Hout stoken is nadelig voor de gezondheid
Een brandende kachel of knetterende open haard vinden veel mensen zeer gezellig. Maar wist je dat de rook die vrijkomt bij het stoken van hout eigenlijk ongezond is? Daarom stook je best niet of zo weinig mogelijk. Het verbranden van kolen is zelfs verboden in Antwerpen. Stook je toch met hout, dan volg je best deze tips om de gezondheidsrisico’s te beperken.
Houtrook is ongezond
Hout lijkt een onschadelijk natuurproduct, maar dat is het bij verbranding niet. Houtrook bevat veel schadelijke stoffen zoals roet en fijn stof. Houtrook inademen kan gezondheidsklachten teweeg brengen, en op termijn leiden tot aandoeningen van de luchtwegen en hart-en vaatziektes. Stoken met hout of kolen kan ook leiden tot koolmonoxidevergiftiging of brandgevaar: één op drie branden is een schoorsteenbrand.
Om jezelf en anderen te beschermen tegen schadelijke rook, stook je dus best niet of zo weinig mogelijk. Kies je toch voor hout, lees dan zeker eerst onderstaande tips om de gezondheidsrisico’s te beperken.
Verwarming op kolen verboden
Stoken met kolen is sinds 2024 verboden in Antwerpen. Dit is opgenomen in de politiecodex. Heb je nog een kolenkachel in jouw woning? Win dan zeker advies in bij het Loket Wonen en Energie via dit formulier. Samen gaan we met jou op zoek naar een duurzamere manier om je woning te verwarmen. Ook wanneer je je woning verwarmt met hout en meer wil weten over gezondere alternatieven kan je hier terecht.
Tips
Tip 1: Isoleer
In een goed geïsoleerde woning, hoef je minder (bij) te verwarmen. Een gezellige en warme woning, begint dus met goede isolatie. Die zorgt voor een beter wooncomfort én een lagere energiefactuur. Voor heel wat isolatiewerken kan je trouwens een subsidie krijgen.
Tip 2: Kies de juiste brandstof
Wil je je kachel aansteken? Gebruik dan alleen droog en onbehandeld hout. Het is verboden om bewerkte, geverfde of samengestelde houtproducten zoals vezelplaat te verbranden. Dit houtafval kan je gratis naar het recyclagepark brengen. Ook kolen mogen in Antwerpen niet verbrand worden.
Tip 3: Stook niet bij weinig wind of op mistige dagen
Je stookt best niet op dagen met weinig wind of wanneer er mist hangt. In deze weersomstandigheden blijft de rook hangen en stapelen de schadelijke stoffen zich op in en rond je woning.
Tip 4: Onderhoud je kachel en schoorsteen
Volg steeds de richtlijnen van de fabrikant van je toestel en onderhoud je kachel regelmatig. Laat daarnaast je schoorsteen jaarlijks poetsen zodat alle roetresten verwijderd zijn. Dit verlaagt bovendien de kans op een schouwbrand aanzienlijk.
Tip 5: Maak het vuur correct aan
Gebruik geen reclamefolders of krantenpapier om het vuur aan te maken. Ze bevatten inkt en andere schadelijke stoffen. Kies voor aanmaakhoutjes of natuurlijke aanmaakblokjes.
Tip 6: Gebruik de omgekeerde aanmaakmethode
Plaats dikke blokken hout kruislings op elkaar met daarboven kleinere blokjes. Bovenaan de toren komt het aanmaakmateriaal. Zorg ervoor dat de luchttoevoer van je kachel volledig open staat als je het vuur aanmaakt. Zodra het vuur goed brandt, verminder je de luchttoevoer, maar zet deze niet helemaal toe. Zet op het einde de luchttoevoer opnieuw volledig open zodat het hout volledig op kan branden.
Tip 7: Check de rook die uit de schoorsteen komt
Twijfel je of je goed of fout stookt? Kijk naar je schoorsteen: als de rook uit je schoorsteen wit of vrijwel onzichtbaar is, is er een goede verbranding en zitten er minder schadelijke stoffen in de rook. Donkere rook duidt op slechte verbranding, onvoldoende trek of de foute brandstof.
Meer informatie
Heb je vragen om jouw woning energiezuinig en duurzaam te verwarmen? Richt je tot het Loket Wonen en Energie via dit formulier.