Van Hovestraat wordt een tuinstraat
Met ‘Antwerpen Breekt Uit’ willen stad Antwerpen, district Borgerhout en district Deurne stukken van de Van Hovestraat door groen of door waterdoorlatende materialen vervangen. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte worden hergebruikt.
De Van Hovestraat is een straat met woonkarakter, gelegen op de grens van Deurne en Borgerhout. De straat is bijna volledig verhard, met enkele (fruit)bomen met groene boomspiegels. Het Muggenberghof met groene binnentuin is toegankelijk vanuit de straat. Door de oriëntatie is er een zon- en een schaduwkant.
Timing en bereikbaarheid
Onderstaande timing is onder voorbehoud en kan wijzigen door onvoorziene gebeurtenissen en weersomstandigheden. Om de hinder te beperken, werkt de aannemer in fases:
Week 9 september 2024: start nutswerken
Eind september 2024: start werken heraanleg
Fase 1: Opbraak en heraanleg kruispunt Te Boerlaarlei
- Door de slechte weersomstandigheden duren de werkzaamheden aan de Van Hovestraat langer dan voorzien. De aannemer legt voor de start van de kerstvakantie de fundering aan en plaatst de boordstenen. Deze werkzaamheden zijn onder voorbehoud van onvoorziene gebeurtenissen en weersomstandigheden. Het kruispunt met de Van Steenlandstraat blijft open. Het is verboden om in de werfzone te rijden.
- Garages zijn bereikbaar
Fase 2: Opbraak en heraanleg Van Hovestraat
- Garages zijn niet bereikbaar. Woningen blijven steeds bereikbaar voor voetgangers en fietsers met de fiets aan de hand
Fase 3: Opbraak en heraanleg kruispunt Van Steenlandstraat
- Garages zijn niet bereikbaar. Woningen blijven steeds bereikbaar voor voetgangers en fietsers met de fiets aan de hand.
- Tijdens de werken is de Van Steenlandstraat afgesloten ter hoogte van de Van Hovestraat. De aannemer voorziet een keerlus. Gelieve het parkeerverbod te respecteren
Fase 4
- Om het gras in de grasdals optimale groeikansen te geven, blijft de straat na de heraanleg nog 6 weken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De straat blijft wel toegankelijk voor voetgangers en fietsers
Begin 2025: einde werken
Na de heraanleg wijzigt de rijrichting en is de Van Hovestraat enkelrichting van de Van Steenlandstraat richting de Te Boelaarlei.
Huisvuilophaling
Tijdens de werken kan de vuilniswagen niet in de straat rijden. Daarom vragen we u om het huisvuil tijdens de werken op de dag van de ophaling vóór 7 uur op volgende locatie te verzamelen:
- Fase 1: op de hoek met de Van Steenlandstraat
- Fase 2 en 4: op de hoek met de Van Steenlandstraat of de Te Boerlaarlei
- Fase 3: op de hoek met de Te Boerlaarlei
Vermeld uw adres op de container zodat deze later gemakkelijk terug te vinden is.
Wijziging definitief ontwerp
In het definitieve ontwerp werden de muur en de poort van het Muggenberghof naar achter verplaatst. Dat creëerde extra openbaar domein met ruimte voor fietsnietjes en een zitzone. Het Muggenberghof en de districtscolleges van Borgerhout en Deurne hebben hierover echter geen overeenkomst bereikt waardoor deze werken niet worden uitgevoerd. De bestaande poort en muur blijven behouden.
Infomomenten met bewoners
Bewoners worden nauw betrokken bij het heraanlegproces. Er worden verschillende workshops en participatie- en infomomenten georganiseerd:
- Bevraging. In mei 2021 werd bij de start van het participatietraject een eerste leefbaarheidsbevraging georganiseerd.
- Participatiemoment. Op donderdag 2 december 2021 kregen bewoners meer informatie over het project ‘Antwerpen Breekt Uit’ (ABU). Bewoners dachten mee na over hoe de straat er in de toekomst uit zou kunnen zien. De ontwerpster gebruikt deze input om een projectdefinitie en concept op te maken. Dit conceptplan stelt het projectteam midden 2022 voor aan de bewoners.
- Participatiemoment. Op dinsdag 21 juni 2022 lichtte het projectteam de projectdefinitie en het schetsontwerp toe. Aanwezigen konden feedback geven op het schetsontwerp. De ontwerper gebruikt deze nieuwe input om het voorontwerp op te maken. Dit ontwerp stelt het projectteam in het najaar van 2022 graag voor.
- Infomoment. Op donderdag 11 mei 2023 lichtte het projectteam het voorontwerp toe. Aanwezigen konden feedback geven. Het projectteam bekijkt welke voorstellen er opgenomen kunnen worden in het definitief ontwerp.
Infomoment. Op woensdag 4 september 2024 lichtte het projectteam en de aannemer de timing en fasering van de werken toe. Buurtbewoners ontvingen eerder een infobrief met een link naar het definitief ontwerp. Bekijk het definitieve ontwerp.
Beplanting
- Plantvak adopteren
Als basis stelt de stad een plantvak met B-beplanting voor. Dit zijn vakken met een beperkt aantal soorten planten. De stad staat in voor het onderhoud.
Enkele buurtbewoners gaven aan dat zij een plantvak willen adopteren. Deze plantvakken krijgen een upgrade naar een A-niveau. Er is een ruimer aanbod aan planten mogelijk.
- Geveltuin
Om de straat maximaal te vergroenen, hebben we waar mogelijk geveltuinen voorzien in het definitieve ontwerp. Zo krijg je een idee hoe de tuinstraat er in de toekomst uit kan zien.
Buurtbewoners konden tot maandag 26 augustus 2024 aangeven of zij een geveltuin wensen of plantvak willen adopteren.
Meer info
Wijkoverleg Deurne
tel. 03 338 45 76
wijkoverleg.deurne@antwerpen.be
www.antwerpenmorgen.be – project ‘Antwerpen Breekt Uit’
Met participatie van water-link in samenwerking met Aquafin.