mantelzorgers Walter Saenen

"Mantelzorgers staan er niet alleen voor"

Ali Kaddouri en Ady Croonenborghs zijn mantelzorgers: gewone mensen die zorgen voor iemand die niet meer alles zelf kan. Ali zorgt dagelijks voor zijn moeder terwijl Ady zich over haar buurvrouw ontfermt. Via intensieve infotrajecten, ‘mantelzorgtrajecten’, ondersteunt het district Borgerhoutse mantelzorgers. 

Ali zorgt voor zijn 77-jarige moeder

“Een paar jaar geleden trouwde mijn zus en vertrok als laatste uit het ouderlijk huis. Mijn gezin en ik wonen naast mijn ouders, dus was het logisch dat wij veel zorg voor hen opnamen. Gelukkig wonen nog drie broers en één zus vlakbij. We verdelen de taken dus. Maar mijn moeder trekt hier – letterlijk – het vaakste aan de bel.”

“Na de dood van mijn vader in 2013 steunde mijn moeder nog meer op haar kinderen en schoonkinderen. In onze cultuur is het vanzelfsprekend dat kinderen voor hun ouders zorgen tot het einde van hun dagen. Maar het blijft natuurlijk best zwaar. Twee van mijn broers werken met nachtshifts. Als er dan iets is, moet ik klaarstaan om mijn moeder op te vangen. Zij verwacht ook dat er elke avond iemand langskomt, maar soms laat mijn drukke agenda dat niet toe. Ik klop als zelfstandige veel uren en ook mijn vrouw werkt buitenshuis. Het is niet altijd gemakkelijk om voor mijn moeder te zorgen.”

“Mijn zussen en schoonzussen verdelen het poetswerk en we volgen ook een beurtrol om voor avondeten te zorgen. Ik doe meestal de boodschappen, maar niet altijd op de momenten dat mijn moeder het wil (lacht).”

“Weinig mensen weten waarvoor ze bij de overheid allemaal hulp kunnen vragen. Er bestaan subsidies voor aanpassingen in huis, of je kan poetshulp of maaltijden aan huis laten komen. Daarom vind ik de infosessies rond mantelzorg een goed initiatief. Mantelzorgers moeten weten dat ze er niet alleen voor staan.”

Mantelzorger Ady en Hélène Walter Saenen

Ady helpt haar buurvrouw Hélène

“Sinds een viertal jaar help ik regelmatig mijn 78-jarige buurvrouw Hélène. Wij wonen in hetzelfde appartementsblok. ’s Morgens en ’s avonds laat ik haar hondje uit. En ik ga voor haar naar de winkel. Ondanks haar leeftijd is mijn buurvrouw nog handig met de computer. Als ze iets bestelt via internet, zorg ik ervoor dat ik er ben om het pakje in ontvangst te nemen.”

“Wat ik nu voor mijn buurvrouw doe, is geen al te grote moeite. Ik doe het graag, want we zijn vrienden. Maar als ze ooit meer zorg nodig heeft, kan ik dat er niet bij nemen. Dat zou ik niet kunnen combineren met mijn eigen gezin en de hulp die ik wil geven aan mijn kinderen.”

“Ook ik vind het een goed idee dat het district mensen informeert over mantelzorg. Het kan interessant zijn om ervaringen uit te wisselen met anderen. Misschien bent u wel onlangs begonnen met voor iemand te zorgen. Tijdens zo’n infosessie kan u dan interessante tips krijgen.”

Wil u meer weten over deze ondersteuning voor mantelzorg? Neem dan deel aan een van de trajecten.

Start trajecten

  • op 28 maart vanaf 9 uur in Dienstencentrum De Vrijgeweide Luitenant Lippenslaan 59, 2140 Borgerhout
  • op 13 oktober vanaf 10 uur in het districtshuis van Borgerhout Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout

Praktisch

Hebt u vragen of wenst u zich in te schrijven? Neem dan contact op met de seniorenconsulent op senioren.borgerhout@stad.antwerpen.be of 03 338 17 43.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!