Viering Cultuurprijzen Deurne 2018

Naar jaarlijkse gewoonte eren het district Deurne en de cultuurraad verdienstelijke Deurnenaars of verenigingen uit de artistieke en culturele wereld met de Cultuurprijzen. De zogenoemde Laureaten van de Kunst die de Cultuurprijzen 2018 winnen zijn: De Reuzen van Deurne vzw, hiphopduo blackwave. en de leerlingen van de Spectrumschool Deurne. Zij worden op zondag 27 januari 2019 in cultuurcentrum Deurne in de bloemetjes gezet. Wil u er graag bij zijn? Vergeet dan wel niet op voorhand in te schrijven.

Na 20 succesvolle edities, zet het district Deurne in januari opnieuw drie verdienstelijke Deurnenaars in de bloemetjes. Dankzij een stemming lieten Deurnenaars weten wie hun favoriete Laureaten van de Kunst zijn. Een professionele jury besliste daarop wie volgens hen cultureel Deurne in 2018 op de kaart zette in drie categorieën: de carrièreprijs, blikvangersprijs en beloftevol talent. Volgende Laureaten van de Kunst 2018 werden genomineerd en ontvangen een prijs voor hun culturele verdienste:

Carrièreprijs

De Carrièreprijs gaat naar De Reuzen van Deurne vzw, de grootste reuzenfamilie van Antwerpen. Hun verhaal begint in 1977 met de geboorte van de Preutelmadamme. Ondertussen paradeert de lijvige reuzenfamilie elk jaar in september tijdens de Bevrijdingsfeesten onder grote belangstelling door de straten van Deurne.

Reuzenstoet Sigrid Spinnox

Blikvangersprijs

Jazzy hiphopband blackwave. sleept de Blikvangersprijs in de wacht. Het jonge duo Jaywalker en Deurnenaar Willem Ardui ontmoette elkaar  voor het eerst in de cafetaria van AZ Monica in Deurne. Niet veel later ontstond blackwave. Het duo was te zien op het podium van Pukkelpop 2017 en Rock Werchter 2018 en speelt in november nog voor een uitverkochte AB. Met de single Elusive domineerde blackwave. de Belgische radio. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit de (nationale) hiphopscene.

blackwave

Beloftevol talent

De leerlingen van de Spectrumschool Deurne worden in de bloemetjes gezet als Beloftevol Talent n.a.v. hun verhalen die door auteur Fikry El Azzouzi werden gebundeld in het boek Mogen de wijze jongens winnen, gij weet. Daarin vertellen jongeren uit het beroepsonderwijs over hun land van herkomst, racisme, culturele spanningen tussen het thuisfront en de gewoonten in de buitenwereld, maar willen ze vooral opboksen tegen de clichés die er heersen over leerlingen uit het beroepsonderwijs. In oktober werd hun boek op veel enthousiasme onthaald tijdens de presentatie in de Roma.

Leerlingen Spectrumschool

Uitreiking cultuurprijzen

De uitreiking van de Cultuurprijzen vindt plaats op zondag 27 januari 2019 om 15 uur in cultuurcentrum Deurne, Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne. Het is een feestelijke viering met een wervelende show waar woord, beeld en muziek de hoofdrol spelen. De viering wordt afgesloten met een receptie.

Inschrijven

Iedereen is na inschrijving welkom op de viering ‘Cultuurprijs 2018’. Inschrijven kan tot 20 januari 2019 via tel.03 360 85 50, www.ccdeurne.be of via ccdeurne@antwerpen.be .   

Meer info

Uitreiking Cultuurprijzen 2018
zondag 27/1 om 15 uur
Cultuurcentrum Deurne
Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne
Inschrijven via tel. 03 360 85 50, deze link of via  ccdeurne@antwerpen.be
gratis