Patrick: Mexicaanse wraps
'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Patrick vertelt over zijn favoriete gerecht ‘Mexicaanse wraps’, ideaal voor een gezellige avond met vrienden.
Patrick, vertel eens kort wie jij bent?
“Ik ben 43 jaar en woon al zo’n 20 jaar in Deurne. Ik werk als IT-analist en spendeer mijn vrije tijd graag met vrienden. Vaak met een hapje en een drankje en als het weer het toelaat het allerliefste buiten in het prachtige park, ‘t Rivierenhof. Dat is op wandelafstand voor mij en makkelijk bereikbaar voor iedereen.”
Kook je graag?
“Ik eet graag en dan is het ook handig als je zelf een potje kan koken. Mijn vrouw Nathalie is daar veel beter in, dus het koken zelf is wat geminderd sinds we getrouwd zijn. Ik mag wel de mis-en-place doen (lacht). De maaltijden die ze op tafel tovert, zijn wellicht een tikkeltje gezonder dan de mijne.“
Wie heeft je leren koken?
“Dagdagelijkse kost als vlees met patatjes en groentjes heb ik van mijn mama geleerd en daar grijp ik soms wel naar terug als ik een avondje alleen ben. Verdere inspiratie vind ik terug op het internet, Pinterest of door de toffe programma’s van Njam.”
Waarom heb je voor dit recept gekozen?
“Net voor corona ben ik getrouwd met Nathalie, een ware superheld in de keuken. Voor deze opdracht heb ik een ‘eigen’ gerecht gekozen, dat ik jaren geleden leerde kennen via een goede vriendin. Het is gemakkelijk te maken en is ook nog eens superlekker. Ik heb er al veel vrienden gelukkig mee gemaakt. Laat het ons comfortfood noemen: bijna iedereen lust het en het is een garantie voor een warm en gezellig avondje samenzijn.
Een ander voordeel aan dit gerecht is dat het makkelijk voor te bereiden is. Zijn alle vrienden aangekomen, dan kan je tijdens het aperitief de oven voorverwarmen. Is het tijd om de honger te stillen, dan hoef je het alleen nog in de oven te schuiven!
Zoals je ziet, het is snel en gemakkelijk én een goed excuus om een thema-etentje te geven. Haal de tequila en sombrero’s maar boven!”
Ingrediënten wrap (4 personen)
- 6 grote wraps
- 1 grote ui
- 1 kilogram gehakt (gemengd of kip – hier kan je zelf in variëren)
- 1 zakje santa maria kruidenmix (burrito)
- 1 blik bruine of rode bonen
- 1 blik mais
- 2 kartonnen (brik) tomato fruti (heinz) (of grote pot tomatensaus)
- 9 sneetjes cheddar kaas
- gemalen kaas
- koriander
Extra
- olijfolie of boter
- peper en zout
- zure room
- tandenstokers
Bereiding wraps (ca. 30 minuten)
- Verwarm de oven op 180°C.
- Snij de uien fijn en stoof ze in de pan, in een klontje boter of een scheutje olijfolie. Als de ui begint de kleuren, mag je het gehakt toevoegen. Plet en meng het gehakt met 2 lepels door de ui en voeg de kruidenmix toe (tip: door de grote hoeveelheid gebruik je 2 grote pannen of bak je het in 2 keer).
- Als het gehakt gaar is schep je het in een grotere kookpot. Zet dit op een licht vuurtje en voeg de bonen en mais toe. Voeg vervolgens de tomatensaus erbij en laat deze 5 minuten pruttelen.
- Hak ondertussen de koriander fijn en voeg deze in de laatste minuut toe aan de saus.
- Neem 2 ovenschalen en smeer deze in met wat boter of olijfolie (anders gaan de wraps in de schalen kleven). Leg in het midden van een wrap 1 of 2 schelletjes cheddar kaas, daarbovenop enkele lepels van je heerlijk brouwsel en plooi de wrap dicht. Je kan deze vastpinnen met een paar tandenstokers. Herhaal dit voor elke wrap en leg deze in de ovenschaal. Normaal kan je 3 wraps naast elkaar plaatsen.
- Strooi naar wens wat gemalen kaas over de wraps en plaats de schotel in de oven.
Eens de kaas is gesmolten, is de maaltijd klaar (tip: gril de kaas een paar minuten zodat je een mooie kleur krijgt. Let op: blijf in de buurt, want dit kan snel gaan … ).
Ingrediënten guacamole
- 2 rijpe advocado’s ( = kneedbaar)
- 2 tomaten
- 1 limoen
- 1 sjalot
- 2 teentjes look
- 2 eetlepels zure room
- cayenne kruiden
- koriander
Bereiding guacamole
- Snij de avocado doormidden en verwijder de harde pit. Haal de schil van de avocado en plet het vruchtvlees.
- Spoel en snij de tomaten in fijne stukjes. Hak een handvol koriander fijn, snij de sjalot in fijne stukjes en pers de tenen look. Voeg dit alles toe aan de geplette avocado’s, samen met de zure room en het limoensap.
- Kruid af naar eigen smaak met peper, zout en cayenne (voorzichtig met dit laatste).