet

Meer info

Fietsers
58 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
elena.zadorojnaya@stad.antwerpen.be

Hoeveel minimale prijs voor fiets moet zijn?

Jouw avatar
JessyVanStrydonck

Beste, het is wel spijtig dat dit enkel is voor diegene die nog niet met de fiets komen. Er zijn heel wat mensen die al met de fiets komen en die ook wel een schouderklopje kunnen gebruiken. Zeker met de wegenwerken, waardoor de agressie op de wegen alleen maar is toegenomen (mensen hebben geen geduld meer en plegen meer verkeersovertredingen). Een gemiste kans!

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Elena, alle informatie zal te vinden zijn op www.sna.be.

Jouw avatar
eddie@vandoninck.net

Kan ik als gepensioneerde ook van deze voordelen genieten ? Of vallen wij nog maar eens uit de bood ?

Jouw avatar
Kristof

Op zich vind ik het een goed idee om wagengebruikers meer te laten fietsen (waarom doen die dat nu nog niet????), maar waarom bvb. de fietsvergoeding niet (tijdelijk?) verhogen zodat elke werknemer gemotiveerd is om met de fiets te (blijven) komen? Dat zou diegenen die nu al met de fiets komen ook steunen en hen motiveren om op die ingeslagen weg te blijven rijden. Beetje wrang om dit als regelmatige fietser (Antwerpen>Wilrijk) te lezen. Hopelijk volgt er ook nog een positieve maatregel voor fietsers die nu al hun inspanning leveren Want slim naar/in/door/uit Antwerpen, dat doe je niet met de wagen. Dat is duidelijk. :-)

Jouw avatar
FrancisV

De gepensioneerden vallen inderdaad ook hier uit de boot. Gemiste kans om deze ook wat te steunen in een gezonde en ecologische mobiliteit.

Jouw avatar
pierre.vanhove@skynet.be

En wat met de gepensioneerden die vrijwilligerswerk doen?

Jouw avatar
Hansdebie

Mooi initiatief, maar spijtig genoeg vallen zij, die al geruime tijd dagelijks de stadsjungle trotseren met hun fiets weer uit de boot. Een gemiste kans, zoals dikwijls het geval is. Nieuwe klanten of gebruikers lokken met mooie voorstellen, maar vaste klanten of mensen die al lang het goede voorbeeld geven blijven in de kou staan. Ik zal er mijn fiets niet voor aan de haak hangen, want elke dag merk ik nog het voordeel als ik al die aanschuivende wagens voorbij rijdt. Maar een duwtje in de rug kan altijd helpen om de gevaren onderweg, op te smalle, slechte of ontbrekende fietspaden te trotseren...

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Jessy, er is een eenmalige korting van 150 tot 450 euro aan voor de aankoop van een nieuwe (e-)fiets of tot 175 euro voor een onderhoudsbeurt op uw huidige fiets.

Jouw avatar
Lydiav

ik rij ook al jaren met de fiets naar mijn werk - kom ik dan ook in aanmerking voor die 175 euro aan onderhoud? Hoe gaat dit in zijn werk?

Jouw avatar
jan.kuypers1

'k Had een attentie voor jarenlang fietsgebruik wel eens leuk gevonden. Door het niet altijd geweldige wegonderhoud heeft een fiets in Antwerpen een hard 'leven' en meer onderhoud nodig (bij mijn vorige fiets moest de vork vervangen worden, dat hadden ze bij de hersteller nog niet vaak gezien). Nog een voorbeeldje: we delen een auto met twee gezinnen die vlak bij elkaar wonen (6 rijbewijzen). Welnu, wij mogen elk jaar een parkeertoestemming vragen i.p.v. om de twee jaar voor anderen (die zonder bijbetalen tot twee auto's per adres mogen hebben). Zit daar een systeem in?

Jouw avatar
jan.kuypers1

Er zit natuurlijk geen systeem in, toch niet bewust (hoop ik), maar toch weer dit weekend: De premies voor cng-auto's gaan aangepast worden. Hebben we toch net een nieuwe deelauto op aardgas besteld! Er zit nauwelijks een benzinetank in (13 liter), we kunnen dus niet lang op benzine rijden. Van de minister begrijp ik dat hij alleen het misbruik uit het premiestelsel wil uithalen. We zullen zien. Overigens, we hoorden pas van de korting toen we specifiek naar een cng-auto vroegen...

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Lydiav, alle info over de kortingsregeling voor (e-)fietsen leest u op de website van slimnaarantwerpen.be.

