Boek 'Roem, hoop en tegenslag' laat wielerverleden herleven
Deurne heeft een rijk verleden van wielrenners, wielerclubs en koersen. Met het boek 'Roem, hoop en tegenslag' komt die geschiedenis weer helemaal tot leven.
Wielergeschiedenis in Deurne
Op het einde van de 19de eeuw werd het wielrennen razend populair, ook in Deurne. De Lloyd Cycle Club verzamelde fietsende enthousiastelingen en organiseerde verschillende wedstrijden. Vanaf dan liet Deurne de wielersport nooit meer los.
In de jaren 30 van de vorige eeuw had Deurne met de Ter Rivierenwielerbaan een eigen velodroom.
Deurne kende ook een aantal wielercafés, zoals het vroegere café van de familie Tubbax. Uit die familie stamden niet alleen enkele pioniers van het Deurnse wielrennen. Karel Tubbax lanceerde ook zijn eigen fietsenmerk: Zwarte Leeuw.
Het oudste café van Deurne was ook een wielercafé. In 1868 opende café De Veldduif de deuren. Het was al die tijd de thuishaven van de familie Huyskens. Deze wielerminnende familie bracht verschillende profrenners voort. In het begin van de twintigste eeuw behoorden broers Gustaaf en Alfons Huyskens tot de Deurnse wielerpioniers. Ze waren actief in de tijd van Karel Verbist, een bekende pistier.
Verschillende grote wielrenners kwamen uit Deurne. Sommigen onder hen werden zelfs wereldkampioen. Maar ook minder bekende Deurnenaars bouwden als wielrenner mee aan de rijke wielergeschiedenis.
Boek 'Roem, hoop en tegenslag'
Het langverwachte boek 'Roem, hoop en tegenslag - verhalen uit de wielergeschiedenis van Deurne' is momenteel te koop (verkooppunten, zie hieronder). In woord en beeld komen de wielerhelden, wielerclubs en koersen van vroeger zo weer een beetje tot leven. De auteur van het boek is Matthias Van Milders.
Matthias, een boek over het wielrennen in Deurne: vanwaar dat idee?
Deurne heeft een rijke wielergeschiedenis. Stilaan rijpte het idee om een aantal verhalen in boekvorm uit te geven zodat iedereen ze kan ontdekken.
Wie waren volgens jou de meest opmerkelijke figuren?
Da’s geen gemakkelijke vraag. Maar als ik moet kiezen, dan ga ik voor de pioniers op het einde van de 19de eeuw. Ze drukten hun stempel op de wielersport in Deurne. Dat deden ze als renner, maar ook nadien in de
wielerclubs, als fietsenconstructeur of bestuurslid van de Ter Rivierenwielerbaan.
Vertel eens meer over de wielerbaan. Was dat een groot succes?
Ja en nee. De Ter Rivierenwielerbaan stond vlakbij de Venneborglaan. In 1931 gingen de deuren open. Al gauw sprak men van een van de beste banen van Europa. Bekende renners zakten af naar Deurne voor meetings op de wielerbaan. Maar de publieke opkomst was heel wisselvallig, wat natuurlijk gevolgen had
voor de inkomsten. Dat is een van de redenen waarom de piste het niet lang uitzong. In 1938 reed men de laatste wedstrijd, meteen daarna startten de afbraakwerken.
Hoe moeilijk was het om verhalen en anekdotes te vinden?
Ik richtte me vooral op verhalen waarover nog niet zo veel is geschreven. Ik moest de informatie bij elkaar sprokkelen in de pers van toen en in archieven. En ik contacteerde verzamelaars en familieleden van renners.
Als afsluiter, waarom moet je dit boek in huis halen?
Het boek 'Roem, hoop en tegenslag' brengt verhalen die heel boeiend zijn voor iedereen die van wielrennen of Deurne houdt. Maar het is ook interessant voor wie niet echt met de koers bezig is. De vele unieke foto’s helpen daarbij.
Verkooppunten boek
- Rijwielen Smets, Cogelsplein 7-9, Deurne (20 euro)
- Online: https://sportmediashop.nl/ (25 euro incl. verzendingskosten)
In de Deurnse bibliotheken Arena en Couwelaar kan je trouwens ook terecht om het boek uit te lenen.
Historische wielerrit Namen-Deurne
Ook wielerwedstrijden zijn een deel van de koersgeschiedenis van Deurne. Zo was er de wedstrijd tussen Namen en Deurne. Vandaag bestaat die niet meer, maar ooit was deze koers best populair.
1 mei 2021 was een historische dag voor het Deurnse wielrennen. Het was dan exact een eeuw geleden dat de wedstrijd Namen-Deurne voor het eerst gereden werd. Naar aanleiding van die 100-jarige verjaardag en de lancering van het koersboek wilde district Deurne deze wielergeschiedenis extra in de kijker zetten. Je kan de rit van Namen naar Deurne (117 km) zelf fietsen. Download de route (GPX) via de app routeyou. Start is voorzien aan een grote en publieke parking in Champion, op 3 km van het station van Namen.
Klik hier om de route Namen-Deurne in de app routeyou te openen.
Gezocht: een originele koersfiets van Zwarte Leeuw
District Deurne is op zoek naar een originele koersfiets van het merk Zwarte Leeuw (zei foto hieronder).
Karel Tubbax was niet alleen een groot wielrenner, maar had zijn eigen fietsenmerk: Zwarte Leeuw. Heb je zo’n exemplaar of ken je iemand die er een heeft? Laat dan zeker iets weten via sportantenne.deurne@antwerpen.be of tel. 03 338 45 86.
Meer info
Sportantenne Deurne
tel. 03 338 45 86
sportantenne.deurne@antwerpen.be