Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox
Trofee Cultuurprijs Deurne in de vorm in de vorm van een boompjeTom Cornille

Cultuurprijs Deurne 2021

Naar jaarlijkse gewoonte eren district Deurne en de cultuurraad drie verdienstelijke Deurnenaren uit de artistieke en culturele wereld met de Cultuurprijs. De laureaten van 2021 zijn Peter Thiessen, Rosie Guillaume en Sergio De Beukelaer. Op deze pagina lees je hun reacties, de motivatie van de jury en zetten we ze nog eens extra in de kijker met een filmpje.

Cultuurprijzen in coronatijd

Elk jaar zet district Deurne en de cultuurraad drie verdienstelijke Deurnenaren in de bloemetjes die hun strepen verdiend hebben op cultureel vlak. In 2020 werden er door corona geen cultuurprijzen uitgedeeld, maar voor 2021 brengt de cultuurraad drie kunstenaars voor het voetlicht: Peter Thiessen, Sergio De Beukelaer en Rosie Guillaume.

Omwille van de geldende coronamaatregelen, kon de feestelijke viering van de Cultuurprijs 2021 niet plaatsvinden. In alle stilte en op veilige afstand kregen de winnaars hun Cultuurprijs, een trofee in de vorm van een boompje, een ontwerp van kunstenaar Jan Prinsen (zie foto hieronder). 

Hieronder lees je hun reacties, de motivatie van de jury en zetten we laureaten nog eens extra in de kijker met een filmpje.

Trofee Cultuurprijs Deurne in de vorm in de vorm van een boompjeTom Cornille

Peter Thiessen

Peter Thiessen is een literaire duizendpoot. Hij kreeg veel aandacht met zijn ‘Corona Cyclus’ en de ‘Potkasten’, maar doet oneindig veel meer. 

Peter Thiessen: “Als ik iets mag maken, ben ik blij. En omdat ik geboren ben met twee linkse handen, is dat niet letterlijk te nemen. Alles wat ik maak, komt er via de pen en het toetsenbord uit. De laatste jaren waren best pittig: mijn docureeks 'Take Us Home: Leeds United’ was mijn eerste echt internationale project. Ongeveer tegelijk schreef ik mijn eerste twee romans: ‘Margot’ en ‘Julien’. Corona heeft voor een creatieve boost gezorgd. Toen ik zelf ziek werd, schreef ik elke dag een haiku. Die 86 gedichtjes werden uiteindelijke gebundeld in ‘De Corona Cyclus’. De openingsscène van mijn eerste roman speelt zich af in het Rivierenhof. Niet toevallig, want ik woon tussen het Rivierenhof en Ertbrugge. Als ik daar rondwandel, komt de inspiratie vanzelf. Daarom ben ik ook zo blij de cultuurprijs te krijgen in mijn eigen woonplaats.”

Peter Thiessen

Motivatie van de jury om Peter Thiessen​ de cultuurprijs te geven: 

Jury: "Peter Thiessen trok vooral onze aandacht omdat hij in 2019 als vijftiger debuteerde met de roman ‘Margot’ en zich zo als misdaadromanschrijver op de kaart zette. Amper een jaar later volgde zijn tweede roman ‘Julien’. De Deurnse Pieter Aspe was born! Daarnaast zette Thiessen zich ook als dichter op de kaart door in volle coronatijd dagelijks een haiku te schrijven en te publiceren in de sociale media. In deze haiku’s slaagde hij erin om telkens in slechts 17 lettergrepen weer te geven wat iedereen bang maakte, hoop gaf,  cynisch maakte, deed lachen, verbond … Peter vertaalde in zijn haiku’s wat niet alleen hij, maar ook heel wat andere mensen dachten en voelden. De haiku’s werden in de zomer van 2020 uitgegeven in de bundel ‘De coronacyclus’.

Peter is ook bezieler van De Potkasten, mini audio-theaters waarin het publiek intiem in een eigen bubbel naar een audioverhaal kan luisteren. In coronatijden lijkt dit concept ons een stukje van het antwoord kunnen geven op de vraag hoe we ‘coronaproof’ cultuur kunnen beleven. We hopen de Potkasten in Deurne te mogen ontvangen."

Meer info via www.potkasten.be en www.het-vervolg.be 

Cover van het boek 'Julien' van Peter Thiessen
3|3
Cover van het boek 'Margot' van Peter Thiessen
3|3
Cover van de gedichtenbundel 'De corona cyclus' van Peter Thiessen
3|3

Rosie Guillaume

Rosie Guillaume: “Zowel mijn moeder als mijn oma wonen al hun hele leven in Deurne en ik ben hier ook niet weg te slaan! In de Academie is mijn liefde voor theater en woordkunst ontstaan, daar is het voor mij altijd een beetje thuiskomen. Ik heb met mijn 22 jaar drie dichtbundels uit, waarvan ik hoop dat véél mensen ze graag lezen. Ik vind het belangrijk om niet te hoogdravend te schrijven. Poëzie moet verstaanbaar en aantrekkelijk zijn, ook voor jongeren van nu. Ik deel mijn gedichten op Instagram en vraag via die weg vaak naar onderwerpen die jongeren belangrijk vinden. ‘Make poetry hip again’ is mijn motto! Ik geef ook poëzielessen in het middelbaar. Kunst in het onderwijs wordt nog zo vaak weggemoffeld en daar wil ik iets aan doen.” 

