Het verhaal achter de Knyffstraat
Hebt u zich ooit afgevraagd hoe straten aan hun naam komen? Soms gebeurt dat willekeurig, maar vaak schuilt er een mooi verhaal achter. Ann, Berlinde en Ken vertellen graag meer over het leven in hun straat.
Vanwaar komt de naam Knyffstraat?
In de 18e eeuw komt de familienaam Knyff veel voor. Meestal werd de naam ‘de Knyff’ geschreven. Er was een abt de Knyff van de Sint-Michielsabdij waarvan het beeld rechts van het altaar in de Sint-Fredeganduskerk heeft gestaan. Antoni Knyff was gedurende vele jaren schepen van de Hoofdbank. Ridder Jakob Michiel Geeraard de Knyff was burgemeester van Antwerpen. Zijn dochter Maria Theresia was eigenares van het kasteel ‘Boekenberg’. Gaspar Karel Joannes Knyff, oud-schepen van de stad, kwam in 1791 in het bezit van het ‘Bisschoppenhof’.
Bewoners aan het woord
Wie zijn jullie en hoe lang wonen jullie hier al?
Ann steekt van wal: "Ik ben Ann Van Giel. Eerst woonde ik in de Van Erstenstraat, maar toen er kindjes kwamen, werd ons huisje te klein. We wilden in de buurt blijven en verhuisden 11 jaar geleden naar de Knyffstraat." Berlinde en Ken vullen aan: "Ik ben Berlinde en woon 6 jaar in de straat en dit is Ken. Hij woont hier nu al 10 jaar, maar gaat jammer genoeg verhuizen."
Wat vinden jullie zo tof aan deze straat?
Ann vertelt: "Het is een straat met heel veel diversiteit, zowel qua leeftijd, cultuur als afkomst en dat werkt positief. Is het feest, dan brengt iedereen bijvoorbeeld een zelfgemaakt dessertje mee en de recepten worden uitgewisseld. Op die manier leer je bij. Er is veel contact is onder de buren, een grote samenhorigheid en zelfs een WhatsApp groep. Heb je iets nodig, wil je graag iets lenen of verkopen, dan komt dat in de groep. Heeft je dochter bijvoorbeeld knutselgerief nodig voor school, dan kijkt iedereen mee uit. Veel buren sporten ook samen, fietsen, zwemmen, aquagym, lopen, wandelen, enz. En heeft iemand het eens moeilijk, dan motiveren en steunen ze mekaar."
Berlinde en Ken wonen aan de andere kant van de straat. Zij vertellen een gelijkaardig verhaal: "In onze straat staat iedereen altijd klaar om te helpen. We doen ook allemaal ons best om van de straat een aangename plek te maken. Zo hebben we hier op de hoek een tafereel gebouwd met verschillende kabouters. Het leek ons een leuke manier om de boomspiegel op te fleuren. Kindjes uit de straat komen met papa of mama regelmatig eens kijken en dag zeggen. Dat levert dan weer leuke babbels op bij het naburige bankje. Ook van de WhatsApp zijn wij grote fans: Te veel gekookt en iemand verwennen met een overschotje? Heeft er iemand een bepaald stuk gereedschap nodig? 1 oproep in de WhatsAppgroep en je bent zo geholpen. "
Welke activiteiten vinden er plaats?
Ann legt uit: "Nu er al wat meer vrijheden zijn op gebied van corona, kan er weer volop georganiseerd worden: een speelstraat, de lentepoets, een rommelmarkt, de burendag, een halloweenfeest en een groot straatfeest. Gelukkig zijn er genoeg trekkers en vrijwilligers die willen meehelpen. Verder zie ik het wel zitten om eens een tentoonstelling van amateurkunstenaars uit de straat op poten te zetten, of een kookworkshop waar iedereen zijn eigen topgerechtje kan laten proeven aan de andere buren."
Ken en Berlinde zitten ook niet verlegen om een feestje: "We genieten erg van de leuke momenten tijdens de speelstraten. Speelplezier voor de kinderen en verjaardagsfeestjes voor de volwassenen. Met zowaar themafeesten en verrassingsoptredens van Olivia Newton John. Je kan het zo gek niet bedenken, of het gebeurt hier." Verder zetten ze ook acties op poten om bijvoorbeeld te helpen: "Zo legden de bewoners ook allemaal een centje bij voor een nieuwe kriekenboom aan het parochiecentrum. Iedereen doet dan een kleine bijdrage of organiseert een wafelverkoop om geld in het laatje te brengen."
Zet je bankje buiten!
Her en der staan er stoelen en banken in de Knyffstraat, gewoon voor de gezelligheid, om een babbeltje te doen met de buren en er te aperitieven. Zelfs de kinderen spreken af op de bank, om te chillen. De straatvrijwilliger houdt de straat netjes en meldt problemen aan het district.
Hoe het komt dat de mensen hier zo goed overeenkomen?
Ann legt uit: “Eerst en vooral wordt elke buur bij aankomst, welkom geheten. Ze krijgen de uitleg over wat er zoal in de straat gebeurt en worden uitgenodigd op de feestjes, zo leren ze elkaar beter kennen. En er wordt veel gepraat, communicatie is belangrijk. Geen zin om naar de feestjes te komen, geen probleem, alle respect, maar wel spijtig.”
Hoe zou je de bewoners van de Knyffstraat omschrijven?
Ann vertelt: “Het zijn warme, hartelijke mensen, die klaar staan voor elkaar.”
Bij Ken en Berlinde hoor je enkel gelijkaardige verhalen: "In deze straat ontmoeten de buren mekaar letterlijk op straat en dat zorgt voor een heel warm gevoel en een sociale straat! Ze doen echt hun best om met kleine inspanningen een leuke en leefbare buurt te creëren."
Jouw straat hier?
Heb je ook een verhaal, weetje of anekdote over je straat? Laat het weten aan de communicatiedienst van Deurne via communicatie.deurne@antwerpen.be. Misschien wordt het wel een artikel op www.deurne.be/schattenvandeurne.