Rups van de buxusmot

Tips tegen schade door rupsen van buxusmot

De buxusmot is opnieuw actief. De rupsen van deze mot richten veel schade aan buxushagen aan. Mogelijk leidt dit tot kaalvraat. Controleer de buxus in uw tuin of op uw balkon en behandel ze indien nodig. Gooi aangetaste planten niet bij het GFT maar steek ze in de restafval of breng ze gratis naar het containerpark.

De buxusmot - rups

De buxusmotten verschijnen in april en mei en hebben een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter. Ze zijn wit met een bruine rand aan de vleugels. Ze leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad van hun favoriete plant: de buxus. Eerst zijn de eitjes geelgroen en vlak voor het uitkomen hebben ze zwarte kopjes. De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen. Ze zijn dan circa 5 millimeter groot. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 centimeter groot. Ze hebben zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen.

Schade

De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant. De eerste schade is moeilijk te zien en bevindt zich onderaan het blad. De eerste vraatsporen van jonge rupsen zijn lichtere plekken op het blad omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen. Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor de schade en de aanwezigheid van de rupsen steeds meer opvalt.

Bestrijding

Wees er op tijd bij, want als u de rups ziet is het al bijna te laat. Let op dat u de schade aan uw planten goed analyseert voor u ze behandelt. Ook schimmelaantastingen veroorzaken plekken op de bladeren en bladsterfte.

Enkele tips: 

  • Controleer regelmatig de plant.
  • Ziet u eitjes op onderkant van blad, verwijder dan dit blad.
  • Merkt u spinsel tussen de bladeren, knip dit zo snel mogelijk weg.
  • Als de rupsen pas uitkomen vang ze dan zo snel mogelijk. Rupsen en poppen kunnen op elk moment met de hand worden verwijderd. 
  • Haal de groene poppen weg.
  • Regelmatig herhalen want er zijn meerdere generaties per jaar. Verwijder de jonge rupsen zo goed mogelijk in het voorjaar zodat de sterke ontwikkeling in de zomer goed wordt afgeremd.
  • Zwaar aangetaste planten graaft u het best uit of knipt u bij de grond af.
  • Steek de verwijderde plant onmiddellijk in een afgesloten zak of container.
  • U kan de rupsen ook biologisch bestrijden. Gebruik een biologisch middel voor bestrijding van rupsen op basis van Pyrethrum, zoals Pyrethrum Plantspray.
  • Verwijder de jonge rupsen zo goed mogelijk in het voorjaar zodat de sterke ontwikkeling in de zomer goed wordt afgeremd. Blijf uw planten geregeld controleren.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!