Ellen: lasagne
'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Ellen uit Deurne deelt haar recept voor lasagne.
Vertel eens kort wie jij bent?
“Ik ben Ellen, een enthousiaste 39-jarige sales verantwoordelijke voor gespecialiseerd labomateriaal. Ik groeide op in Merksem, maar woon ondertussen al vijf jaar in Deurne. Ik besteed mijn vrije tijd het liefst met vrienden en doe vaak aan yoga. Binnenkort speel ik terug toneel.”
Kook je veel en graag?
“Koken doe ik heel graag en spendeer heel wat tijd in de keuken. Ik leerde gaandeweg koken, met de hulp van mijn moeder en vooral door zelf veel op te zoeken. Het liefst kook ik met Foodbag. Dit bedrijf levert de beste recepten aan je deur. Je maakt alles zelf klaar volgens de eenvoudige instructies. Omdat ik het graag makkelijk en gezond hou, is dit de ideale manier om lekker te koken voor mezelf. Ik nodig af en toe vrienden uit om mee te genieten van al dat lekkers.
Waarom heb je voor dit recept gekozen?
“Mijn moeder at de lasagne voor het eerst bij haar schoonzus. Ze vroeg meteen naar het recept.
Dit recept is een afgeleide van een echte Italiaanse klassieker en alles met tomatensaus, kruiden, en kaas vind ik heerlijk! De smaken zitten perfect voor mij en je zet het in een mum van tijd op tafel. Een ovengerecht heeft dan ook nog een hartig en feestelijk kantje en het maakt je diner extra gezellig.
Deze lasagne is gezond, makkelijk te klaar te maken en je kan er mee variëren. Zo maakt mijn moeder deze lasagne met Chinese kool. Ik verkies enkel de spinazie erbij. Heb je toch graag vlees erbij, kan je er ham tussen leggen of gehakt bij de saus doen. Wil je de lasagne extra gezond, kan je de klassieke pastavellen vervangen door lasagnevellen van rode linzen. Die kan je in de gewone supermarkt vinden.”
Wanneer maak jij dit recept?
“Deze lasagne maak ik in het weekend vaak klaar als vrienden of m’n ouders op bezoek komen of tijdens de week gewoon voor mezelf.”
Ingrediënten
- Lasagnevellen
- 400 gr spinazie
- 2 gele uien
- 4 teentjes look (of meer/minder naar smaak)
- 250 gr Parijse champignons
- 800 gr gepelde tomaten of tomatenblokjes (blik) + 100 ml water
- 140 gr tomatenpuree (blik)
- 250 ml groentebouillon
- 500 gr ricotta
- 2 zakjes buffelmozarella
- gemalen parmezaanse kaas
- half bosje munt
- bosje basilicum
- 2 laurierblaadjes
- 1 koffielepel gedroogde tijm
- 1 koffielepel losse rozemarijn of enkele takjes
- 1 koffielepel chili
- 1 eetlepel balsamicostroop
- Olijfolie
Bereiding
- Fruit ui en look in olijfolie. Wanneer de ui glazig is, voeg de chilivlokken en gedroogde kruiden toe.
Laat een minuutje mee stoven op een medium vuur.
Voeg de tomatenpuree en de tomaten uit blik toe, samen met de bouillon. Laat rustig sudderen, goed roeren. - Laat de spinazie slinken in een pot met peper en zout. Zodra de spinazie plat is, meng je er de ricotta, fijngehakte munt en fijngehakte basilicum onder en zet opzij.
Proef en voeg indien nodig extra peper en zout toe. - Bak in een andere pan de champignons in schijfjes tot ze lichtbruin worden.
- Vis de laurier en eventueel takjes tijm en rozemarijn uit de sauspot, zet het vuur uit, voeg een eetlepel balsamicostroop toe.
Lasagne 'bouwen'
- Doe een halve soeplepel tomatensaus op de bodem van de ovenschaal
- Bedek de bodem zo veel mogelijk met de lasagnevellen
- Voeg terug wat saus toe tot de eerste laag vellen mooi bedekt is. Spreid hierover de eerste laag mozarellaplakjes, vervolgens 3 eetlepels champignons. Neem een spatel en smeer hierover een laagje van het ricottamengsel (of leg het mengsel in stukjes erop zonder te smeren)
- Voeg weer een laag pastavellen toe, herhaal tot alles op is en rond af met een laagje saus en strooi hierover het zakje parmezaanse kaas uit.
- Zet je lasagne 30 minuten in de oven op 200 graden of tot alles gaar is
Smakelijk!