Sherie Ann: tinonoang nangka
'De Smaak van ...' laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Sherie Ann vertelt over haar favoriete gerecht ‘tinonoang nangka’, een typisch gerecht uit de Filipijnen.
"Sherie Ann, vertel eens kort wie jij bent?
"Ik ben Sherie Ann en kom uit de Filipijnen. Daar heb ik mijn man leren kennen. In 2013 zijn we getrouwd en naar Deurne verhuisd. In het begin was dit aanpassen, maar ik leerde al snel Nederlands en ging aan de slag als zorgkundige na een intensieve opleiding."
Welk recept heb je gekozen?
"Tinonoang nangka’ is samen met dinuguang baboy (varkensbloedstoofpot) één van mijn lievelingsgerechten. Maar als ik moet kiezen dan prefereer ik ‘tinonoang nangka’. Dit gerecht is gezond, gemakkelijk en snel te maken. Het is eigenlijk simpelweg een jackfruit gekookt in kokosmelk. Ik vind het interessant om het hoofdingrediënt, een onrijpe jackfruit, aan jullie voor te stellen. Het is een onbekende en daarom soms onbeminde vrucht."
Welke ingrediënten heb je nog nodig?
"De ingrediënten zijn onrijpe jackfruit, kokosmelk, garnalenpasta, vlees of zeevruchten, look, uien, gember, tomaat, paprika, citroenbladeren en kangkong - maar dat kan je vervangen door een andere groene groente zoals spinazie. Voor de veganistische of vegetarische versie vervang je het vlees en de zeevruchten simpelweg door champignons. Het geheim is dat je 'Tinonoang' met liefde moet koken. Het is belangrijk om kwalitatieve kokosmelk en verse jonge jackfruit te gebruiken. Vers is altijd het beste. In de Filipijnen kan je het gewoon van de bomen plukken, het groeit er overal. In België is het moeilijker vers te vinden en koop ik het in blik in de Aziatische winkel."
Waarom is dit recept voor jou belangrijk?
"Dit recept herinnert mij aan de smaak en geur van mijn geboorteland, de Filipijnen. Het roept ook leuke herinneringen op aan mijn kindertijd. Een jackfruit kan veel monden voeden. Het proces om de onrijpe jackfruit te versnipperen is niet eenvoudig en daarom helpen de buren elkaar meestal en wordt het verdeeld als het klaar is. Samen koken en samen eten is zo fijn!"
Wanneer maak jij dit gerecht?
"Het wordt traditioneel geserveerd als hoofdgerecht als middag- of avondeten en is heerlijk met rijst."
Wat is het verhaal achter het recept?
"Het is me niet duidelijk uit welke Filipijnse provincie dit recept zijn oorsprong vindt. Verschillende regio’s hebben hun eigen versie, maar zijn gebaseerd op dezelfde kookprocedure."
Recept tinonoang nangka
- 1 grote ajuin
- 3 teentjes look
- 2 tomaten
- 3-4 cm gember
- 1 paprika
- 1 stengel citroengras
- 1 blik jack fruit
- 3 pijpajuinen
- 1 jalapeño
- 1 pak morning glory (soort spinazie)
- 500 ml kokosmelk
- Scampi of kip
- Garnalenpasta (kan ook zonder) naar smaak toe te voegen
- Een grote portie liefde