Vluchten voor oorlog is van alle tijden

Op 11 november is het precies 100 jaar geleden dat WOI eindigde. In Borgerhout herdenken ze dat onder meer met een foto-expo rond Afrikaanse oorlogssoldaten en een toneelstuk door jongeren van het Xaveriuscollege. Frank Saenen en Jessica Nana werken mee aan de herdenking. Wij vroegen aan Frank en Jessica waarom het zo belangrijk is om aan de Eerste Wereldoorlog te blijven herinneren.

Oorzaken begrijpen

Frank is leraar geschiedenis in het Xaveriuscollege en gepassioneerd door het oorlogsverleden. “Ik probeer jongeren inzicht te geven in de oorzaken van WOI. Die lijken mij nog belangrijker dan de concrete start toen kroonprins Franz-Ferdinand in 1914 werd neergeschoten. Dat doen we door na te denken tot wat een gevaarlijke cocktail van een sterk wij-zij denken kan leiden, honderd jaar geleden, maar ook vandaag. Het is cruciaal dat iedereen beseft dat een grimmige sfeer en strijdlustige taal leidt tot nieuwe conflicten. Die kunnen soms ontaarden in oorlogen.”

“Denk dat we jongeren, en bij uitbreiding iedereen, duidelijk moeten maken dat oorlogen nooit wereldproblemen oplossen. Burgers zijn steeds de grootste slachtoffers.”, vult Jessica Nana aan. Zij werkt voor de Federatie van Marokkaanse verenigingen en stelt rond de herdenking van WOI een fototentoonstelling samen: ‘Soldaten uit de Maghreb-landen’.

Onbekende soldaten

“We herdenken vaak gesneuvelde soldaten uit Europa, Amerika en Canada, maar weinig mensen weten dat er ook duizenden Afrikaanse soldaten hier vochten. Zij kwamen vooral uit Franse kolonies in Marokko, Tunesië en Algerije en kwamen meevechten in de Frans-Belgische grensstreek rond Ieper. Samen met het In Flanders Fields Museum stelden we een aangrijpende foto-expo samen. Deze is te zien in het districtshuis van Borgerhout van 2 oktober tot 11 november”, geeft Jessica mee. “Ook een aanrader is de voordracht door Piet Chielens, directeur van het In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij vertelt op 30 oktober in het districtshuis in zijn gekende, passionele stijl over de Eerste Wereldoorlog.”

Oorlogstoneel

“Leerlingen uit het vijfde en zesde jaar van het Xaveriuscollege brengen op 9 en 10 november in de Xaveriuskerk het toneel “The greatest patriotic event ever’, geschreven door onze oud-collega wijlen Guy Bernaert. Samen met drie jonge regisseurs begeleid ik de acteurs. Studenten van het RITCS in Brussel ondersteunen de voorstelling met videofragmenten. Het verhaal begint met het historische kerstbestand toen Britse, Franse en Duitse soldaten spontaan uit de loopgraven kwamen om samen Kerstmis te vieren. Onze leerlingen geven een eigentijdse invulling aan dat bekende oorlogsverhaal.”

Leerrijke oorlog

“De Eerste Wereldoorlog heeft ons veel geleerd. Bijvoorbeeld dat vluchten voor oorlog van alle tijden is. Duizenden Vlamingen vluchtten naar Nederland en Engeland op zoek naar een veilige plek om hun kinderen te laten opgroeien. Om die reden komen de mensen uit Syrië, Palestina of Jemen nu naar hier. Door hun conflictsituaties proberen te begrijpen, vermijden we hopelijk dat we blindelings in de val lopen van een nieuwe grote oorlog”, besluiten Frank Saenen en Jessica Nana.

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!