Wijklabo's Borgerhout
Waarom een wijklabo en wat is het eigenlijk? Met een Wijklabo wil het districtsbestuur de betrokkenheid in de wijken verhogen en meer ontmoeting en samenwerking laten ontstaan.
Budget voor bewoners
In een Wijklabo krijgen Borgerhoutse bewoners budget voor buurtprojecten. Borgerhout bestaat uit zes wijken. Elke wijk krijgt 100.000 euro en de bewoners beslissen zelf over wat belangrijk is voor hun wijk. De komende vier jaar zal elke wijk in Borgerhout met een Wijklabo van start kunnen gaan.
Tijdens een infovergadering in de buurt krijgen bewoners meer informatie over het traject dat een Wijklabo loopt en wordt de wijk in kaart gebracht.
Om er zeker van te zijn dat het budget juist besteed zal worden, is het eerste doel om zoveel mogelijk buurtbewoners te bevragen. Jouw mening telt dus! In elke wijk wonen ongeveer 7000 inwoners. Er worden verschillende manieren gekozen om de dromen, meningen en ideeën van de bewoners uit de wijk te verzamelen.
Projecten voor en door de wijk
Het beoogde eindresultaat is een of meerdere projecten voor en door de wijk, die door zo veel mogelijk mensen gedragen worden. Ingediende voorstellen moeten wel passen binnen de bevoegdheden van het district, zoals de heraanleg van straten en pleinen, initiatieven op vlak van groenvoorziening of acties met betrekking tot jeugd, sport, senioren en cultuur.
Wijklabo 1: Moorkenswijk
De wijk rond het Moorkensplein was eerst aan de beurt. De bewoners van de Moorkenswijk kozen, na een intensief participatietraject, voor parklets in de wijk.
Wegens coronamaatregelen, werden er aanpassingen gedaan. De bewoners kozen ervoor om alvast 1 parklet te laten maken in 2021. De overige vier parklets werden gemaakt in 2022, wanneer iedereen opnieuw vrij met elkaar mocht omgaan. Er werd een wandeling georganiseerd langs de parklets om de opening te vieren.
- Bewoners van de Moorkenswijk kunnen de parklets reserveren via hun gezamenlijk beheerde jaarplanning.
Wijklabo 2: van de tuinwijk tot De Schans
In 2022 ging het Wijklabo door in de wijk die zich uitstrekt van de Tuinwijk tot en met De Schans. Er werden twee infovergaderingen georganiseerd. Daar werden bewoners geïnformeerd over het mogelijke verloop van een Wijklabo en konden ze hun interesse kenbaar maken.
Na infoavonden, regiegroepen, een heuse ideeënbrunch en daaropvolgende samenkomsten deden de bewoners een voorstel aan de wijk, waarop volmondig positief werd gereageerd. De bewoners van Wijklabo ‘Betere Buurt’ werken vanaf 2023 aan hun gekozen projecten verder in werkgroepen:
- Team buurtboxx gaat een mobiele praktische box uitwerken en laten maken, die ingezet kan worden in de buurt en verplaatsbaar is.
- Team vergroening en buurttuintjes gaat zelf actief aan de slag met vergroening en informeert en verspreid deze informatie actief.
- Team buurtverteller wil verhalen uit de wijk verzamelen en verder vertellen tijdens wijkevenementen ea.
- Team toekomstwijken wil onderzoeken hoe we gemeenschappelijke ruimtes meer leefbaar kunnen maken, en meer uitnodigend voor bewoners om elkaar te ontmoeten, samen te spelen, en samen te leven.
- Team feesten wil buurtfeesten ondersteunen, begeleiden en aanmoedigen om zo het samenhorigheidsgevoel van de wijk(en) te verhogen en buurtbewoners aan te zetten elkaar beter te leren kennen.
Woon je in de wijk en heb je zin om aan te sluiten? Laat het weten via https://beterebuurt.nu/
Wijklabo 3: BoH'Oost
In het najaar van 2022 startte Wijklabo 3. Deze wijk loopt van het Krugerplein tot en met de woontorens aan de overkant van de Ring. In een wijk gevuld met pleintjes en verschillende organisaties werden 2 infomomenten gehouden. Daar werden bewoners geïnformeerd over het mogelijke verloop van een Wijklabo en konden ze hun interesse aangeven.
Na de infoavonden vonden verschillende ‘regiegroepen’ plaats. Dat zijn bijeenkomsten van de bewoners, waarin zij bespreken op welke manier zij zoveel mogelijk wensen van hun medebewoners kunnen verzamelen. Ze bekijken er ook telkens wat de volgende stappen zijn en wie zich daarvoor wil engageren.
De bewoners kozen om hun wijklabo ‘BoH’Oost’ te noemen. Onder deze naam zoeken zij naar voorstellen die van hun buurt een betere buurt gaan maken.
Elke brievenbus kreeg een flyer, er werd een website gemaakt, er is een Facebookgroep en bij verschillende bewoners kunnen ideeën ‘gedropt’ worden in hun brievenbus. Je herkent hen door een grote affiche aan hun raam. Op sommige plaatsen staat een dropbox. Dat is een kartonnen brievenbus waarin de bewoners ook hun ideeën mogen droppen.
Woon jij ook in deze wijk? Wil je graag mee je schouders zetten onder het wijklabo in jouw buurt? Laat het dan weten aan de bewoners via www.bohoost.be, zij zijn blij met alle hulp en leren je graag kennen!
Wil je enkel graag jouw idee meegeven? Dan kan dat ook via www.bohoost.be, via de Facebookgroep van BoH’Oost of drop je idee in een van de dropboxen in de wijk. Check zeker eens of jouw buren ook al hun ideeën hebben doorgegeven!
Wijklabo 4: de wijk rondom het Te Boelaarpark
Woon je in de wijk en wil je graag mee je schouders zetten onder dit project? Of doe je graag een bescheiden bijdrage of leer je graag nieuwe mensen kennen in je buurt?
Welkom op een van de infomomenten in je buurt.
Wijklabo 5: de wijk rondom het L. Naeyaertplein
Het vijfde Wijklabo start in september. Alle bewoners uit de buurt van het Luitenant Naeyaertplein zijn van harte welkom op 13 september om 19.30 uur in Plein Magazijn: Luitenant Naeyaertplein 25. Benieuwd naar het plan van deze wijk? Kom zeker af.
Wijklabo 6: de wijk rondom het Laar
Het zesde en laatste Wijklabo gaat door in de buurt rond het Laar. De bewoners van de wijk zijn zeer welkom op 19 september om 19.30 uur in het Ecohuis: Turnhoutsebaan 139. Benieuwd naar het plan van deze wijk? Kom zeker af.