Jouw avatar
hansgrootjans

Beste is Stad Antwerpen als werkgever aan gesloten bij Slim naar Antwerpen?

Jouw avatar
rudiadriaensen

Gaat de Stad haar eigen werknemers dezelfde korting toekennen wanneer ze kiezen voor een e bike of is dit enkel voor privé bedrijven ? Of kan ze voor haar eigen werknemers een groepsaankoop opzetten bij een degelijk merk zodat de korting bijna vanzelfsprekend is dat het de stad als dusdanig niets zal kosten ! Adriaensen Rudi

Jouw avatar
FatimaAkili

Ik heb ook dezelfde vraag: gaat de Stad haar eigen werknemers B2B ( verhoogde korting) toekennen? Ik zou het wel jammer vinden mocht het niet zo zijn, men zou toch verwachten dat terwijl de stad deze initiatief promoot, ook zelf een voorbeeld zou nemen en haar ongeveer 6000 medewerkers zou aanzette om wat meer met de fiets te komen.

Jouw avatar
FatimaAkili

Wij verwachten graag een antwoord, want ik heb hetzelfde vraag gesteld op verschillende manieren, en had tot heden geen antwoord ontvangen.

Jouw avatar
FabienneVerstraete1

Ik vind de website en de uitleg behoorlijk onduidelijk. Hierboven schreef Stad Antwerpen in een post dat je voor een huidige fiets een subsidie voor een onderhoudsbeurt kan krijgen. Maar als ik goed lees, moet je voordien wel met de auto naar het werk zijn gegaan. "De korting geldt enkel als u: ◾Voordien met de auto naar het werk ging. ◾Minstens twee keer per week de fiets zal nemen (2x heen en terug). ◾Uw fietsgebruik een jaar lang opvolgt." En wat als je gewoon altijd al het goede voorbeeld hebt gegeven door geen auto te hebben en je altijd al met de fiets naar het werk bent geweest? Dan kan je de korting voor de onderhoudsbeurt op je buik schrijven, zoals altijd. Bedankt, voor alweer niks.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Hans, Rudi en Fatima. Dit is momenteel in onderzoek dus kunnen we helaas nog geen definitief antwoord op geven. Zodra hier meer over bekend is, zullen we alle deelnemers van de Stad Antwerpen hierover inlichten.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Fabienne,u komt niet in aanmerking voor een vergoeding. De ‘kortingsregeling (e-)fiets’ heeft als doel om het aantal auto’s in de spits te verminderen vanaf 1 februari 2017 en dit in het kader van de grootschalige wegenwerken. Om aan deze doelstelling te werken, richt deze actie zich in eerste instantie enkel naar mensen die momenteel de auto gebruiken voor hun woon-werkverkeer. We hebben inderdaad wel voorzien dat ook bestaande fietsers gebruik kunnen maken van de app Ring-Ring. Met deze app kan een deelnemer fietskilometers verzamelen die hij/zij vervolgens kan inwisselen tegen voordelen bij lokale handelaars. De informatie hier rond vindt u hier: https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/app-ring-ring-1. Het spreekt voor zich dat de stad Antwerpen ook veel belang hecht aan de mensen die reeds fietsen. Zo investeert ze doorlopend in fietsinfrastructuur en in de uitbreiding van de deelfietsen Velo.

Jouw avatar
elkevanherck1

Had net besloten om mijn busabonnement niet te verlengen en met de fiets te komen naar het werk. Wel erg spijtig dat ik niet kan genieten van het voordeel korting op onderhoudsbeurt. Om woon-werkafstand te overbruggen is het aangewezen dat mijn fiets even die controle krijgt, tja dus zonder korting. Als het vechten tegen de wind me te moeilijk wordt had ik al in gedachten me een elektrische fiets aan te schaffen, zodat ik het fietsen blijf volhouden (ook na alle wegenwerken). Ook hier spijtig genoeg geen voordeel en dit omdat je koning auto niet gebruikt :-( Neemt niet weg dat ik wel wil gaan fietsen. En...blijven de mensen die de auto nu opzij zetten en genieten van deze voordelen ook na de werken verder trappen?

Jouw avatar
YassineB

Beste, Wat is het uiterste datum om een beslissing te nemen, wij wachten al van eind vorige jaar. Het is voor mij en voor velen van groot belang om het besluit op voorhand te kennen, zo kan ik de fiets budget bepalen. Graag een snelle en ondubbelzinnige antwoord. Met vriendelijke groet, Yassine.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Yassine, de kortingsregeling is geldig sinds 2017. U kan de aanvraag indienen via http://bit.ly/2n4FiQa.

Jouw avatar
gunterdb

Ik doe een dagelijkse verplaatsing van Deurne naar Hoboken. Geldt deze korting nu pas vanaf 1 juni voor mij? Persoonlijk vind ik Deurne momenteel al een enorm hindergebied!

Jouw avatar
YassineB

Beste, Ik bedoelde wanneer gaat men een definitieve besluit nemen over het B2B regeling, een samenwerkingsovereenkomst met slim naar Antwerpen. Ik heb sinds vorige jaar een paar mails gestuurd en ik kreeg telkens als antwoord dat ze zijn ermee bezig. Maar dat kan natuurlijk niet eeuwig blijven duren. Alvast bedankt, Yassine.

Jouw avatar
ChrisVandeVelde

Het was misschien zinniger geweest om, in plaats van alle medewerkers een smartphone met abonnement te geven, iedere stadsmedewerker een fiets aan te bieden. Milieuvriendelijker, groter impact en gezonder! Een denkpiste?

Jouw avatar
tom.rottiers

Waarom is de korting alleen als u voordien met de auto naar het werk ging ? Zo straf je de mensen die zich reeds voor langere tijd inzetten voor het milieu en voor het beperken van de files !

Jouw avatar
tinketje

beetje gek dat jullie dit aanbevelen maar zelf als werkgever blijkbaar niet aangesloten zijn bij Slim naar Antwerpen.

Jouw avatar
SvenLibot

Beste, Is deze regeling ook van kracht voor Digipolis?

Jouw avatar
ines.cavents@stad.antwerpen.be

De korting is enkel geldig voor mensen die zich normaal gezien verplaatsen met de wagen van en naar het werk. Diegenen die al jaren het openbaar vervoer nemen, moeten dan maar in de files blijven staan???

Jouw avatar
23ilse

@chrisvandevelde zeer terechte opmerking! @ines, indd. net alsof de bussen vlot kunnen rijden! en binnenkort lijn 500,290,295 ... zelfs niet meer in de binnenstad

Jouw avatar
FrankWouters1

en als voetganger korting op wandelschoenen?

Jouw avatar
Annick14Mannaerts70

waarom dit niet promoten voor alle stad en ocmw medewerkers???

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Yassine , Indien u werkzaam bent bij de stad Antwerpen: Er wordt momenteel nog gewerkt aan een eventuele deelname van de stad Antwerpen aan de ‘kortingsregeling (e-)fiets’. In ieder geval is het mogelijk om eerst deel te nemen via de toelage voor ‘Individuele werknemers’ (B2C). Van zodra de stad Antwerpen deelneemt aan ‘Slim naar Antwerpen’ én inzet op deze actie, komt u in aanmerking voor de B2B-toelage. U krijgt dan uiteraard enkel het verschil terugbetaald tussen de toelage voor ‘Individuele werknemers’ en de B2B-toelage. De deelnamevoorwaarden voor de B2C-regeling vindt u hier. Het aanmeldingsformulier vindt u hier.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste GunterdB, Om dit voor u precies te bepalen kunt u het beste uw woonadres en werkadres mailen naar kortingsregeling@slimnaarantwerpen.be Zij kunnen dan voor u met behulp van uw gegevens bepalen of u in het hindergebied komt en per wanneer.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste SvenLibot Bij ons (de helpdesk) staan er nog geen bedrijven in ons systeem die een samenwerkingsovereenkomst hebben met Slim naar Antwerpen – kortingsregeling. Wanneer uw werkgever wil inzetten op de extra korting in het kader van de kortingsregeling (e)fiets kunt u aangeven dat uw werkgever met onderstaande personen contact kan opnemen om zich aan te sluiten bij Slim naar Antwerpen: Steven Windey steven.windey@stad.antwerpen.be David Van Proeyen david.vanproeyen@stad.antwerpen.be Meer informatie kunt u en uw werkgever hierover vinden op de site van Slim naar Antwerpen: https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/ondernemer/werkgever

Jouw avatar
JohanDingenen

Beste. Op zich is het een pracht initiatief. Echter, het feit dat het enkel geldt voor wie voorheen de wagen nam om naar het werk te rijden,lijkt sterk op discriminatie tegenover de fietsers die al jaar en dag naar hun werk pendelen met de fiets.

