Ronny Janssens Walter Saenen

mozART brengt kunst naar de kerk

Het kunstproject mozART geeft de Sint-Jan-Baptiststraat een onverwachte invulling in januari. U kan er een klassiek concert bijwonen of de fototentoonstelling 'Possible Beginnings' bezoeken. Voor uw (klein)kinderen zijn er gratis leuke workshops rond film en video. Fotograaf Ronny Janssens, inwoner van Zandvliet, en Marjolein Fransen van jeugdfilmorganisatie JEF werken mee aan het project.

Fotosalon met koffiehoek

Ronny Janssens: "De fototentoonstelling 'Possible Beginnings' verzamelt werk van beginnende fotografen die onlangs zijn afgestudeerd aan een academie. Het zou voor ons, de fotografen, natuurlijk heel leuk zijn als deze expo een opstap is naar volgende tentoonstellingen.' 

Ronny maakte foto's in heel Europa. "De foto's die ik in de Sint-Jan-Baptistkerk laat zien, komen uit de reeks 'Het Cordelia Element'", legt hij uit. "Ik vertel een verhaal zonder mensen in beeld te brengen. Op Photo Breda, een andere expo waar ik voor uitgenodigd werd, kreeg ik veel positieve reacties. Ik hoop dat mijn foto's in mijn eigen district ook in de smaak vallen. In de kerk staat voor de gelegenheid trouwens een salon waar u een kop koffie kan drinken. Dat vind ik wel een extra reden om te komen kijken", lacht Ronny.

Digitaal experimenteren

Kinderen vanaf zes jaar kunnen in de Sint-Jan-Baptistkerk gratis meedoen met workshops van de nieuwe Antwerpse jeugdfilmorganisatie JEF.

Marjolein Fransen van JEF vertelt: "We laten de kinderen experimenteren met 3D-projecties van zichzelf. Veel mensen kennen hologrammen van films zoals Star Wars. Via deze techniek verraste Michael Jackson na zijn dood zijn publiek nog met een liveconcert. In deze workshop maken de kinderen een hologram van hun hoofd. Daarna knutselen we een hologram-piramide om thuis nog verder te experimenteren."

"In de workshop 'video delay' gaan we aan de slag met de app Kaleidoclock van de Duitse videokunstenaar Florian Baron. Daarbij filmen de kinderen zichzelf terwijl ze een beweging maken. De app toont die in twaalf momentopnames op één scherm. Eens kinderen de techniek begrijpen, maken ze heel creatieve patronen."

"In de derde workshop spelen we met 'stop motion', een techniek om animatiefilms te maken. De deelnemers brengen figuren uit schilderijen tot leven en laten ze een avontuur beleven. Heel leuk om hen bezig te zien en zeker in een kerk, een niet-alledaagse werkomgeving voor ons. Alle workshops zijn gratis en u hoeft er niet voor in te schrijven", besluit Marjolein.

Klarinetconcerto

De naam van kunstproject mozART is niet toevallig gekozen. Op zaterdag 20 januari kan u in de kerk een klassiek concert met muziek van Mozart bijwonen. Vlad Weverbergh brengt met een orkest van 25 muzikanten het beroemde klarinetconcerto van Mozart. Daarnaast hoort u ook het fluitconcerto van Amand Vanderhagen, een Antwerpse tijdgenoot van Mozart. Afsluiter is de ontroerende aria 'Die hofnung dient Zum Stabe'.

 

Meer info

MozART
​Sint-Jan Baptiststraat 1
Berendrecht

Fotosalon 'Possible Beginnings'
van donderdag 18 januari tot en met zondag 28 januari
van 14 tot 18 uur
gesloten op ma en di
gratis

Mozarts Klarinet Concert
zaterdag 20 januari om 20.30 uur, deuren om 19.30 uur
16/18 euro

Workshops 6+
zondag 28 januari van 12 tot 18 uur, deuren open om 11.45 uur
gratis
 

tel. 03 298 27 30
http://www.vrijetijdscentrumdeschelde.be

 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!