Rosie GuillaumeLena Maes

Motivatie van de jury om Rosie Guillaume de cultuurprijs te geven: 

Jury: "Rosie Guillaume staat met haar twee voeten in de Deurnse culturele klei. We kennen haar al jaren als enthousiaste en getalenteerde leerling woord en muziek aan de Academie Deurne. Ze stond met de Academie Deurne op het podium in o.a. CC Deurne tijdens verschillende woordprojecten, en in de Singel met een hoofdrol in 'De Bremer Stadmuzikanten' van het Geluidshuis (zie foto hieronder). Ze studeerde af aan de Academie Deurne met een opvallende rol in het  toneelstuk ‘Ja ja maar nee nee’. 

Rosie Guillaume speelde een hoofdrol in 'De Bremer Stadmuzikanten' van het Geluidshuis

Tegelijkertijd zette ze zich in the picture door gedichten te schrijven en deze in eigen beheer uit te geven. Heel opvallend en ondernemend voor een toen 16-jarige. Rosie is geen dichter die zich opsluit in een zolderkamertje of vanuit een ivoren toren schrijft. Ze brengt haar poëzie letterlijk dicht bij de mensen door te performen, in precoronatijden bijna letterlijk op de schoot van het publiek, en het laatste jaar vooral ook door via de social media heel interactief het gesprek met haar publiek aan te gaan.

Via haar Instagramaccount deelt ze dagelijks haar gedichten en gedachten, in een herkenbare, geëngageerde en tegelijkertijd toegankelijke toon. Hard én zacht, serieus én grappig, direct én intiem. Rosie durft kwetsbaar zijn en neemt zichzelf geen blad voor de mond, vertaalt haar persoonlijke twijfels, bedenkingen en vragen in poëtische woorden. Maar ze geeft ook het publiek een stem in haar poëzie door het gesprek aan te gaan met haar lezers en volgers en hun gedachten om te zetten in poëzie. Rosie brengt poëzie letterlijk dichter bij het publiek en houdt het publiek een herkenbare spiegel voor."

Meer info via Instagram @_rosie.guillaume

Sergio De Beukelaer

De bekende abstracte kunstenaar Segio De Beukelaer is na 17 jaar in de binnenstad terug in Deurne komen wonen. En dat is niet zomaar. 

Segio De Beukelaer: “In Deurne kennen veel mensen mij nog altijd van ‘Deurne 1500m’, hoewel dat werk al meer dan 20 jaar oud is. Nu woon ik hier weer. Een voorstad schenkt de warmte van een dorp en tegelijk een kijk op de stad en de wereld. In 1994 liep ik het statige modernistische districtshuis van Deurne uit met een reispas in de hand. Bestemming: New York. 10 jaar later had ik daar mijn eerste solotentoonstelling. Ik ben al een tijdje bezig, maar probeer mijn werk altijd verder te ontwikkelen, zowel conceptueel, technisch als artistiek. Sinds vijf jaar werk ik samen met de Plus One Gallery op het Nieuw Zuid. Ja, ik ben blij met de cultuurprijs, hier in mijn eigen woonplaats! Ik ben vooral blij om hier naast Peter en Rosie te staan: kunst wijst ons de weg in deze dagen. Als een wegwijzer boven de snelweg.” 

Sergio De Beukelaer

Motivatie van de jury om Segio De Beukelaer de cultuurprijs te geven: 

Jury: "Onderstaand werk (zie foto) van Sergio De Beukelaer is een aanleiding geweest om Sergio de cultuurprijs van Deurne te geven. Een schilderij dat De Beukelaer twintig jaar geleden maakte, en dat verwijst naar een iconisch signalisatiebord op de Ring van Antwerpen, dat iedere Deurnenaar die het district wil binnenrijden, of iedere bestuurder die ons district passeert, wel kent. Het is een soort readymade, extreem herkenbaar en recht in het oog springend. Later is Sergio het concept van signalisatieborden verder gaan abstraheren in zijn werk.  Het blauw van het signalisatiebord ‘Deurne 1500 m’ zie je ook terugkomen in zijn latere werk.

Schilderij van Sergio De Beukelaer dat verwijst naar een iconisch signalisatiebord op de Ring van Antwerpen

Sergio kwam onder onze aandacht door een bericht in de sociale media van internationaal gerenommeerd Belgisch kunstenaar Hans Op De Beeck. In dat bericht was Op De Beeck laaiend enthousiast is over het werk van Sergio en over diens tentoonstelling die eind 2020 startte in het Cultuurcentrum van Mechelen. We gingen kijken en vroegen ons af hoe het mogelijk is dat we zo lang niet geweten hebben dat De Beukelaer geboren en getogen Deurnenaar is en nog steeds in ons district woont. Een zeer getalenteerd kunstenaar met internationale uitstraling, die Deurne  ook letterlijk ‘in the picture’ heeft gezet met zijn iconisch kunstwerk van Deurne, met de pijl die ‘right-in-your-face’ de weg naar ons district wijst."

Meer info via sergiodebeukelaer.com

Meer info

Cultuurdienst Deurne
Districtshuis Deurne 
Maurice Dequeeckerplein 1 
tel. 03 338 46 46
cultuurantenne.deurne@antwerpen.be