Jouw avatar
tom.vanopstal

Beste, Reeds geruime tijd ploeter ik mijn fiets doorheen de wirwar van onze werken in regio Noord. Een bewuste keuze. De knarsende tandwielen en remschijven, neem ik erbij. Slim naar Antwerpen ligt me namelijk nauw aan het hart. Een goed initiatief, maar net zoals Johan en anderen heb ik echter ook graag een bezoekje bij de fietsenmaker op de poef. De tandwielen worden na deze helse slijkwinter graag vervangen. Is er dan ook geen mogelijkheid om jullie trouwe slimmerds een hart onder de riem te steken en een regeling te treffen voor deze gebruikers?

Jouw avatar
IngeDeGroote

Beste, mogen de personen die nooit of te nimmer met de auto rijden, zowel in de stad als elders, in wind en regen, beloond worden?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Hallo Inge, deze suggestie geven we in elk geval door en wie weet...

Jouw avatar
jurgen1990

ik nam vroeger de tram , in de zelfde week 3x een uur vastzitten heb ik dit vaarwel gezegd , ik rij nu al 6 jaar met de fiets , ik zit ondertussen aan mijn 3de aankoop . heel stad ligt vol met kasseien /tramsporen / putten in de weg , eindelijk hebben jullie werk gemaakt van deftige fietspaden langs de singel ( toch kan het nog beter op de stukken die niet gemaakt zijn ) om de zoveel tijd zit ik een week zonder fiets omdat ik het alweer moet binnen doen wegens kapotte banden , kapotte kettingen door putten en kasseien ik vind het zeer maar zeer jammer dat dit enkel geld voor mensen die eerst met de auto naar het werk ging , terwijl ik jammer genoeg geen geld heb voor een auto , maar mij wel blauw betaal aan fietsen en herstellingen. kun je aan bart de wever vragen om dan ook mensen die al jaar en dag met de fiets naar het werk / winkel gaat ook van deze hele mooie korting kunnen genieten ? ik denk dat ik al aan 250euro zit om mijn fietsen te herstellen , laat staan de bedragen die ik betaal voor een nieuwe fiets die ik om de zoveel tijd heb omdat het gewoon niet gezond is om hier te fietsen in limburg doe je met een fiets , zonder kosten 5 jaar , hier in antwerpen nog geen jaar jammer i

Jouw avatar
Tiaanmertens

Beste, ook ik ga al bijna 15j bewust elke dag met de fiets naar mijn werk, heb er geen probleem mee om weer en wind te trotseren. Ik vind het dan ook zeer jammer (en discriminerend) dat mensen die al langer hun steentje bijdragen niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Net zoals een auto is het belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Iets wat ik regelmatig doe, maar geloof me de factuur van een degelijke onderhoudsbeurt kan aardig oplopen. Aan de andere reacties te zien sta ik gelukkig niet alleen met deze mening en hoop ik dat Stad A'pen ook aan de reeds jarenlange fietsgebruikers denkt ! Mvg

Jouw avatar
Frank.Mallentjer

Ik lees hier dat mensen om te fietsen al een flinke investering moeten doen indien je een betere fiets wil kopen en van de korting wil genieten (niet direct voor iedereen haalbaar). Ook lees ik terecht dat het onderhoud van een fiets best een kostelijke zaak is maar zeker belangrijk voor je eigen veiligheid (gevaarlijk dus voor de financieel minder sterke). Zou men in plaats van subsidies niet beter een degelijk leasingplan voor fietsen aan de mensen aanbieden. Geen primaire investering. Geen onverwachte herstellingskosten en lange wachttijden gewoon een vast leasingbedrag per maand en steeds een degelijke fiets. Indien men dan het leasingbedrag nog fiscaal aantrekkelijk zou kunnen maken dan zouden er maar eens veel mensen geïnteresseerd zijn denk ik. Ook zouden de profiteurs minder het systeem kunnen misbruiken. Je krijgt immers wat je nodig hebt een goede fiets die geregeld een deftig nazicht krijgt, en geen geld dat weer hebberigheid opwekt en mensen naar achterdeurtjes laat zoeken.

