Hand sluit kraan

Sproeiverbod en vulverbod omwille van droogte

U mag in Antwerpen uw auto niet meer wassen, geen water meer sproeien of uw zwembad of vijver vullen. Zo helpt u water besparen tijdens deze aanhoudende droogte. 

Het is niet duidelijk hoe lang de huidige periode van droogte nog zal duren. Daarom vaardigde de gouverneur een politiebesluit tegen waterverspilling uit. 

De overheid vraagt u als burger om zuinig en rationeel om te springen met water. En om indien mogelijk gebruik te maken van niet-leidingwater. Uiteraard zonder de gezondheid, de veiligheid of het welzijn van mensen of dieren aan te tasten.

Wat is verboden?

 • Zowel leiding-, regen- als grondwater mag niet meer gebruikt worden om:
  • Motorvoertuigen (en aanhangers/opleggers) te wassen;
  • Uw zwem- of plonsbad van meer dan 100 liter te vullen, tenzij dit om technische redenen tijdens de aanleg van het zwembad voor het metselwerk vereist is;
  • Uw vijver (bij) te vullen of fontein te bevoorraden;
  • Velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen te besproeien (uitzondering: moes- en volkstuinen);
  • Daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen te besproeien; 
  • Straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen te reinigen.
    
 • De enige uitzondering is dat u 's avonds en 's nachts tussen 20 uur en 8 uur wel regen- en grondwater mag gebruiken, ook hier op een zuinige en rationele manier. 
   
 • Er gelden ook uitzonderingen voor bedrijfsgebonden activiteiten, wettelijke verplichtingen en bepaalde activiteiten van verenigingen, organisaties, besturen en evenementen. 

Water besparen, hoe doe ik dat?

Zorgzaam omgaan met water blijft de kernboodschap. Enkele tips:

 • Wees zuinig met alle water, ook het regenwater. Zo vermijdt u te moeten overschakelen op drinkwater voor huishoudelijke toepassingen.
 • Probeer water maximaal te hergebruiken. Voordat warm water uit de kraan komt, gaat er eerst koud water verloren. Vang dit op om planten water te geven of om groenten mee te wassen.
 • Laat alleen een volle wasmachine draaien. Wasmachines zijn grote water- en energieverbruikers.

Nog meer waterbesparende tips vindt u op deze webpagina van de Vlaamse Milieumaatschappij

Alle achtergrondinfo over het politiebesluit en een uitgebreid document met veelgestelde vragen staat op de site van de gouverneur

13 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Adeline2

Dan moet ook alle overheidsfonteienen worden stilgekegd.En ik geef mijn balkonbloemen wel water,hebben geld genoeg gekost.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Adeline, de waterbesparende maatregelen gelden ook voor de Antwerpse fonteinen. Deze worden namelijk vanaf vandaag afgesloten. De enige uitzondering is de speelfontein in Park Spoor Noord.

Jouw avatar
JoostVanderDonckt

Ik vind het raar dat je geen regenwater mag gebruiken. Wat zou je er anders mee doen dan?

Jouw avatar
venoe

Bij maccabi weten ze nog van niets blijkbaar? Wordt al weken, 7 dagen op 7, dag en nacht gesproeid. En doen vandaag gewoon verder!?

Jouw avatar
JensC

Mogen wij onze tuin besproeien met het water dat reeds in ons zwembadje zit?

Jouw avatar
AnLavrysen

Mag bloemen begieten met een gieter nog wel ?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste JensC, zwembaden van meer dan 100 liter mogen niet bijgevuld worden. Dus indien je het daarna niet moet bijvullen is dat geen probleem.

Jouw avatar
FrankWouters1

De huishoudens hebben het grootste aandeel in het verbruik van leidingwater en regenwater. De industrie heeft het grootste aandeel in het verbruik van oppervlaktewater (exclusief koelwater) en ander water, de energiesector is de grootste verbruiker van koelwater en de landbouw is dan weer de grootste verbruiker van grondwater. www.milieurapport.be

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste AnLavrysen, u mag bloemen begieten met grond- of regenwater (geen drinkwater) tussen 20 en 8 uur.

Jouw avatar
loena0809

Onze voortuin heeft behoorlijk wat geld gekost, en nu moeten we dit allemaal laten verdrogen? Gaat de stad dit vergoeden? En wat gaat er gebeuren met de voetbalvelden? Gaan die ook niet meer gesproeid worden?

Jouw avatar
Ikke+

Het mag niet doch bij ons in de buurt sproeien ze er op los.... 24 op 24 En sinds gisteren alleen nog ‘s nachts. Het is nu 22.30 en ik hoor de sproeiers netjes hun werk doen ? Wat heb je aan een verbod als deze niet worden nageleefd ?

Jouw avatar
ludovangils

Kan via deze weg (antwerpen.be) ook de opheffing van dit verbod bekend worden gemaakt aub? (ik heb bewust geen TV en radio). Alvast bedankt.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Ludo, daar zullen we voor zorgen.