Keizer Rob de VreeFrederik Beyens

Even wereldberoemd in de polder

De komende weken kijken veel bewoners van het district weer uit naar het gansrijden. Ook de huidige keizer, Rob De Vree uit Zandvliet. Hij blikt terug op een ongelooflijk jaar en is nu al benieuwd of hij zijn titel kan verlengen of wie hem zal opvolgen.

Rob: "Ik deed als 16-jarige - de minimumleeftijd - voor de eerste keer mee aan het gansrijden. Dat wil dus zeggen dat ik net 10 jaar aan het rijden ben", vertelt Rob De Vree (25).

"Net als in veel andere families is het bij ons een traditie die van vader op zoon wordt verdergezet. Mijn vader nam in 1980 voor de eerste keer deel aan het gansrijden in Zandvliet. Hij werd koning in 1991 en 1992, maar slaagde er nog niet in om de keizerskroon te pakken."

Straf van Raf

"In 2016 - het eerste jaar dat ik op mijn eigen paard Raf reed - trok ik meteen de kop eraf en zo werd ik koning bij onze vereniging 'de Jonge Ruiters van Vermaak na Arbeid' uit Zandvliet. Wanneer bij alle verenigingen de koning bekend is, volgt het afsluitende keizerschap. Een aparte wedstrijd voor alle koningen van de laatste 3 jaar én de uittredende keizer, in totaal 31 deelnemers.

Vorig jaar op zondag 18 maart op de Solftplaats in Berendrecht trok ik vanop de rug van Raf de kop eraf. Je moet natuurlijk wat geluk hebben, maar de ontlading wanneer jij en je supporters beseffen dat je keizer bent, is enorm."

Iedereen kent je

"Na de feestnacht op het ogenblik dat ik keizer werd, kreeg ik nog veel uitnodigingen om naar fuiven en feestjes te komen. Grappig is dat. Waar je ook komt, iedereen vraagt 'hé keizer, hoe is het?' Even voel je je wereldberoemd in de Polder", knipoogt Rob, "en dat is natuurlijk een fijn gevoel. I

k heb erg genoten van mijn jaar als keizer, maar ik kijk ook al uit naar de nieuwe wedstrijden in het gansrijden."

Vrienden aanmoedigen

"Als ik zelf niet moet rijden, ga ik kijken naar het gansrijden in de andere dorpen omdat daar vrienden deelnemen. Sommigen rijden op een paard van mij. Met onze vereniging organiseren wij dit jaar het keizerrijden op 7 april in Zandvliet."

Geen echte voorbereiding

"Als uittredend keizer mag ik opnieuw meerijden. Je kan je op zo'n wedstrijd niet echt voorbereiden. We strijden met 31 deelnemers om de kop van de gans en je moet een beetje geluk hebben dat jij net aan de beurt bent om op het goede moment onder de gans door te mogen rijden.Het kan dat ik opnieuw de kop trek, maar ik ben sportief genoeg om mijn opvolger alle succes toe te wensen.

Het is een echte aanrader, zo'n jaar door het leven gaan als keizer van het gansrijden in de Polder."

Agenda gansrijden

Vermaak na Arbeid
Botermarkt, Zandvliet
zaterdag 2 en zondag 3 maart

De Nieuwe Gans
Solftplaats, Berendrecht
zaterdag 2 en zondag 3 maart

De Ware Gans
Kazerneplein, Lillo
zondag 17 maart

De Oude Gans
Solftplaats, Berendrecht
zondag 24 maart

Telkens vanaf 15.00 uur
gratis

 

Keizerrijden

Botermarkt, Zandvliet
zondag 7 april

  • 11.30 uur: opening feestmarkt en kermis
  • 14.00 uur: stoet
  • 15.00 uur: start keizerschap

gratis

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!