expo 'Nomade van de Ramadan', door Claudia Zen KaranVictoriano Moreno

Ramadan in Borgerhout

Van zondag 5 mei tot dinsdag 4 juni is het ramadan, de traditionele vastenmaand voor moslims. Tijdens de duur van deze islamitische vastenmaand vindt u op drie Borgerhoutse pleintjes de expo 'Nomade van de Ramadhaan', kan u deelnemen aan verschillende iftars en zijn de ramadanvlaggen op de Turnhoutsebaan opnieuw te bewonderen. 

Vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan de openluchtexpo ‘Nomade van de Ramadhaan’, van de hand van kunstenares Claudia Zen Karan. Claudia Zen Karen brengt als niet-gelovige fotografe de ramadan in beeld én doet mee. 'Nomade van de Ramadhaan' is gedurende de Ramadan te bezichtigen op het Moorkensplein, het Laar en op het Krugerplein. Hier leest u het interview met haar dat verscheen in A-blad van mei: 

"Ramadan is de mooiste tijd van het jaar"

Fotografe Claudia Zen Karan (44) heeft roots in Indonesië en Nederland, maar woont al bijna de helft van haar leven in Antwerpen. Ze is geen moslima, maar doet toch al enkele jaren mee aan de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand. Met haar camera in de hand trekt Claudia dan door Antwerpen omdat ze met haar beelden de ramadan bekender wil maken. Haar foto’s zijn binnenkort op verschillende pleintjes in Borgerhout te zien.

Marokkaanse bruiloften

“Meestal fotografeer ik Marokkaanse bruiloften, of ik reis met hen mee in de zomer als ze terugkeren naar hun thuisland. Doorgaans dus feestelijke en kleurrijke taferelen. Hoewel ik uit Indonesië komt, het grootste moslimland ter wereld, ben ik geen moslima. Door me te verdiepen in hun levenswijze, sprak de traditionele vastenmaand mij aan. Zowel om zelf aan deel te nemen, als om in beeld te brengen.”

Samen vasten

“Voor mij is de ramadan een maand van bezinning. Ik heb die jaarlijkse reset echt nodig, zowel mentaal als fysiek. Andere vormen van vasten probeerde ik ook, maar deze bevalt mij het beste. Ondertussen leerde ik dat het goed is om op voorhand al wat af te kicken van mini-verslavingen (lacht). In mijn geval koffie en chocolade. Mijn lichaam snakt al maanden op voorhand naar die vastentijd en dan probeer ik al te minderen met koffie en chocolade.”

Mooie tijd

“De ramadan vind ik een goede manier om te vasten omdat je het samen doet. Je hebt het gevoel dat je er niet alleen voor staat en dat maakt je sterker. Ik vind die vastenmaand de mooiste tijd van het jaar. Door minder te drinken en eten laat je je lichaam tot rust komen en door veel te bidden vind je ook mentale rust.”

‘Nomade van de Ramadhan’

“Mijn fotoproject en de bijhorende expo heet ‘de Nomade van de Ramadhan’. Tijdens de vastenmaand ben ik bijna nooit thuis en tegelijkertijd voel ik me overal waar ik kom thuis. Ik schrijf trouwens altijd ramadhan, met dh”, legt Claudia uit. In het Arabisch bestaan 3 d’s. De ‘d’ in ‘Claudia’ is de Arabische ‘da’. De ‘d’ van het Engelse ‘the’ is de Arabische ‘dha’ en dan is er nog een derde ‘d’. Die spreken ze heel dof en laag uit. Dat is die ‘d’ in het woord ramadhan. Met mijn foto’s wil ik de mensen een inkijk geven in het leven van de moslims die de ramadan volgen. Vooroordelen die nu bestaan over de vastenmaand hebben voor een groot stuk te maken met het onbekende. Onbekend is onbemind. Dat geldt ook over de ramadan.”

Prachtige stad

“Door mensen uit Antwerpen in beeld te brengen, realiseer ik me steeds weer hoe een prachtige stad het is. Nergens anders wonen er zoveel nationaliteiten op zo een kleine ruimte bij elkaar. Dat geeft je de gelegenheid om van alles wat hier is het beste te nemen en daar een eigen cultuur en gevoel mee te maken: ‘Antwerps’. Wij voelen ons in de eerste plaats Antwerps. Waar we vandaan komen is van minder belang. Waar het om gaat is waar we nu leven en dat is het Antwerpen waar ik zo trots op ben. Dat wil ik ook uitstralen met mijn foto’s.”

Expo ‘Nomade van de Ramadhaan’
Laar | Krugerplein | Moorkensplein
zo 5/5 – di 4/6
gratis

Meer info: www.claudiazenkaran.com

Iftars in Borgerhout

De hele maand vinden er op verschillende plekken iftars plaats. Zo kan je elke zaterdagavond op het Laar deelnemen aan de openlucht-iftars van Al Ikram. Je kan er gezellig samen tafelen en kennismaken met het traditionele verbreken van de vasten. En op dinsdagavond 4 juni is iedereen van harte welkom op het Laar om samen het einde van de ramadan – ‘Aid al Fitr’ of ‘Suikerfeest’ in de volksmond – te vieren. 

Praktisch

Iftars

Al Ikram

 • Laar
 • za 10/5, 17/5, 24/5 en 31/5
 • telkens vanaf 20u
 • gratis

Wereldiftar Federatie van Marokkaanse Verenigingen

 • Oudstijdersstraat 9
 • za 18/5
 • 19.30u
 • gratis

Buren aan de Iftaar - Horizon vzw en Attawaasol

 • Koxplein
 • za 18/5
 • 20u
 • gratis

Aid al Fitr - Al Ikram

 • Laar
 • di 4/6
 • 15 - 19u
 • gratis

Ramadanvlaggen

Tijdens de ramadan zullen zo’n 100 ramadanvlaggen de Turnhoutsebaan opsieren. De ramadanvlaggen zijn een initiatief van handelaarsvereniging BOHO2140 en FMV (Federatie  van Marokkaanse verenigingen).

 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!