Jouw avatar
jbarbier

Leuk initiatief, maar jammer dat diegenen die al langer de moeite doen om de fiets te nemen (zoals mezelf), weer uit de boot vallen. De automobilisten die meer en meer agressiever worden op de baan worden op deze manier ook nog eens beloond omdat ze 2 x per week de fiets zouden nemen vind ik belachelijk. De stad zou beter meer investeren in de aanleg van deftige fietspaden, ook al zijn er werken (voorlopige asfaltlaag ofzo). Als je langs de Leie fietst ben je helemaal door elkaar geschud en ter hoogte van het toekomstige Operaplein is het ronduit gevaarlijk. Hoe lossen jullie dit dan op?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Christiaan en Jed, Wij begrijpen uw ontgoocheling. Gezien de ‘kortingsregeling (e-)fiets’ werd opgezet om bij te dragen aan de doelstelling om Antwerpen tijdens de grote wegenwerken bereikbaar te houden en verkeersveilig en leefbaar te maken, richt deze actie zich in eerste instantie enkel naar automobilisten. Het spreekt voor zich dat ons gevoel zegt dat u de korting verdient. U bent immers een voorbeeldpersoon die vanuit eigen motivatie de overstap van de auto naar de fiets heeft gemaakt, maar we dienen de deelnamevoorwaarden te respecteren. We hebben wel voorzien dat ook bestaande fietsers gebruik kunnen maken van de app Ring-Ring. Met deze app kan u fietskilometers verzamelen die u vervolgens kan inwisselen tegen voordelen bij lokale handelaars. Meer informatie hierover via https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/app-ring-ring.

Jouw avatar
Sem+Mertens

Blij om vast te stellen dat er veel collega's de logica om alleen de autogebruikers te belonen en de principiële fietsers in de kou te laten staan verwerpen! Een algemene mentaliteitswijziging sijpelt stilaan binnen en werpt op termijn wel vruchten af.

Jouw avatar
kwabske

En wat met studenten hoge school? Die tellen ook weer niet mee zeker? Moet in hartje stad zien te geraken, 3 jaar lang. Openbaar vervoer is niet betrouwbaar genoeg en dus geen optie. Dus blijft er enkel de auto of de fiets over...

Jouw avatar
rolandvandersande

Ik begrijp dat de Stad Antwerpen, gezien de komende werken, met deze subsidie een aantal autogebruikers probeert te overtuigen om voortaan met de fiets hun woon-/werkverkeer te doen. Doch was het nodig om bepaalde groepen van mensen hierbij te discrimineren? Gepensioneerden en diegenen die voorheen reeds de fiets namen naar het werk hebben volgens mij evenzeer recht op zulks een subsidie

Jouw avatar
tim_verschraegen

En is het niet vreemd dat de Stad Antwerpen zelf als werkgever niet is aangesloten?

Jouw avatar
erik.verelst

tja, aanvragen lukt niet want eens op de website waar ik naar wordt verwezen is er een pop-up venster waar je niet meer langs kan. dus wie kan ik contacteren? ik overweeg mijn auto te verkopen en een e-fiets aan te schaffen in plaats van. De tussenkomst van 450 € zou wel een extra motivatie zijn. En ik denk dat Tim het wel fout zal hebben, natuurlijk is Stad Antwerpen aangesloten als werkgever, alleszins het OCMW... :-) of toch niet? dus: kan iemand mij laten weten hoe ik mijn aanvraag doe? graag antwoord aan Erik.Verelst@ocmw.antwerpen.be

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Erik, bij problemen kan u de helpdesk raadplegen via telefoon of email: e-mail: kortingsregeling@slimnaarantwerpen.be telefoon: 03 338 78 85 (ma-vr van 9u00 tot 17u00)

Jouw avatar
nancyfrankike@hotmail.com

Zéér spijtig dat je als trouwe fietser geen beloning krijgt :çç

Jouw avatar
Isabellecols

Moet je wachten om een fiets te kopen tot je groen licht krijgt voor de premie, of kan je die achteraf nog krijgen?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Isabelle, u ontvangt het kortingsbedrag pas na de aankoop. Hiervoor moet u de factuur en het betalingsbewijs van uw nieuwe fiets bezorgen. U hoeft dus niet te wachten met de aankoop.

Jouw avatar
KarenDierckx1

Al sinds februari is in onderzoek of de Stad zich -als werkgever- ook gaat aansluiten bij Slim naar Antwerpen. Wanneer mogen we het resultaat verwachten?

Jouw avatar
cornualix

Kom ik als leerkracht Stedelijk onderwijs in aanmerking voor een extra 'werkgever'-korting?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Karen en Alix, deze informatie kunnen jullie verkrijgen via kortingsregeling@slimnaarantwerpen.be of 03 338 78 85

Jouw avatar
geenvuurwerkaub

Woon-werktraject enkel tijdens de week?? Ik werk weekends in een medische wachtdienst. Krijgt men dan geen premie??