Kati Verstrepen

Respect voor mensenrechten - Kati Verstrepen

De mensenrechten staan onder druk. Vrijheden en rechten worden onder het mom van vluchtelingencrisis of terrorismedreiging ingeperkt. Moeten we ons zorgen maken? Advocate Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, brengt een stand van zaken.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 70 jaar. Na de gruwelen van de twee wereldoorlogen werd bepaald dat iedereen recht heeft op een leven in waardigheid. Mensenrechten behoren tot de basis van onze neutrale rechtstaat en vrije samenleving.

Toch worden mensenrechtenorganisaties steeds minder ernstig genomen en worden vrijheden onder het mom van de vluchtelingencrisis of van terrorismedreiging ingeperkt. In landen zoals Hongarije en Polen worden fundamentele mensenrechten met de voeten getreden, en ook in eigen land staan bepaalde mensenrechten onder druk.

Moeten we ons zorgen maken? Of is het simpelweg onhaalbaar om iedereen mensenrechten te garanderen?

Advocate Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, brengt een stand van zaken: 

“Wat was de grote conclusie na de Tweede Wereldoorlog? Dat we dat nooit meer wilden meemaken. Wat was dé les die men trok uit de catastrofe die toen vers in het geheugen lag? Wat kwam uit het overleg dat de mensheid toen organiseerde? Geen wetten om aan betere dataretentie te doen, geen deportatiewetten of wetten inzake woonstbetreding – nee, wat daaruit kwam, waren mensenrechten. En net die willen we vandaag beknotten. Dat snap ik niet. Dat betekent dat we uit de jaren 30 en 40 niets geleerd hebben.”  - Kati Verstrepen (DM)
 

Lamia Cheba, coördinator van jongerenorganisatie Bazzz, leidt de avond in goede banen.

Na de lezing geniet u van het virtuoos pianospel van Heli Jakobson, een Borgerhoutse met wortels in Estland. Haar passie voor muziek begon door de Zingende Revolutie in Estland (1987-1991). Deze ervaring als kind bewees voor haar dat muziek bijzondere kracht en moed geeft. Heli heeft een eigen pianoschool in Borgerhout: Helistudio.

 

Praktisch

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!