Contacteer stad Antwerpen

Victoriano Moreno
Foto van Parklet wijklabo Moorkenswijk BorgerhoutNattida-Jayne Kanyachalao

Wijklabo's Borgerhout

Waarom een wijklabo en wat is het eigenlijk?  Met een Wijklabo wil het districtsbestuur de betrokkenheid in de wijken verhogen en meer ontmoeting en samenwerking laten ontstaan.

Budget voor bewoners

In een Wijklabo krijgen Borgerhoutse bewoners budget voor buurtprojecten. Borgerhout bestaat uit zes wijken. Elke wijk krijgt 100.000 euro en de bewoners beslissen zelf over wat belangrijk is voor hun wijk. De komende vier jaar zal elke wijk in Borgerhout met een Wijklabo van start kunnen gaan. 

Tijdens een infovergadering in de buurt krijgen bewoners meer informatie over het traject dat een Wijklabo loopt en wordt de wijk in kaart gebracht.

Om er zeker van te zijn dat het budget juist besteed zal worden, is het eerste doel om zoveel mogelijk buurtbewoners te bevragen. Jouw mening telt dus! In elke wijk wonen ongeveer 7000 inwoners. Er worden verschillende manieren gekozen om de dromen, meningen en ideeën van de bewoners uit de wijk te verzamelen. 

Projecten voor en door de wijk

Het beoogde eindresultaat is een of meerdere projecten voor en door de wijk, die door zo veel mogelijk mensen gedragen worden. Ingediende voorstellen moeten wel passen binnen de bevoegdheden van het district, zoals de heraanleg van straten en pleinen, initiatieven op vlak van groenvoorziening of acties met betrekking tot jeugd, sport, senioren en cultuur.

Wijklabo 1: Moorkenswijk

De wijk rond het Moorkensplein was eerst aan de beurt. De bewoners van de Moorkenswijk kozen, na een intensief participatietraject, voor parklets in de wijk.

Wegens coronamaatregelen, werden er aanpassingen gedaan. De bewoners kozen ervoor om alvast 1 parklet te laten maken in 2021. De overige vier parklets werden gemaakt in 2022, wanneer iedereen opnieuw vrij met elkaar mocht omgaan. Er werd een wandeling georganiseerd langs de parklets om de opening te vieren.

Bewoners van de Moorkenswijk kunnen de parklets reserveren via hun gezamenlijk beheerde jaarplanning.

Ook de bewoners van het gebied van Wijklabo 5 mogen een parklet reserveren. Voor de andere wijken worden te veel fysieke hindernissen gezien, waardoor de levensduur van de parklets niet zo lang zou meegaan. 

 

Wijklabo 2: van de tuinwijk tot De Schans

In 2022 ging het Wijklabo door in de wijk die zich uitstrekt van de Tuinwijk tot en met De Schans. Er werden twee infovergaderingen georganiseerd. Daar werden bewoners geïnformeerd over het mogelijke verloop van een Wijklabo en konden ze hun interesse kenbaar maken.

Na infoavonden, regiegroepen, een heuse ideeënbrunch en daaropvolgende samenkomsten deden de bewoners een voorstel aan de wijk, waarop volmondig positief werd gereageerd. De bewoners van Wijklabo ‘Betere Buurt’ werken vanaf 2023 aan hun gekozen projecten verder in werkgroepen:

  • Team buurtboxx gaat een mobiele praktische box uitwerken en laten maken, die ingezet kan worden tijdens straatfeesten en speelstraten in de buurt en dis dus verplaatsbaar is.
  • Team vergroening en buurttuintjes gaat zelf actief aan de slag met vergroening en informeert en verspreidt deze informatie actief.  
  • Team buurtverteller wil verhalen uit de wijk verzamelen en verder vertellen tijdens wijkevenementen ea. 
  • Team toekomstwijken wil onderzoeken hoe we gemeenschappelijke ruimtes meer leefbaar kunnen maken en meer uitnodigend voor bewoners om elkaar te ontmoeten, samen te spelen, en samen te leven.
  • Team feesten wil buurtfeesten ondersteunen, begeleiden en aanmoedigen om zo het samenhorigheidsgevoel van de wijk(en) te verhogen en buurtbewoners aan te zetten elkaar beter te leren kennen.

Woon je in de wijk en heb je zin om aan te sluiten? Laat het weten via https://beterebuurt.nu/ 

1|6
1|6
1|6
1|6
1|6
1|6

Wijklabo 3: BoH'Oost

In het najaar van 2022 startte Wijklabo 3. Deze wijk loopt van het Krugerplein tot en met de woontorens aan de overkant van de Ring. In een wijk gevuld met pleintjes en verschillende organisaties werden 2 infomomenten gehouden. Daar werden bewoners geïnformeerd over het mogelijke verloop van een Wijklabo en konden ze hun interesse aangeven.  

Na de infoavonden vonden verschillende ‘regiegroepen’ plaats. Dat zijn bijeenkomsten van de bewoners, waarin zij bespreken op welke manier zij zoveel mogelijk wensen van hun medebewoners kunnen verzamelen. Ze bekijken er ook telkens wat de volgende stappen zijn en wie zich daarvoor wil engageren.

De bewoners kozen om hun wijklabo ‘BoH’Oost’ te noemen. Onder deze naam zochten zij op verschillende manieren naar voorstellen die van hun buurt een betere buurt gaan maken.

