Barbara: courgettebrood
'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Barbara uit Deurne deelt haar recept voor courgettebrood.
Hallo Barbara, vertel eens kort wie jij bent?
“Ik kom oorspronkelijk uit Kapellen en in 2013 verhuisden mijn partner en ik naar Deurne-Zuid. Ik heb verschillende passies: muziek (ik kan me geen leven zonder inbeelden), nieuwe recepten testen en fotografie.
Mijn favoriete plekje om foto’s te nemen in Deurne is het kerkhof Sint-Rochus, een stilteplek waar je echt van de rust kan genieten. In de zomer staat het er vol met kleurige lupinen. Ik fotografeer dan ook het liefst de natuur en onze hond en katten.”
Koken is ook een van je passies. Sta je vaak achter je pannen?
“Ik sta graag in de keuken en probeer dan nieuwe recepten uit. Vooral taarten en andere zoetigheden. Die durf ik dan zelfs meteen aan ons bezoek voor te schotelen. Er kan maar weinig mislopen als je het geheime ingrediënt ‘liefde’ toevoegt, nietwaar (lacht)?”
Waarom koos je voor dit recept?
“Ik stel jullie graag dit hartige courgettebrood voor. Het is vrij eenvoudig te maken en zorgt steeds voor heel wat complimentjes!
Mijn partner en ik eten sinds 3 jaar plantaardig. Daarvoor aten we al ruim 35 jaar vegetarisch. Dit courgettebrood is echt zo’n recept dat mensen over de streep kan trekken: je kan het zowel warm als koud eten, als bijgerecht of met een lekker slaatje!"
Waarom is dit recept voor jou belangrijk?
“Achter ons eerste courgettebrood zit een leuke anekdote. Zowel mijn partner als ik kwamen op dezelfde dag thuis met courgetten die we gekregen hadden van vrienden. Heel veel voorraad dus en dat maakte dat we inventief moesten zijn! We wilden graag eens wat anders dan courgettensoep, gevulde courgetten, courgettenquiche,… proberen. Dit recept was meteen een schot in de roos.”
Ingrediënten
- 1 grote tomaat of 100 g cherrytomaatjes
- 1 à 2 teentjes knoflook
- 200 g courgette
- 200 g amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 2 el gebroken lijnzaad te weken in 6 el lauwwarm water (dit is de perfecte vervanger voor eieren)
- 2 el pesto
- handje ongebrande noten en/of zaden
- een snufje zout en wat peper
- Extra: mengkom, rasp en langwerpige cakevorm van 21 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de bakvorm eventueel in met wat kokosolie of bedek met bakpapier.
- Halveer de tomaatjes of snijd de grote tomaat in stukjes. Bak die samen met de fijngesneden knoflook gedurende 5 à 10 minuten. Zet het tomatenmengsel even weg.
- Rasp de courgette fijn en laat goed uitlekken of dep droog met een schone theedoek. Spatel hier het lijnzaad, amandelmeel, bakpoeder en pesto doorheen.
- Spatel de noten en zaden door het beslag. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Schep het beslag in de bakvorm en verdeel het tomatenmengsel over het beslag.
- Schuif het hartige brood in de oven voor een bruiningskuurtje van zo’n 30 minuten.
Smakelijk!