Enthousiaste bewoners tijdens 'Sterren van de Polder'Tom Cornille

Inhuldiging kunstwerk met vuur- en lichtspektakel voor 900 jaar Berendrecht en Zandvliet

Berendrecht en Zandvliet bestaan 900 jaar. Nadat ze al werden uitgeroepen tot 5-sterren-dorpen, sluiten ze het feestjaar af met een vuur- en lichtspektakel. Daarbij onthult kunstenaar Albert De Vree het kunstwerk dat hij samen met leerkracht Ward Hendrickx en leerlingen van PITO uit Stabroek maakte.

"Het kunstwerk toont in 9 taferelen het DNA-profiel van de Polder", legt kunstenaar Albert De Vree uit. "Het gaat om 9 gelaste verbindingen, die onder andere verwijzen naar 900 jaar Berendrecht en Zandvliet. 

Onderaan plaats ik de industrie, omdat onze dorpen in de schaduw van de Antwerpse haven liggen. Dan volgen folklore en sport. Daarboven staan stroperij en smokkelen. Verder symboliseert het werk de visserij en de handreiking tussen Berenrecht en Zandvliet sinds 1328. Bovenaan zie je Ratten, de bijnaam voor de inwoners van Berendrecht en Kieviten zoals ze de mensen van Zandvliet noemen. Helemaal op de top staan tulpen, omdat die voor onze streek ook een belangrijke rol spelen."

Ward Hendrickx en Albert De Vree

Samen met PITO

Albert: "Ik heb het kunstwerk ontworpen, maar voor het lassen van het beeld werkte ik samen met leerlingen van PITO uit Stabroek. Zij zitten in het laatste jaar lastechnieken en hebben mijn concept prachtig uitgevoerd. Het beeld bestaat volledig uit roestvrij staal dat we gratis kregen van de firma Ivens. Samen met de sokkel wordt het meer dan 4,5 meter hoog."

Leerlingen uitdagen

"Wij krijgen als school wel vaker de vraag om mee te werken aan een kunstwerk, of we maken zelf iets dat we dan tentoonstellen op de school", vult leerkracht Ward Hendrickx aan. "Dit project zien we als een uitdaging voor onze leerlingen. Zowel qua constructie als qua opbouw is het een uniek stuk. Samen met collega Rune Bastiaenssens maakte ik eerst een stappenplan op, waarin we eventuele moeilijkheden aanhaalden.

De leerlingen werkten telkens per 2 een paar dagen aan het beeld, maar uiteindelijk heeft de hele klas eraan meegewerkt. De laswerken zijn volledig volgens plan verlopen en we zijn trots op het resultaat."

Vuur- en lichtspektakel

"Eerder dit jaar daagde televisiefiguur Sieg De Doncker alle inwoners van Berendrecht en Zandvliet uit om samen allerlei opdrachten tot een goed einde te brengen. Zo verdienden de Polderdorpen 5 sterren. Nu sluiten we 900 jaar Berendrecht-Zandvliet feestelijk af. We nodigen iedereen uit om te komen. Een leuke gelegenheid om met z'n allen nog eens terug te blikken. Je kan er niet alleen het kunstwerk op de hoek van de Derdeweg en de Zoutestraat bewonderen, maar ook genieten van een diervriendelijk vuur- en lichtspektakel en livemuziek", verklappen Albert De Vree en Ward Hendrickx.
 

Meer info

Inhuldiging kunstwerk en vuurwerkshow - 900 jaar Berendrecht en Zandvliet
vrijdag 29 november

  • 20.15 uur: inhuldiging kunstwerk
  • 20.45 uur: vuur- en lichtspektakel
  • 21 tot 22 uur: livemuziek en een drankje

Derdeweg en dijk aan kanaal, Berendrecht
gratis