Denkmoment over beheer Te BoelaarparkVictoriano Moreno

Denk mee na over beheer en inrichting Te Boelaarpark

Bioloog Jens Verwaerde: 'Beheer park met respect voor de natuur'

Iedereen die in de buurt woont van het Te Boelaarpark, mag meedenken over een nieuw beheersplan voor het park. Wie daar al een goede kijk op heeft, is bioloog Jens Verwaerde, medewerker bij Natuurpunt en gids in het Te Boelaarpark. Hij wandelt op 17 oktober zeker mee tijdens de inspraakwandeling.

Uitdaging

“De grootste uitdaging bij de opmaak van zo’n plan, is er rekening mee houden dat de natuur zich niet op korte termijn herstelt. Te Boelaarpark was vroeger een kasteeldomein, waar veel bomen werden aangeplant. Dat betekent dat de meeste bomen ongeveer even oud zijn. Als er een beuk sneuvelt van ouderdom, of als ze bomen kappen uit veiligheidsoverwegingen, moet iedereen beseffen dat je niet zomaar ergens een boom van twintig meter hoog kan kopen om die in de plaats te zetten. Het plan moet daarom een visie op lange termijn bevatten waarbij we het bos jaren tijd geven om te herstellen.”

Geschiedenis

Al in 1385 was er sprake van een hoeve ’t Goet Te Boulaer. De landerijen breidden door de jaren uit tot zo’n 15 hectare en in de eerste helft van de 19de eeuw werd er een kasteel gebouwd. Dat verdween in 1979 en stond waar nu de fontein is. Boe komt van boek wat zou verwijzen naar beuk en laar is een oud woord voor een open plek in een bos. Zo ontstond de naam Te Boelaarpark. “Sommigen pleiten voor een ‘eerherstel’ van het park zoals het er honderd jaar geleden uit zag, maar dat vind ik geen goed idee. Het park deels afsluiten of bezoekers beperkingen opleggen zoals het niet toelaten van honden, ligt maatschappelijk moeilijk.”

Bezoekers begeleiden

“Met een goed beheer van het park kan je bezoekers leiden. Door de aanleg van takkenrillen – natuurlijk muurtjes gevormd met snoeiafval – geef je wandelpaden aan of sluit je stukken natuur af. Ook de wijze van maaien van graslanden is belangrijk. Met een nieuwe techniek ontstaat er dit jaar voor het eerst een ruigere rand aan het grasland, wat goed is voor kruiden en insecten. We moeten ook nadenken over het onderhoud van struiken en planten. Dat klimop een gevaar betekent voor bomen klopt niet. Klimop verwijderen in het park is zelfs boomonvriendelijk.”

Communiceer tijdig

“Als beheerder van het park moet je tijdig en duidelijk communiceren naar bezoekers waarom je maatregelen neemt. Soms kan je niet anders dan bomen rooien, maar zorg dan voor een beetje toelichting. Als wandelaars plots een hoogtewerker opmerken om te snoeien, zonder dat ze daar ergens de reden over te weten kunnen komen, ontstaat er al snel argwaan.”

Te Boelaarpark ook een plek voor evenementen?Victoriano Moreno
Festival Flandrien

Plaats voor amusement

“Als regelmatige bezoeker en buurtbewoner van het Te Boelaarpark denk ik dat de evenementen die er nu plaatsvinden zeker moeten kunnen. Oudere mensen vertelden me dat er in de jaren ’60 zelfs autoshows waren op de graslanden (lacht). Dat lijkt me vandaag geen goed idee, maar Te Boelaarpark moet zeker een plaats voor amusement voor jong en oud blijven. Ik meen ook dat de school in het park nog meer naar buiten mag komen om leerlingen te laten werken rond ecologie, natuur en klimaat. Aan de fontein zie je vaak spelende kinderen, er is de zomerbar en de scouts gebruiken het gerestaureerd boswachtershuis als speelplek. Kortom Te Boelaarpark biedt veel ontspanningsmogelijkheden. Zolang alles gebeurt met respect voor de natuur lijkt mij dat prima. Dat evenwicht tussen natuur en recreatie moet ook te vinden zijn in een goed beheersplan”, besluit Jens Verwaerde.

Inspraakmoment beheerplan Te Boelaarpark

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!