Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox

Het verhaal achter de Bijenhofstraat

Hebt u zich ooit afgevraagd hoe straten aan hun naam komen? Soms gebeurt dat willekeurig, maar vaak schuilt er een mooi verhaal achter. Mart Govaerts woont in de Bijenhofstraat in Deurne en kent de hele geschiedenis achter deze straatnaam.

Vanwaar komt de naam … Bijenhofstraat?

Volgens Mart Govaerts kennen maar weinig mensen de Bijenhofstraat, een doodlopend straatje in de buurt Driekoningen. Ze vertelt vol overgave over haar vader, Jaak Govaerts. “Hij werd geboren in 1895 en woonde met zijn familie op een bekende hovenierderij in de Sint-Rochusstraat. Hij was een echte natuurliefhebber en kocht in 1925 zijn eerste bijenkorf. Daar bleef het niet bij. Hij wist zijn buurman, Gerard De Bosscher, warm te maken voor de imkerij. Al snel hadden ze 82 bijenkasten en in 1936 bouwden ze een grote bijenhal op de plaats waar ik nu woon, in de Bijenhofstraat.”

1|2
1|2

Bijenvrienden

Jaak Govaerts was zelf een bezige bij. “Hij had enorm veel interesses en gaf destijds zijn studies om diamantslijper te worden op. Hij legde in Brussel examen af als voordrachtgever, omdat hij zo zijn passie kon overbrengen op jonge Vlaamse imkers. Hij stichtte ook de studiekring 'De Bijenvrienden van Deurne-Zuid' en gaf les in 'd'Exter', later in de Rochusstraat. Als hij bezig was met zijn bijen, droeg hij nooit een beschermpak of handschoenen, enkel een hoed met een kap. Zijn materiaal hebben we allemaal bewaard.”

Karel Govaertsstraat

“In 1939 werd de hovenierderij verkaveld en legde men een nieuwe straat aan, de Karel Govaertsstraat. Die straat was genoemd naar zijn vader, mijn grootvader. Rond de imkerij was een grote tuin en het zogenaamde ‘wit kot’. Daar slingerde mijn vader de honing en gaf hij extra voordrachten. Het was een waar speelparadijs voor mij, mijn zussen en alle kinderen uit de buurt. We deden er toneelspelletjes, hielden er voorleessessies of we gebruikten het oude veldbed als trampoline. Jammer genoeg vernielde een V-bom op 31 oktober 1944 alles: de bijenhal, ons huis en nog enkele panden in de straat. Er vielen verschillende doden. Gelukkig vond mijn vader de moed om te herbeginnen. Hij bouwde ons huis en de bijenhal opnieuw op en herstartte de imkerij. Met enkele vrienden van toen spreken we na al die jaren nog vaak af. Dan halen we herinneringen op aan die tijd. In 1939 werd er een film gemaakt over mijn vader en zijn bijen over de vier seizoenen heen. Jammer genoeg is die verdwenen.”

Mart in haar tuin in de Bijenhofstraat

Van een passie naar een straatnaam

“Vele jaren later maakte onze familie opnieuw plannen voor een nieuwe verkaveling, tegenover het Gildenhuis. Daar moest uiteraard een naam voor gekozen worden. Tijdens een familiebijeenkomst deed mijn vader een voorstel, namelijk de Bijenhofstraat. Omdat we allemaal erg begaan waren met de bijenteelt, gingen we meteen akkoord. Ook het gemeentebestuur vond het een goed idee.”

Een schat van een vrouw, een karrenvracht aan leuke verhalen en herinneringen. De Bijenhofstraat heeft een rijke en warme geschiedenis. Als u er dus eens komt, weet u waar Abraham zijn mosterd haalde en Jaak Govaerts zijn honing.

Wolken zijn wolken en vergaan

Wist je dat een bloembak het hele verhaal van de Bijenhofstraat vertelt? In 2018 plaatste het district een bloembak. Op de buitenkant van de vernieuwde bloembak werd door buurtbewoner en kunstenaar, Bram De Ceurt, een tekening in graffiti voorzien, evenals de spreuk ‘Wolken zijn wolken en vergaan’. Deze spreuk hing ooit aan één van de bijenkasten van Jaak Govaerts. Op de bovenkant van de bloembak hangen infoborden met tekst en foto’s over de geschiedenis van de Bijenhofstraat. Ook zijn er twee plantvakken met bloemen.

bloembak met plantjes
Bloembak met infoborden
1|3
De spreuk Wolken zijn wolken en gaan voorbij op de bloembak
Wolken zijn wolken en gaan voorbij... een gekende uitspraak in de straat
1|3
Zicht op de Bijenhofstraat met bloembak
Zicht op de Bijenhofstraat
1|3

Jouw straat hier?

Heb je ook een verhaal, weetje of anekdote over je straat? Laat het weten aan de communicatiedienst van Deurne via communicatie.deurne@antwerpen.be. Misschien wordt het wel een artikel op www.deurne.be/schattenvandeurne.