Na een periode van inspraak en participatie werden tijdens een 'LABOlunch' alle ideeën bij elkaar gelegd en gevormd tot enkele concrete projectvoorstellen. Met deze voorstellen zijn de bewoners intussen verder aan de slag. Ze maakten er intussen concrete en haalbare projectvoorstellen van..

In WIjklabo BoH'Oost werden 3 projecten gekozen:

  • mobiele goaltjes op het Krugerplein (worden al erg gesmaakt door de kinderen)
  • de Borgerhoutse Buren Bibliotheek
  • vergroening en wegwijs in de wijk

Woon jij ook in deze wijk? Wil je graag mee je schouders zetten onder het wijklabo in jouw buurt? Laat het dan weten aan de bewoners via wijkoverleg.Borgerhout@antwerpen.bezij zijn blij met alle hulp en leren je graag kennen!

 

Wijklabo 4: 'Boelaerbuurt'

In april 2023 vonden de infovergaderingen van het vierde Wijklabo plaats, het kreeg de naam ‘Wijklabo Boelaerbuurt’. Na een periode van elkaar leren kennen, communicatie opmaken en dromen zoeken en vinden, gingen de bewoners aan de slag met verschillende wensen. Deze voorstellen kwamen naar boven uit de meer dan 400 ingediende individuele ideeën die verzameld werden in de wijk.

- fietsnietjes: de bewoners wandelden doorheen de wijk en lieten op verschillende plaatsen extra fietsnietjes plaatsen. 

- samen tuinieren: op de site van het Gitschotelhof kreeg de buurt een plekje dat ze gaan omtoveren tot een gezellige samentuin. 

- toiletten in het Te Boelaarpark: de bewoners van het Wijklabo kwamen naar de districtsraad om aan te kaarten dat een toilet in het park broodnodig is. Het districtsbestuur geeft deze wens door aan de stad, aangezien dit geen districtsbevoegdheid is. 

- sensibiliseren rond zwerfvuil: zwerfvuil wordt als een groot pijnpunt gezien in de wijk. Er zal op sommige momenten en via verschillende insteken aandacht aan gegeven worden. Zo werden bv tijdens het eerste wijkfeest de straatvrijwilligers in de bloemetjes gezet door het Wijklabo. 

- cultuur in de wijk en podiumkansen: samen met de Theatergarage wordt gekeken naar laagdrempelige voorstellingen voor en door de buurt. 

- Vergroenen: naast de samentuin worden ook doorheen de wijk plekken vergroend. 

Woon je in de wijk en wil je graag mee je schouders zetten onder dit project? Of doe je graag een bescheiden bijdrage of leer je graag nieuwe mensen kennen in je buurt? Laat het jouw buren zeker weten via boelaerbuurt@gmail.com. Zij verwelkomen jou met open armen.

 

Wijklabo 5: 'achter De Roma'

Het vijfde Wijklabo vindt plaats in de wijk rondom het Luitenant Naeyaertplein, de wijk ‘achter De Roma’. Dat werd dan ook meteen de naam van dit Wijklabo.

De dromen van de buurt werden verzameld op hun website www.achterderoma.be, zo kon iedereen live meevolgen welke dromen er verzameld werden. 

Uit de verschillende dromen werden volgende projecten samengesteld, waar de wijk momenteel het voorbereidende werk voor doet:

- Maarschalk Montgomeryplein: momenteel wordt een voorstel ontworpen waarbij de nadruk ligt op ontharding en vergroening. Er zijn ook vragen zoals speelaanleidingen, een beweegbank en het verwijderen van hekwerk. 

- Boho-vlo: een bakfiets die zo handig is dat hij onmisbaar wordt voor de straat- en buurtfeestjes in de wijk. 

- Huis van Heden: een plek in kerk de Heilige familie, waar buurtbewoners wekelijks terecht kunnen voor het volgen van een gratis workshop hout. Zo bouwen ze samen aan hun buurtplek. Daarnaast worden er verschillende zaken georganiseerd waar buurtbewoners zich thuis zullen voelen. 

- Er worden podcasts gemaakt die als kennismaking dienen met allee verenigingen en organisaties in de buurt. 

- Schilderingen: de buurt zal ook kleurrijker worden. 

Draag je graag bij aan dit Wijklabo? Breng jouw buren ervan op de hoogte via info@achterderoma.be

 

Wijklabo 6: 'ons stadsdorp'

‘Wijklabo ons stadsdorp’ is het Wijklabo dat zich afspeelt in de wijk rond het Vincotteplein en het Laar.

Na het uitgebreid bevragen van de buurt en er de essentie uit te halen kwamen de bewoners tot een gedragen duidelijk keuze: het opwaarderen van een stuk openbaar domein dat momenteel volgens hen niet naar waarde wordt ingezet: de Ferdinand Berckmansstraat. Na een bewonersmoment in de straat werden alle wensen en ideeën doorgegeven aan de stad voor een ontwerp. Later wordt dit ontwerp teruggekoppeld met de bewoners. 

Naast de Ferdinand Berckmansstraat is ook een deeltje van het budget gereserveerd voor speelaanleidingen in de buurt. 

Zet je graag mee je schouders onder dit wijklabo? Laat het je buren weten via onsstadsdorp@gmail.com

 

Meer informatie

wijkoverleg.borgerhout@antwerpen.be 

Bel: 03 338 17 14

Verwante info: