Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox

Grotere, sterkere bomen dankzij wortelstraten

Het district plaatst wortelstraten op de Schotensesteenweg langs domein Ertbrugge. Zo ontwikkelen bomen sterkere wortels dieper onder de grond en de straat profiteert van grotere bomen met meer groen.

Tijdens de heraanleg van de Schotensesteenweg plaatste het district wortelstraten. Daardoor kunnen bomen wortels aanmaken richting de groenzone waardoor ze meer groenvolume krijgen boven de grond. Bovendien krijgen de wortelstraten een extra luchtlaag tussen de teelaarde en de fundering waardoor ze fiets- en voetpaden minder omhoog drukken.

Van gesloten plantvak naar extra doorwortelbaar volume

Vroeger werden bomen aangeplant in kleine boomkaders. Daardoor hadden ze weinig of geen groeiruimte. De bomen die toch groter werden groeiden weleens uit hun plantvak en ze vonden condenswater onder het voetpad. Ze maakten oppervlakkig wortels aan die het voetpad omhoog duwden. Andere bomen geraakten toch aan water door wortelingroei in kapotte rioleringen.

Tegenwoordig bestaat straatfundering uit sterkere materialen waardoor bomen moeilijker uit hun standplaats ontsnappen. Als compensatie voorzien groendeskundigen betere groeiomstandigheden: onder parkeerstroken ligt bijvoorbeeld extra doorwortelbaar volume en regen die tussen de kasseien sijpelt voorziet de bomen van extra water.

Meer wortels, meer groen

Op de Schotensesteenweg kon het district een stap verder gaan. Straatbomen die daar grenzen aan de groenzone van Ertbrugge kregen wortelstraten onder het fiets- en voetpad: een soort tunnels waarin bomen wortels kunnen ontwikkelen richting de groenzone. Zo kunnen de bomen meer wortels aanmaken waardoor ze een groter groenvolume krijgen boven de grond.

Bovendien creëert het district een tweede maaiveld onder voet- en fietspad: een extra luchtlaag tussen de teelaarde en de fundering. Bomen kunnen er niet in wortelen waardoor de paden minder omhoog gedrukt worden.

Dankzij de wortelstraten worden bomen groter en ze kunnen beter tegen ziektes en plagen. Bovendien kunnen ze door hun grotere wortels beter tegen droogte. Zo krijgt het district grotere bomen in de straat en dat brengt het gunstige effect van de natuur dichter bij de stad.

Meer info

Wijkoverleg Deurne
Tel. 03 338 45 37 | 
wijkoverleg.deurne@antwerpen.be

1|4
1|4
1|4
1|4

Verwante info: