Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox
Eerstesteenlegging van het districtshuis Deurne in 1956

65e verjaardag 'eerstesteenlegging van het districtshuis'

Voor liefhebbers van modernistische architectuur is Deurne het paradijs. De Unitaswoningen, het Atheneum, bibliotheek Couwelaar, de Braemblokken en verschillende woningen maken deel uit van deze bouwkunst. Ook het districtshuis van Deurne valt hieronder en is modern erfgoed. In 2021 was het 65 jaar geleden dat de eerstesteenlegging plaatsvond. 

Modernisme

Het ‘Huis van Deurne’ is en blijft een gebouw met veel troeven en een eigen schoonheid. Deze modernistische kolos met een toren van 39 meter waakt al sinds 1964 over Deurne.

Wie de tijd neemt om het gebouw grondig te bekijken kan moeilijk ontkennen dat het gaat om waardevolle architectuur. Het interieur is trouwens een zeldzaam voorbeeld van een intact bewaarde inrichting uit de vroege jaren 60.

Ontwerp

Eind jaren 40 besliste de gemeente Deurne om een nieuw gemeentehuis te bouwen. Architect Eduard Van Steenbergen tekende het ontwerp in 1947 en stierf in 1952. Zijn zoon, Edward Van Steenbergen, werkte de plannen verder uit.

Het ontwerp was een zakelijk modernistisch complex, met een administratieve en een representatieve vleugel (met raad- en trouwzaal) die op een centrale toren aansluit. Van Steenbergen ontwierp ook het interieur. 

Districtshuis Deurne
Districtshuis Deurne

65 jaar geleden

Op 20 oktober 2021 was het exact 65 jaar geleden dat de eerstesteenlegging van het districtshuis plaatsvond door toenmalig burgemeester Maurice Dequeecker. De inhuldiging volgde in 1964. Het district zette in 2021 daarom het 'Huis van Deurne’ extra in de kijker.

Uitnodiging eerstesteenlegging in 1956
Uitnodiging eerstesteenlegging in 1956
1|2
Eerstesteenlegging door burgemeester Dequeecker in 1956
Eerstesteenlegging door burgemeester Dequeecker in 1956
1|2

Meer info over het huis van Deurne

Op www.deurne.be/schattenvandeurne vind je meer info over de bouw en de architecten en je krijgt een rondleiding in het districtshuis. De gidsen die je tekst en uitleg geven weten waarover ze praten: de tekst is namelijk gebaseerd op nota’s van architect Eduard Van Steenbergen, toenmalig burgemeester Maurice Dequeecker en het architectenbureau Steenmeijer en Baksteen voor de verbouwing in 2002.

Hier en daar heeft de redactie Van Steenbergen en Dequeecker geciteerd, omdat het – vaak archaïsche – taalgebruik uit die tijd de sfeer van optimisme en het geloof in het menselijk kunnen op een charmante manier illustreert. 

Deze webpagina's laten je door de ogen van de architecten kijken. Ongetwijfeld doe je boeiende ontdekkingen in dit ‘Huis van Deurne’, zoals Maurice Dequeecker het graag noemde.

Veel lees- en kijkplezier.

Meer info

www.deurne.be/schattenvandeurne > huis van Deurne