Dankzij jou plant district Deurne 12 extra bomen! Of meer?
District Deurne lanceerde eind 2022 de digitale nieuwsbrief en engageerde zich vooraf om Deurne extra groen te kleuren, gekoppeld aan het aantal inschrijvingen. Voor de eerste 500 inschrijvingen op de nieuwsbrief plant het district vijf bomen. Voor elke extra 500 komt daar nog een boom bij.
Teller staat op 12
Deurne kleurt groener dankzij de nieuwsbrief. Ondertussen werd de kaap van 4000 abonnees behaald waardoor het district 12 extra bomen zal planten, verspreid over het district.
De volgende aanwinst? Een haagbeuk in de groenzone aan het Bosuilplein.
- Wist je dat...? De haagbeuk het hardste gebruikshout van West-Europa heeft en onder andere gebruikt wordt als onderdelen van piano's of als stokken voor paraplu’s?
- Wist je ook dat...? De haagbeuk in de Keltische bomenhoroscoop staat?
Ben je geboren tussen 4-13 juni of 2-11 december, dan koppelen de Kelten je aan volgende eigenschappen: vergevingsgezind en loyaal. Je bent een krachtige persoonlijkheid en een trouwe vriend. Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel en zoekt naar vriendelijkheid en erkenning. Je hebt een goede smaak en let op je uiterlijk en conditie. Je wil iedereen gelijke kansen geven en draagt gelaten je eigen lot.
Waar en welke bomen?
Hieronder vind je het overzicht van alle bomen die al geplant zijn of geplant zullen worden (van nieuw naar oud).
De groenzone van het Bosuilplein krijgt binnenkort een haagbeuk:
- 1 haagbeuk (Carpinus betulus): deze inheemse boom trekt vogels en meikevers aan. De haagbeuk gedijt op gronden met wisselende waterstanden en maakt hem geschikt voor de huidige klimatologische omstandigheden. Het blad verteert goed en heeft een gunstig effect op de strooisellaag op de bodem en draagt zo bij aan de ondergrondse biodiversiteit.
Hier komt trouwens een meerstammige laagvertakte boom, waardoor het een markant element in het landschap wordt. Én de haagbeuk zal op latere leeftijd uitermate geschikt zijn om in en rond te spelen.
In de inkomzone van het Bisschoppenhofpark is een gewimperde Linde geplant (t.h.v. Suzanne Spanhovenstraat en de Sint-Fredegandusstraat):
- 1 gewimperde linde (Tilia henryana): deze boom heeft heerlijk geurende bloesem in het najaar. De bloemen zijn door de hoge nectarwaarde heel gewild bij bijen en andere bestuivers. Het blad is hartvormig met naaldvormige tanden en verkleurt prachtig in de herfst.
De speeltuin in de Vuurwerkstraat kreeg een toekomstboom:
1 zomereik (Quercus robur): deze boom gedijt op zowel natte als droge gronden en kan honderden jaren oud worden. Qua biodiversiteit is het de absolute kampioen van de inlandse bomen. Het aantal organismen die op en rond de zomereik leven, lopen op tot in de duizenden.
Het is niet makkelijk om jonge exemplaren oud te krijgen vanwege droogte, late voorjaarsvorst of ziekten en plagen, maar het loont meer dan ooit de moeite om deze toekomstboom alle kansen te geven.
De Louis van Craenstraat heeft een nieuwe tulpenboom:
- 1 magnoliaboom (Magnolia Grandiflora): deze wintergroene boom krijgt grote opvallende, heerlijk geurende bloemen die verschijnen vanaf juli. De boom komt oorspronkelijk uit Amerika en is een goede aanvulling op onze wintergroene bomen, omdat deze soort de droogte goed verdraagt.
Het vernieuwde sport- en speelterrein in de Tweegezusterslaan kreeg extra schaduw:
1 hartjesboom (Cercidiphyllum Japonicum): deze boom - van oorsprong uit Japan - is een snelle groeier die een groot groenvolume kan bereiken. De Nederlandse naam verwijst naar de vorm van de bladeren. Het blad loopt in het voorjaar paarsachtig uit, verkleurt in de zomer naar groen en in het najaar krijgt het blad een prachtige gele tot rode kleur. Bovendien geurt het vers afgevallen blad in het najaar naar koekjes en karamel!
In Stiltepark Sint-Fredegandus zijn 2 fruitbomen geplant:
- 1 kweepeer (Cydonia oblonga): deze boom wordt relatief oud en verlangt geen onderhoud. Hij draagt prachtige bloesems en zijn vruchten worden gegaard voor consumptie, waarvan de smaak niet te vergelijken is met enig andere vrucht. Het is een boom die je plant voor de komende generaties.
- 1 pruimelaar (Prunus domestica ‘Mirabelle de Nancy’): de boom is zelfbestuivend en draagt in de herfst kleine, gele vruchten. De boom is goed winterhard en lokt bijen en vlinders.
Op Eksterlaar staan 5 hoogstambomen (Tiny Forest):
- 1 zomereik (Quercus robur): deze inheemse boomsoort ontwikkelt een heel groot groenvolume en wordt zeer oud. Op en rond de eik is er zeer veel bedrijvigheid van insecten, schimmels, vogels, …
- 2 haagbeuken (Carpinus betulus): deze inheemse boom trekt vogels en meikevers aan. De haagbeuk gedijt op gronden met wisselende waterstanden en maakt hem geschikt voor de huidige klimatologische omstandigheden.
- 2 éénstijlige meidoorns (Crataegus monogyna): deze boom is niet alleen prachtig om zien, want de bloemen geven nectar voor bijen en vlinders. In het najaar eten verschillende vogelsoorten de vruchten en het is een waardplant voor verschillende vlindersoorten.
Volg het van dichtbij
Het district plaatste de eerste 11 bomen in de afgelopen plantseizoenen. Vanaf de 12de boom zal de plaatsing in het plantseizoen 2024-2025 gebeuren (november-maart).
Houd deze website, de nieuwsbrief en/of de Facebookpagina van district Deurne in de gaten voor meer nieuws.
Nog niet ingeschreven? Doe het nu!
Het district stopt niet en laat de bomenteller lopen, want elke boom telt! Ook jij kan ervoor zorgen dat Deurne groener wordt en dat er extra bomen bijkomen. Schrijf je daarom nu in (via blauwe knop hieronder) en ontvang de maandelijkse digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Deurne. Daarnaast maak je ook kans op een toffe prijs tijdens een van de wedstrijdacties!
Digitaal niet mee?
Heb je geen eigen computer, geen internet of ben je digitaal nog niet helemaal mee? Verschillende organisaties in Deurne besteden extra aandacht aan jou. Je kan er gratis een computer of wifi gebruiken en/of opleidingen en ondersteuning krijgen. Meer informatie vind je hier.
Info
www.deurne.be
@districtdeurne
#deesisweldeurne
communicatie.deurne@antwerpen.be