De 5 sterren werden behaaldwww.polderke.com

Alle opdrachten zijn geslaagd! Bedankt Sterren van de Polder

Berendrecht en Zandvliet bestaan 900 jaar. Dat vieren we met tal van activiteiten zoals een groots dubbelfestival ‘Sterren van de Polder’. Televisiegezicht Sieg De Doncker bracht tijdens het startfeest op zondag 12 mei vijf opdrachten mee voor de inwoners van de polder. Deze moesten ze tegen het slotfeest op 10 juni tot een goed einde brengen.

Voor elke geslaagde opdracht werd de inwoners een ster beloofd. Sieg De Doncker en alle bewoners konden zopas live meemaken dat alle opdrachten geslaagd zijn. Berendrecht en Zandvliet zijn vanaf nu echte ‘5 sterrendorpen’.

De 5 opdrachten

Tijdens het openingsfeest op 12 mei serveerde Sieg de inwoners van de polderdorpen de volgende vijf opdrachten:

  • Maak een stoet die tijdens het slotfeest minstens 900 meter aflegt met 9 herkenbare verenigingen uit de dorpen, met muziek en beweging en een praalwagen.
  • Verzamel minstens 900 tekstjes, tekeningen, documenten, foto’s over het Zandvliet en Berendrecht van vroeger en nu voor in een tijdscapsule.
  • Krijg minsten 900 handen en voeten van kinderen aan het dansen op een uniek dansje bij een zelfgemaakt lied en dat met een koor van minstens 9 zangers op het podium.
  • Bedenk en bak een origineel koekje waarvan er minstens 900 tijdens het slotfeest uitgedeeld worden.
  • Maak een krantje op minstens 900 exemplaren voor alle leeftijden met verhalen over het verleden, heden en de toekomst.

De 5 sterren zijn behaald

Alle opdrachten werden helemaal goed uitgevoerd waardoor de polderdorpen vanaf nu echte ‘5 sterrendorpen’ zijn.

De stoet
De stoet vertrok om 14 uur aan de Botermarkt in Zandvliet. Via de Spaansemolenstraat – De Keyserhoeve – Putsebaan ging deze naar het Armenstraatje. Zo legde de stoet zoals gevraagd 900 meter af.  Maar liefst 21 verenigingen, woonzorgcentrum Monnikenhof en de 4 basisscholen uit de dorpen liepen mee in de stoet. Er was een versierde praalwagen en Sieg De Doncker liep, zoals beloofd tijdens het startfeest, mee in de stoet. Hij stond in een open auto en droeg een sjerp met de oude wapenschilden van Berendrecht en Zandvliet. De stoet werd live gestreamd naar het feestterrein in het Armenstraatje. 

De tijdscapsule
In de tijdscapsule zaten maar liefst 2.017 tekstjes, tekeningen, brieven aan het nageslacht, trouwuitnodigingen, oude en recente foto’s, liedjesteksten van belangrijke liedjes in de polder en nog veel meer. In de scholen werden tekeningen gemaakt en op verschillende plaatsen in Berendrecht en Zandvliet konden bewoners hun bijdragen in dozen achter laten. Deze tijdscapsule komt in het najaar onder de sokkel van een nieuw kunstwerk ter gelegenheid van 900 jaar Berendrecht-Zandvliet.

De koekjes
1.050 koekjes werden uitgedeeld aan de aanwezigen. De bakkers waren zaterdag gestart met het bakken van het koekje. Het koekje heeft een ronde vorm met een stempel erop ‘ZB 900’ verwijzend naar het 900-jarig bestaan van Zandvliet en Berendrecht.

Het krantje
Het krantje van 24 pagina’s, dat gedrukt werd op 900 exemplaren, haalde ook een ster binnen. Er staan leuke interviews in met jonge en oudere polderbewoners, bijnamen, een dialectquiz, cijfers over de dorpen en ook het verslag van een wonderlijke (fictieve) conversatie tussen de overleden wielrenner Frans Brands en de overleden kunstschilder Nicasius De Keyser, naar wie de Antwerpse De Keyserlei vernoemd is.

Het dansje
Het dansje was als laatste aan de beurt. 327 kinderen dansten mee en 12 zangers stonden op het podium. Dat zijn maar liefst 1.308 handen en voeten die dansten op een zelfgeschreven lied met de titel ‘Trots op onze Polder’. De kinderen oefenden het dansje vooraf op de scholen. 

Meer info

  • Vanaf vrijdag 14 juni kan u hier sfeerfoto's terugvinden.
  • Vanaf maandag 17 juni posten we onze aftermovie.