Contacteer stad Antwerpen

Sigrid Spinnox
Ivana met haar mama en zus

Ivana: sarma

'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Ivana vertelt over haar favoriete gerecht ‘Sarma’.

Ivana aan het woord

"Ik woon al 27 jaar in België. Samen met mijn man en 2 kinderen woon ik in Deurne-Noord. Mijn roots liggen in Bosnië en Kroatië. Ieder jaar probeer ik op vakantie te gaan naar Bosnië en Kroatië. Dat blijft telkens toch weer een beetje thuiskomen. Ik woon hier in Deurne in een heel fijne buurt en heb een goed contact met mijn buren. Ik heb ook het geluk dat mijn ouders hier achter mijn hoek wonen en dat we heel goede band hebben.

Sarma is een gerecht waar ik mee ben opgegroeid. Het doet me aan ‘thuis’ denken en als mijn mama dat gerecht maakt, is het voor ons altijd een beetje feest. Het is helemaal geen gemakkelijk gerecht, dus geniet ik er altijd van als mijn mama het een keertje maakt. We eten dit gerecht vooral tijdens de feestdagen dus ik kijk met plezier uit naar Kerst en Pasen.

De witte kool rond het gerecht wordt op een traditionele wijze gefermenteerd, waardoor je dus zuurkool krijgt. In de kool vind je een mengsel van gehakt en rijst. Het gehakt wordt door mijn mama zelf gemaakt, maar voor het recept kan je ook gewoon gehakt in de winkel kopen. Smakelijk!"

Heerlijke Sarma: koolblaadjes gevuld met gehakt/rijstmengsel
Heerlijke Sarma!
1|2
Ivana in het bos
Ivana vertelt graag over dit overheerlijke gerecht dat niemand zo lekker maakt als haar mama!
1|2

Recept

Ingrediënten:

  • 2 pakken zuurkool bladeren
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 kg half om half gehakt
  • 250 gram fijngesneden spek
  • zout en peper
  • rode paprikapoeder
  • Vegeta (Kroatische specerij te kopen in een Bosnische of Turkse supermarkt)
  • olie
  • 150 gram gewassen rijst

Bereidingswijze

  1. Bak het gehakt op middelmatig vuur rul en bruin.
  2. Snijd ondertussen de harde nerf van de zuurkool bladeren.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook. Meng het gehakt, wanneer het gebakken is, met de ui, knoflook en rijst.
  4. Voeg er naar smaak zout, peper, paprikapoeder, Vegeta en eventueel andere kruiden aan toe.
  5. Neem een diepe pan en vul de onderkant hiervan met zuurkoolbladeren.
  6. Neem vervolgens een blad zuurkool in de ene hand en maak met de andere hand een klein rolletje van het gehaktmengsel.
  7. Leg dit rolletje op het blad. Vouw de zijkanten goed dicht en rol het zuurkoolblaadje strak op.
  8. Leg dit rolletje Sarma in de pan en ga op dezelfde manier door tot het rijst-gehaktmengsel en de zuurkool bladeren op zijn.
  9. Leg op ieder rolletje Sarma een plakje fijngesneden spek voor de smaak.
  10. Giet er nu precies zoveel water bij zodat de rolletjes Sarma allemaal onder water staan.
  11. Breng het water aan de kook en zet hierna het vuur heel zacht en laat de Sarma een paar uur zo staan.

Jouw verhaal/recept hier? 

Wil jij jouw favoriete recept ook delen met de rest van Deurne? Contacteer dan het district via mail (communicatie.deurne@antwerpen.be