Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox
Ignace

Ignace: stoofpotje op grootmoeders wijze

'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Ignace Bruggeman vertelt over zijn favoriete wintergerecht, een stoofpotje naar het recept van zijn grootmoeder.

Ignace, vertel eens kort wie jij bent?

“Mijn naam is Ignace, geboren en getogen Deurnenaar. Ik woon in district Deurne. 

Mijn overgrootvader, oorspronkelijk uit de Maasvlakte in Limburg, kocht nieuw in de confortawoningen (appartement in Ten Eekhovelei). Daar groeide mijn grootvader op en later kwam mijn grootmoeder erbij wonen toen ze kort na WOII trouwden. Mijn grootmoeder woonde in stad Antwerpen en via die weg zit er nog Duits bloed in mij. Haar familie emigreerde uit Oost-Pruisen in de 19de eeuw.

Langs vaders kant liggen mijn roots in Oost-Vlaanderen (vele eeuwen honkvast), hij kwam kort na WOII als kind aan in de Seefhoek en landde na zijn huwelijk met mijn moeder in Deurne.”

Ignace kookt zijn favoriete stoofpotje
1|2
1|2

Welk recept heb je gekozen?
“Ik koos een recept, uit velen, dat past bij winters weer. Het is een aloud familierecept, dat nauw aan het hart lag van mijn grootmoeder. Het recept is eigenlijk een typische stoofpot, teruggaand naar het recept van de familie in Duitsland. 
Mijn grootmoeder was trots op haar roots en haar kookkunst."

Was dit stoofpotje een favoriet van je papa?
"Een grappige anekdote maakt dat dit recept nog steeds heel populair is in ons gezin.
Toen mijn vader de eerste keer ging eten bij zijn schoonouders in spe, kreeg hij dit voorgeschoteld. Hij at het met lange tanden, aangezien het niet zijn ding was. Hij voelde zich niet welkom, komend van Oost-Vlaanderen. Het hoofdbestanddeel (groentengewijs) zijn namelijk rapen… iets dat ze op ‘den buiten’ toch eerder zagen als ‘beesteneten. Uiteindelijk leerde hij het nog appreciëren hoor (lacht).”

Wat maakt dit recept speciaal voor jou?
"Het is een typische winterkost, dus je eet het best wanneer het koud is. Er moeten natuurlijk ook rapen te koop zijn en dat is een seizoensgroente. Maak het best in het weekend, want het duurt wel even en vooral, het moet kunnen trekken. Het lijkt een typische stoofpot en zoals bij alle stoofpotten kan je dingen weglaten of toevoegen. Maar wat vooral belangrijk is: het gebruiken van worst. Typisch Duits zeker?! Dit kom je natuurlijk ook tegen in andere typische stoofpotten, maar deze, in zijn eenvoud, is typerend voor ons familierecept.”

Ingrediënten

Ingrediënten

  • bussel eierrapen
  • bussel boterrapen
  • 500 gram wortelen
  • 1 kilogram aardappelen
  • 2 grote uien of 4 sjalotten
  • 2 teentjes look (niet volgens mijn grootmoeder!)
  • lamsvlees (stukken met vet en been geven meer smaak)
  • worst (cippolata en/of braadworst)
  • boter
  • enkele blaadjes laurier
  • peper en zout

 

Bereiding

  • Kuis de groenten en snij in grove stukken. 
  • Braad het vlees aan in de stoofpot (in goede boter!) en leg, wanneer gekleurd, even opzij. 
  • Stoof de groenten aan in dezelfde pot. 
  • Blus met een beetje water (of bouillon), zodat het aanbaksel van het vlees loskomt. 
  • Voeg het vlees terug toe en laat even pruttelen. 

Het resultaat...

Smakelijk!

Stoofpotje op grootmoeders wijze