Cultuurprijs Deurne 2022
Naar jaarlijkse gewoonte eren district Deurne en de cultuurraad verdienstelijke Deurnenaren uit de artistieke en culturele wereld met de Cultuurprijs. De laureaten van 2022 zijn Klaas Storme, Kris Strybos, Sara Pieters en Ludo Lens.
Cultuurprijs Deurne
Elk jaar zet district Deurne en de cultuurraad Deurnenaren in de bloemetjes die hun strepen verdiend hebben op cultureel vlak. Voor 2022 brengen ze vier kunstenaars voor het voetlicht: Klaas Storme, Kris Strybos, Sara Pieters en Ludo Lens.
Naast eeuwige roem voor hun geleverde culturele prestaties, krijgen de vier laureaten een trofee in de vorm van een boompje, een ontwerp van kunstenaar Jan Prinsen.
Hieronder lees je hun reacties, de motivatie van de jury en zetten we laureaten nog eens extra in de kijker met filmpjes.
Klaas Storme (ZAZA)
Cartoonist Klaas Storme, ook bekend als ‘Zaza’, is bekend van zijn cartoons in o.a. De Morgen en Knack of van het ‘Babbelbos’ in het Boekenbergpark. Naast verschillende cartoonboeken zijn ook de Zazagravures van zijn hand. In deze boeken brengt hij oude tekeningen tot leven en legt hij figuren eigentijdse dialogen in de mond. Tenslotte doet zijn kinderboek ‘Snotapen’ zeker bij veel jonge lezers een belletje rinkelen.
Zaza: “Ik woon graag in Deurne. Er is veel groen en toch dichtbij de stad. Als cartoonist werk ik met strakke deadlines. Als ik niet weet wat te tekenen, ga ik wandelen in het Boekenbergpark om frisse ideeën op te doen. Toen het district me vroeg om tijdens de coronacrisis iets te doen in het park, zei ik volmondig ‘ja’. Daaruit is het Babbelbos gegroeid. Heel wat bezoekers hebben de wandelroute met de pratende bomen gevolgd. Uiteraard ben ik fier op de Cultuurprijs en de trofee krijgt thuis een speciale plek.”
Motivatie jury: Klaas is een blikvanger voor Deurne omwille van zijn bomenproject in het Boekenbergpark. Tijdens de coronacrisis beschilderde hij heel wat bomen met biologisch afbreekbare krijtverf. Het ‘babbelbos’ werd een buitengewone gratis buitenactiviteit voor het hele gezin. Je kon de bomen ook horen praten dankzij QR codes.
Kris Strybos (Scale)
Kris Strybos ofwel ‘Scale’ is een veelzijdig artiest en een creatieve duizendpoot. Hij wordt beschouwd als dé papa van het beatboxen in België, is MC bij de Sint Andries MC’s, producer, maker van muzikale installaties en soundscapes en geeft workshops. Tijdens de lockdown gaf hij een optreden op zijn balkon in de Venneborglaan, had een muzikale installatie in Cinema Rix en las gedichten voor tijdens ‘Iedereen Stadsdichter’. Momenteel tourt hij met de voorstelling ‘War of the Beasts and the Animals’ door België en Nederland. Daarnaast was hij ook stadionomroeper bij R. Antwerp F.C.
Scale: “Ik ben geboren en getogen in Deurne. Als je ziet welke artiesten hier wonen, dan is Deurne voor Antwerpen wat Neükolln voor Berlijn is. Met veel potentieel in het verschiet. De Cultuurprijs is een hele
eer en erkenning voor het culturele werk dat ik doe.”
Motivatie jury: Kris is een actieve Deurnenaar. Hij is rapper, MC, dj en doet spoken word. Hij was ook stadionomroeper van R.A.F.C.. In februari 2021 gaf hij een straatoptreden vanop zijn eigen balkon op de Venneborglaan.
Sara Pieters
Actrice, auteur, theatermaker, muzikant, danseres en docent Sara Pieters is geboren in Deurne. Ze woont nog steeds in Deurne-Zuid, waar ze zich ook voor de buurt inzet. Als artiest houdt ze ervan om te creëren, te spelen, te onderzoeken,... Kortom, te blijven groeien in de dingen die ze doet. Eén van haar lievelingsplekken in Deurne is bib Arena. De kindervoorstellingen 'Kiki en de verdwenen letters' en 'Tante Tilda' waren succesvolle samenwerkingen met bib Arena. Aansluitend bracht zij het kinderboek 'Kiki en Olaf' uit, een interactief boek voor kleuters en ouders om het (voor)lezen te prikkelen.
Sara Pieters: "De Cultuurprijs krijgen is een grote eer. Het is een bevestiging van mijn werk. Het geeft me bovendien extra goesting om verder nog vele mooie projecten te organiseren. En die ontstaat altijd hier in Deurne… mijn thuis.”
Motivatie jury: Sara maakt kindervoorstellingen met de focus op taalstimulering. In samenwerking met bibliotheek Arena maakte ze de voorstelling 'Kiki en de verdwenen letters' met het bijorende boek ‘Kiki en Olaf’. Aan de hand van eenvoudige taal en extra voorleestips kunnen kinderen en ouders - die Nederlands leren - samen oefenen. Dankzij haar samenwerking met de bibliotheek en haar aandacht voor diversiteit en inclusie vond de jury haar de geknipte laureaat. In 2022 speelt ze een nieuwe voorstelling 'Op visite bij Tante Tilda' opnieuw in samenwerking met bibliotheek Arena.
Ludo Lens
Ludo Lens was docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij is sinds 2014 met pensioen, maar in zijn woning/atelier in de Unitas-Tuinwijk is hij nog steeds actief als beeldend kunstenaar. Hij maakt voornamelijk tekeningen en schilderijen, zowel op papier als op doek. Ludo trad ook ver buiten de grenzen van Deurne met expo’s in o.a. China en Rusland. In 2013 was hij curator van de tentoonstelling ‘Toekomst is verleden tijd’ in het kader van 350 jaar Academie in Antwerpen. Binnenkort is er ook een tentoonstelling in de expositieruimte van het districtshuis.
Ludo Lens: "Ik ben zeer vereerd met de Cultuurprijs in mijn Deurne, waar ik al een halve eeuw woon.”
Motivatie jury: Ludo wordt gelauwerd voor een verdienstelijke carrière. Hij heeft in zijn woning in Deurne-Zuid heel wat eigen werk, maar dit is tot nu toe weinig 'in the picture' gekomen. Door de Cultuurprijs wil de jury zijn werk, dat tot nu toe onder de radar is gebleven, zichtbaarheid geven.
Meer info
Cultuurdienst Deurne
Districtshuis Deurne
Maurice Dequeeckerplein 1
tel. 03 338 46 46
cultuurantenne.deurne@antwerpen.be