Lieve: Tunesische tajine van tonijn
'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Lieve deelt het recept van haar Tunesische man voor een tajine van tonijn.
Vertel eens kort wie jij bent en waar je oorspronkelijk vandaan komt?
“Ik ben Lieve, kom uit Oost-Vlaanderen en ben geboren tijdens de oorlog in Nieuwkerken-Waas in 1940. In 1945 verhuisden we met het gezin naar Maldegem. Toen mijn papa geen werk meer had en mijn zus ziek was, ben ik thuis gebleven om mijn mama te helpen in de winkel. Ik wilde verder studeren en na heel hard werken werd ik studiemeester op een school in Beveren. Na verschillende bijscholingen werd ik prefect. In 1964 ben ik tijdens de schoolvakantie in de bouworde gestapt en in 1970 leerde ik mijn man kennen in Tunesië tijdens een bouwkamp. Vandaar de link tussen het recept en Tunesië."
Hoe ben je dan in Deurne beland?
"In 2004 keerde ik met één valies van Tunesië terug naar België. Waar zou ik wonen? Na een paar dagen zoeken kwam ik terecht in Deurne, waar een zonovergoten appartement op me stond te wachten. De keuze was snel gemaakt.
Ik sloot me direct bij Okra aan en was er teamleidster tot mijn mandaat afgelopen was. Nu ben ik gewestbegeleidster bij Okra Deurne en neem regelmatig deel aan de activiteiten. Ik ben ook een actief lid binnen de seniorenraad van Deurne.“
Waarom heb je dit recept gekozen?
"Omdat het een gemakkelijk recept is, maar evengoed door veel mensen gesmaakt wordt. Het is iets met weinig, maar vooral smaakvolle ingrediënten zoals ei, tonijn, ui en aardappels. Je kan het perfect voorbereiden en pas in de oven schuiven wanneer je bezoek binnenkomt. Het is ook een spel om zo zuinig mogelijk om te gaan met afwas. Je hebt niet te veel pottekes en pannekes nodig (lacht).“
Wanneer maak jij deze tajine?
“Ik maakte dit eens in de klas van mijn kleindochter toen ze in het vijfde leerjaar zat. Ook in het Rivierenhof bij een inhuldiging van een kunstwerk hadden ze me gevraagd een hapje mee te brengen voor bij de receptie en werd dit hartelijk onthaald.“
Wat is het verhaal achter het recept?
“Dit recept leerde ik van mijn Tunesische echtgenoot die dit als hapje maakte voor ons bezoek. Omdat ik zelf geen superheld ben in de keuken, is dit hét recept bij uitstek om mijn visite iets lekkers voor te schotelen.
Er zijn veel mogelijkheden, het kan als voorgerecht, volwaardige maaltijd, aperitiefhapje of tussendoortje geserveerd worden.”
Ingrediënten
Voor vier personen (als voorgerecht of als aperitiefhapje)
- 2 aardappelen
- 1 ajuin
- 1 blik tonijn (195 gram)
- 4 eieren
- 1 zakje gemalen kaas
- peterselie
- peper en zout
Bereiding
- Snij alle ingrediënten in kleine stukjes en meng het blik tonijn erdoorheen.
- Kluts de eieren en meng een half pakje gemalen kaas erdoorheen.
- Overgiet de ingrediënten met het eimengsel in een ovenschaal. Verspreid de rest van de gemalen kaas over de ovenschaal.
- Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Smakelijk!