Deurne ontdekken per fietsJoost Joossen

Deurne ontdekken per fiets of te voet

Deurne is Antwerpen niet, maar het district is meer dan de moeite waard voor een fiets- of wandeltocht. U kan via verschillende fiets-en wandelroutes de geschiedenis en mooie, verscholen plekjes van Deurne ontdekken. 

Fietsen met Schanulleke als gids

Fietsen kan u naar hartenlust in Deurne. Probeer de toeristische fietsroute uit met Schanulleke als gids. Deze fietstocht neemt u mee langs verschillende mooie bekende plekjes in Deurne, musea, kastelen en speelterreinen. Twee parcours in Deurne-Noord en Deurne-Zuid (elk ongeveer 10 kilometer) leiden u langs de mooiste plekjes van Deurne. U kan de fietskaart hier bekijken, hieronder downloaden of afhalen in het districtshuis van Deurne.

Fietstocht Oorlogswouten

70 jaar geleden, in volle oorlogstijd, opende de Gestapo in Deurne de jacht op het plaatselijke politiekorps. Het verhaal kende een tragische afloop. De fietstocht Oorlogswouten (politiemensen werden toen wel ‘s ‘wouten’ genoemd) vertelt de hele geschiedenis.

Meer info vindt u op de website schatten van Deurne. U kan tijdens de fietstocht 10 keer halt houden om en telkens een stukje van het verhaal lezen (de nummers van de infoborden corresponderen met de nummers op de kaart). U kan de fietskaart hier bekijken, onderaan deze pagina downloaden of afhalen in het districtshuis van Deurne.

DVD Oorlogswouten

Deurne heeft een documentaire over de ‘Oorlogswouten’ gemaakt, op basis van het gelijknamige boek van Frank Camberlain. De documentaire vertelt het tragische verhaal, gezien door de ogen van drie nabestaanden en een historicus.

Bekijk de trailer van de documentaire 'Oorlogswouten' op YouTube.

U kan de dvd bestellen via het cultuurcentrum van Deurne, Frans Messingstraat 36, tel. 03 360 85 50, ccdeurne@antwerpen.be.

Toerist in Deurne

'Toerist in Deurne' neemt u mee door Deurne. Architectuur krijgt hier zijn plaats, maar ook de fiets- en wandelroutes, de musea, de begraafplaatsen en parken. 

Op zeven strategische plekken in Deurne zijn er infoborden geplaatst: Schijnpoort (op het Ringfietspad), Gallifort (vlak bij de parking van Delhaize), De Boze Dreef (tegenover de parking van Makro), Parking West en Parking Oost (allebei in het Rivierenhof), Eksterlaar (aan de ingang van het Boekenbergpark) en Borsbeekse Buren (aan de Langbaanvelden,vlak bij de parking van Carrefour). Van daaruit beginnen telkens wandelingen of fietstochten. Ontdek meer over de Toerist-in-Deurne-borden via de website schatten van Deurne.

200 jaar wonen in Deurne-Zuid: een wandeling in en rond Boekenberg- en Boelaarpark

Deze wandeling leidt u door en tussen de parken Boekenberg en Te Boelaar. De kastelen voeren u terug naar het adellijke leven in de 18e en 19e eeuw, terwijl enkele modernistische juweeltjes vertellen over hoe Deurne-Zuid evolueerde tijdens het interbellum (1919-1939). Meer info vindt u op de website van schatten van Deurne.

Deurne, dorp buiten de stadswallen: een wandeling door het historische centrum en het Rivierenhof

Deze wandeling van ongeveer 2 uur brengt u naar de historische dorpskern van Deurne en het Rivierenhof. Het is een verhaal van arbeiders en adel die samenleefden in wat toen nog een dorp naast de stad was. Ontdek het rijke historische verleden,  de culturele contrasten en de oase van rust in de stadsrand.
Meer info vindt u op de website van schatten van Deurne.

Park Groot Schijn: een wandeling vol natuur, sport, jeugd en recreatie

Deze wandeling neemt u mee op ontdekkingstocht door de toekomst van een gebied dat nu erg verscheiden, verrassend, vaak ongekend en ook een beetje ruw is. Het is 83 ha groot, of tien keer het stadspark. 
Meer info vindt u op de website van schatten van Deurne.

Landschap Ertbrugge: een wandeling langs kastelen en landerijen

U doorkruist op deze wandeling verschillende landschappen: weilanden, fauna-akkers, dreven, bos en boomgaarden. Typisch voor dit gebied zijn de statige dreven. Ertbrugge is één van de groene vingers van Antwerpen en vormt, middenin de drukke rand, een rustpunt voor mens en dier. Meer info vindt u op de website van schatten van Deurne.

Wandeling: sprookjes veroveren Deurne-Zuid

Bib Arena heeft de digitale sprookjeswandeling ‘Weg van de stad’ gemaakt die kinderen (vanaf 7 jaar) op interessante plekjes in Deurne brengt. Deze locaties zijn gekoppeld aan verschillende sprookjes. Zo leren kinderen hun district op een speelse manier kennen.

Via de OJOO applicatie kan u met behulp van uw smartphone of tablet een wandeling maken langs verschillende locaties in Deurne-Zuid. Daar hoort u telkens een fragment van een sprookje dat een link heeft met die plek. Zo hoort u bijvoorbeeld aan fort Arena een stuk van het ‘Het tinnen soldaatje’ of in het Boekenbergpark een fragment van ‘De Chinese Nachtegaal’. De wandeling vertrekt aan bib Arena en is vier kilometer lang (er komen elf sprookjes aan bod). Download op voorhand de app,zorg dat uw smartphone opgeladen is en neem oortjes mee. Meer info vindt u op de website van schatten van Deurne.

Tips en applicaties voor wandelingen en fietstochten in Deurne

Wie een wandeling of fietstocht plant, vindt op de www.schattenvanDeurne.be een heleboel tips en applicaties om met de fiets of te voet Deurne te verkennen.  

Meer info

Cultuurantenne Deurne
tel. 03 338 46 46
cultuurantenne.deurne@antwerpen.be
www.schattenvandeurne.be

Verwante info: