Contacteer stad Antwerpen

Het Veldwijckpark, de parkgebouwen en de brug van de slotgracht zijn beschermde monumentenSwa De Heel

Veltwijckpark

Het Veltwijckpark is aangelegd in Engelse landschapstijl en maakt deel uit van het achterliggende natuurgebied 'de Oude Landen'.

Het Veltwijckpark heeft een prachtige bloementuin, een slotvijver met een groot vissenbestand en een verscheidenheid aan bomen. In het voorpark staan nog steeds enkele beuken uit een dreef die werd aangeplant in 1759.  

Het park maakt deel uit van het achterliggende natuurgebied ‘de Oude Landen’. Achteraan in het park staat een oud gerestaureerd sluisgemaal dat deel uitmaakt van wandelzoektochten die plaatsvinden in de streek. In het park kan je ook de oudste ‘liggende wip’ schuttersvereniging van het land terugvinden.

Een natuurbeheerplan

Het district Ekeren en de stad Antwerpen stellen een natuurbeheerplan op voor het Veltwijckpark. Dat zal de leidraad zijn voor het beheer van het Veltwijckpark en alle ontwikkelingen in het park voor een periode van twintig jaar. Het is een combinatie van natuurvriendelijk beheer en ingrepen met oog voor het historische karakter en de hedendaagse noden. Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het natuurbeheerplan niet alleen in op natuur. Ook onderwerpen als cultuurhistorie, recreatie, beeldkwaliteit en duurzame instandhouding komen in het plan aan bod. 

Je kan het beheerplan hier doorbladeren.

Praktische informatie

  • Locatie: Veltwijcklaan
  • Grootte: 9 hectare 96 are
Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen