Heraanleg Eugeen Fahylaan
District Deurne werkt voortdurend aan een veilige woon- en leefomgeving en verbetert daarom de verkeersveiligheid en het fietscomfort in de Eugeen Fahylaan door het aanleggen van een tweerichtingsfietspad, verkeersplateaus op de kruispunten en een maximale vergroening van de straat.
Wat gaat er gebeuren?
- In de Eugeen Fahylaan komt aan de zijde van het park een nieuw tweerichtingsfietspad van 3,5 meter in roodbruin asfalt.
- De rijweg blijft in beton met een breedte van 4,8 meter met aan beide zijden een parkeerstrook van 2 meter breed, aangelegd in kasseien.
- Het voetpad aan de kant van de huizen blijft en heeft een breedte van 2,15 meter.
- Op elke hoek komen er bomen in plantvakken met boombeugels.
- Kruispunten:
- Het verkeersplateau op het kruispunt met de Ruggeveldlaan krijgt een nieuwe tweerichtingsfietsoversteek en blindengeleiding.
- Het kruispunt met de Joseph Wuytslaan krijgt een verkeersplateau met een zebrapad richting de ingang van de Bremweide. Hier worden ook een vuilnisbak en fietsbeugels geplaatst.
- Het kruispunt met de Jozef Voetlaan krijgt een verkeersplateau. De oversteekplaats voor voetgangers verdwijnt omdat hier geen grote ingang is naar de Bremweide. Aan de overkant komen 2 nieuwe fietsbeugels.
- Het verkeersplateau op de hoek met de Schotensesteenweg blijft. Het nieuwe tweerichtingsfietspad sluit aan op het fietspad van de Schotensesteenweg. Op het einde van de parkeerstrook komt een uitstulping met een ondergrondse glascontainer. Ter bescherming wordt er een lage afsluiting voorzien tussen het fietspad en de glascontainer.
- De straatverlichting wordt volledig vernieuwd met palen die het fietspad, voetpad en de straat verlichten.
- Door de voetpaduitstulpingen, plateaus en glascontainer zijn er na de heraanleg 5 parkeerplaatsen minder in de Eugeen Fahylaan.
- Het aantal bomen in de straat gaat na de heraanleg van 3 naar 13 bomen. Waar mogelijk komt er maximale vergroening.
Timing en bereikbaarheid
De werken starten op 19 februari 2024 en duren ongeveer tot aan het bouwverlof in juli. Deze timing is onder voorbehoud en kan wijzigen door weersomstandigheden en onvoorziene gebeurtenissen.
Om de hinder te beperken werkt de aannemer in 9 fases. Tijdens de eerste 3 worden het fietspad en de parkeerstrook aangelegd langs de Bremweide (aan de overkant van de huizen). Tijdens deze fases is er eenrichtingsverkeer mogelijk met een kleine omleiding voor de andere richting.
- Fase 1: van 19 februari tot 3 maart tussen de Schotensesteenweg en de Jozef Voetlaan;
- Fase 2: van 3 tot 13 maart tussen de Jozef Voetlaan en de Joseph Wuytslaan;
- Fase 3: van 13 maart tot 7 april tussen de Ruggeveldlaan en de Joseph Wuytslaan.
Na deze 3 eerste fases legt de aannemer de verkeersplateaus aan en zal er tijdelijk geen doorgang mogelijk meer zijn.
De volgende fases omvatten de aanleg van de kruispunten en het voetpad aan de kant van huizen. Tijdens deze fases is er geen doorgang voor verkeer mogelijk ter hoogte van de werken in de Eugeen Fahylaan. De straat wordt tijdelijk enkelrichtingsverkeer. Er blijft altijd een doorgang voor voetgangers en fietsers.
Het verkeer wordt omgeleid via Venneborglaan - Alfons Schneiderlaan en via Schotensesteenweg - Frans Van Heymbeecklaan - Ruggeveldlaan - Venneborglaan.
- Fase 4: van 15 tot en met 22 april – aanleg van het kruispunt Ruggeveldlaan met de Eugeen Fahylaan. (Geen doorgang voor verkeer van de Ruggeveldlaan naar de Ter Heydelaan tijdens deze fase.)
- Fase 5: van 8tot en met 15 april – Eugeen Fahylaan, van de Ruggeveldlaan tot aan de Joseph Wuytslaan
- Fase 6: van 13 april tot en met 24 mei – Eugeen Fahylaan, van de Joseph Wuytslaan tot aan de Jozef Voetlaan
- Fase 7: van 24 mei tot en met 5 juni – Eugeen Fahylaan, van de Jozef Voetlaan tot aan de Schotensesteenweg
De timing van de laatste 2 fases is nog onder voorbehoud:
- Fase 8: van 27 mei tot en met 10 juni – aanleg van het kruispunt Eugeen Fahylaan met de Jozef Voetlaan
- Fase 9: van 10 tot en met 28 juni (uitharden beton tot en met 5 juli) – aanleg van het kruispunt Eugeen Fahylaan met de Joseph Wuytslaan
Tijdens de werken is de rijweg ter hoogte van de werkzaamheden telkens afgesloten.
Minderhindervergunning
Wanneer garages of inritten ontoegankelijk zijn tijdens werken kan je als bewoner een minderhindervergunning aanvragen.
De werken die in aanmerking komen voor zo'n vergunning kan je hier raadplegen.
Wanneer je als bewoner nog geen ’parkeervergunning voor bewoners’ hebt, vraag je die eerst aan via https://parkeervergunningen.antwerpen.be. Meld je online aan met itsme of eID en volg de instructies. Kies voor ‘nieuwe aanvragen voor een vaste parkeervergunning voor bewoners’.
Woon je niet in de straat, maar ben je een huurder of eigenaar van een garage? Dan kan je ook een aanvraag voor een minderhindervergunning indienen. Die kan enkel in overweging genomen worden wanneer de aanvraag correct is aangevraagd via https://www.antwerpen.be/product/minderhindervergunning-aanvragen en wanneer de straat is opgenomen in de lijst van werken of straten die in aanmerking komt voor een minderhindervergunning.
Een parkeervergunning (minder hinder of andere) kan niet met terugwerkende kracht aangevraagd worden.
Vragen?
Bekijk het heraanleggingsplan.
Meer info
Wijkoverleg Deurne
wijkoverleg.deurne@antwerpen.be
tel. 03 338 45 37