Jules Hofman

Erfgoedwandeling Jules Hofman - reserveer uw ticket

Honderd jaar geleden overleed Jules Hofman. Zijn naam zegt u misschien niets, maar zijn gebouwen behoren tot de typische voorbeelden voor de art nouveau in Antwerpen. Denk bijvoorbeeld aan De Roos, De Tulp en de Zonnebloem in de Zurenborgwijk of de likeurstokerij Elixir D'Anvers aan de Haantjeslei. Op zaterdag 5 oktober kan u aansluiten bij rondleidingen in Deurne en op zondag 6 oktober in Berchem. De rondleidingen zijn gratis, maar reserveren is nodig omdat de plaatsen beperkt zijn.

Jules Hofman (1859 – 1919)

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Jules Hofman is overleden. Een goede reden om het werk en leven van deze Antwerpse architect te belichten

Architect Jules Hofman (1859 – 1919) behoort tot de belangrijkste Antwerpse vertegenwoordigers van de art nouveau. Na zijn studie aan de Antwerpse academie bouwde hij een groot aantal woonhuizen en handelszaken in Antwerpen, aanvankelijk (voor 1898) in diverse neostijlen, nadien in art-nouveau-stijl. Zijn bekendste werk kwam vanaf 1892 in de wijk Zurenborg tot stand, in opdracht van een lokale bouwmaatschappij. In 1909 werd hij hoofdarchitect van bouwmaatschappij Vooruitzicht, waarvoor hij in 1913 zijn grootste project realiseerde, de synagoge Machsike Hadass in de Oostenstraat. Elixir d’Anvers in de Haantjeslei is wellicht zijn bekendste realisatie en kan bezocht worden op Open Monumentendag op zondag 8 september 2019.

Jules Hofman ligt begraven op begraafpark Sint-Fredegandus in Deurne. Hij ontwierp het grafmonument dat hem, zijn gezin en schoonfamilie herdenkt. Dit grafmonument werd in 2019 gerestaureerd. Twee familieleden nemen het grafmonument in peterschap.

Om dit te vieren en om zijn werk te eren wordt een Jules Hofmanweekend georganiseerd.

Op zaterdag 5 oktober kan u aansluiten bij rondleidingen in Deurne en op zondag 6 oktober in Berchem. De rondleidingen zijn gratis, maar reserveren is nodig omdat de plaatsen beperkt zijn.

Rondleidingen zaterdag 5 oktober

Jules Hofman ligt begraven op het Sint-Fredegandus begraafpark. De grafzerk had hij ontworpen voor zijn familie en vertoont prachtige art-nouveaukenmerken. Na zijn dood wordt hij bijgezet in het familiegraf. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van zijn overlijden werd het monument volledig gerestaureerd. 

Gids Marcel Windey start een rondleiding aan het graf van Jules Hofman en houdt halt bij de zerken van zijn collega-architecten. Bekende en vergeten namen worden aan gebouwen gelinkt. Zo komt u meer te weten over het leven en werk van de grote architecten die het uitzicht van Antwerpen hebben bepaald. 

Praktisch:
Adres: hoofdingang Sint-Fredegandus begraafpark, Lakborslei (over garage Thuy)
Rondleiding: om 11 en om 14 uur
Beschikbaar: 25 plaatsen
Duur: 60 minuten
Gratis
Reserveer hier

Rondleidingen zondag 6 oktober

Van 1898 tot 1900 zet Jules Hofman zijn stempel op de Zurenborgwijk. Voor de bouw van De Roos (Transvaalstraat), De Tulp (Cogels Osylei) en de Zonnebloem (Cogels Osylei) is hij het meest bekend. Zijn art nouveau evenaart de grote architecten van zijn tijd in België. In 1902 spreekt men zelfs van de drie Belgische H's: Horta, Hankar en Hofman. 

Laat u tijdens de rondleiding onderdompelen in het leven en werk van Jules Hofman. Hij behoort tot de belangrijkste Antwerpse vertegenwoordigers van de art nouveau. U start met een bezoek aan de atelierwoning die Hofman ontwierp voor kunstenaar Josuë Dupon. Daarna wandelt u langs de bekendste werken in de Zurenborgwijk. De rondleiding eindigt met een bezoek aan zijn grootste project: de synagoge Machsike Hadass in de oostenstraat. Deze wordt momenteel gerestaureerd.

Praktisch:
Adres: Huis De Reyger, Guldenvliesstraat 40-42, 2600 Berchem
Rondleiding: om 10, 10.45, 13, 13.45, 14.30, 15.15 en 16 uur
Beschikbaar: 15 plaatsen
Duur: 90 minuten
Gratis
Reserveer hier

Meer info

Klik hier voor meer informatie over Jules Hofman en de rondleidingen.

 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!