Peter: konijn met bier op grootmoeders wijze
'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Peter deelt deze maand zijn recept voor konijn met bier. Een gerecht dat zijn grootmoeder geregeld voorschotelde tijdens een bezoek aan haar.
Hallo Peter, vertel eens kort wie jij bent?
“63 jaar geleden werd ik geboren in het moederhuis in Antwerpen. Mijn ouders woonden in Hoboken, waar ik ook naar school ging. Ik werd leerkracht in het lager middelbaar onderwijs, maar in de jaren '80 waren er te veel leerkrachten. In 1986 werd ik verantwoordelijke van bibliotheek Arena, nadien maakte ik mijn overstap naar bibliotheek Couwelaar, waar ik nu nog steeds werk. Ik ga half april met vervroegd pensioen zodat ik veel tijd zal hebben om te wandelen in de natuur, te reizen en te lezen. Ik ben ook voorzitter van de Natuurvrienden Bergstijgers Antwerpen, een vereniging voor enthousiaste berg- en natuurliefhebbers.”
Is koken een hobby van jou?
“Ik kook graag. Ik volgde trouwens de opleiding voor hulpkok aan PIVA. Kok worden was niets voor mij, aangezien het best stresserend is: je moet niet enkel de technieken beheersen, maar ook een ploeg aansturen en zorgen dat alles tegelijk klaar raakt. Ik doe het liever rustig aan... (lacht).”
Welk recept heb je gekozen en waarom?
“Het recept is een Vlaamse klassieker: konijn met bier. Mijn grootvader kweekte konijnen en kippen. Als we op bezoek gingen maakte mijn grootmoeder, zoals dat toen wel vaker de gewoonte was, geregeld een konijntje klaar. Het was een feestmaaltijd!”
Maak je het recept nog steeds zoals je grootmoeder dat deed?
“Klopt, mijn moeder en ik maken het nog steeds op dezelfde manier. Enkel het donkere tafelbier van Piedboeuf hebben we vervangen door een dubbele trappist.
En zoals mijn grootmoeder drink ik er ook met smaak een trappist bij... Smakelijk!”
Ingrediënten
- 1 konijn in grote stukken gesneden (gebruik zeker de lever die heel lekker is!)
- 1 dikke snede gerookt spek
- boter
- 1 ui
- 1/2 citroen
- 6 klontjes suiker
- 1 flesje donker bier (trappist!)
- 2 blaadjes laurier
- tijm
- broodkorst of snede peperkoek
- mosterd
- bijgerecht: bloemige aardappelen en appelmoes
Bereiding
- Bak het gerookte spek in boter in een grote pan (en haal het eruit)
- Braad in diezelfde pan het konijn in bakvet aan (langs alle kanten)
- Voeg peper en zou toe
- Doe het konijn in een pot en bak ondertussen een gehakte ui in de pan en voeg deze toe aan het konijn.
- Voeg het sap van de halve citroen, de suiker, de trappist, laurier en tijm toe aan het gerecht in de pot. Laat dit 1 uur stoven op een laag vuur.
- Doe een broodkorst of snede peperkoek met mosterd op het konijn en laat weer een uur stoven.
- Dien op met appelmoes en aardappelen.
Smakelijk!