Afbeelding wegenwerkendistrict Ekeren

Overweg Weerstandersstraat - De Noteschelp definitief dicht

Infrabel laat vanaf 9 november 2019 werken uitvoeren aan de overweg Weerstandersstraat - De Noteschelp. De overweg gaat definitief dicht. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de tunnel tussen Statiestraat en Bist.

Hinder en omleidingen

De overweg gaat definitief dicht op zaterdag 9 november 2019. Er is dan geen doorgang meer over de sporen. Het opbreken van de overweg gebeurt om veiligheidsredenen 's nachts. Het aanpassen van de Statiestraat en Weerstandersstraat gebeurt overdag. De werken duren tot en met 25 november.

Tijdens de werken is het kruispunt Statiestraat - De Noteschelp volledig afgesloten. Er is een lokale omleiding voorzien voor deze straten.

De Statiestraat ten noorden van de werkzone wordt tijdelijk dubbelrichting. Het kruispunt Schriek-Schriek (onderaan de brug) zal nog niet open zijn voor gemotoriseerd verkeer, enkel voor voetgangers en fietsers. Het kruispunt Schriek - Frans Bresseleersstraat is op 9 november wel opnieuw open. De paaltjes tussen de Statiestraat en de Hendrik Kanorastraat worden dan ook tijdelijk verwijderd zodat de bewoners langs daar hun woningen kunnen bereiken.

Fietsers en voetgangers kunnen de werfzone voorbij.

Doorgaand verkeer dat de overweg gebruikte, moet de omleiding volgen van de werken Schriek via Kapelsesteenweg en Veltwijcklaan. Van zodra de brug van Schriek terug open is, is ook Schriek een alternatief voor de verdwenen overweg.

Voor voetgangers en fietsers is de fietstunnel tussen Statiestraat en Bist een alternatief.

Brug Schriek nog niet open

Binnen de oorspronkelijke planning van de werken aan Schriek was voorzien dat de brug zou open zijn voor de overweg zou worden afgesloten. Er was daarbij ook extra speling ingebouwd omdat we weten dat werken soms wel eens kunnen uitlopen.

De werken aan Schriek hebben echter meer vertraging opgelopen dan dat we speling hadden voorzien waardoor de brug nog niet opnieuw open zal zijn als de overweg al dicht gaat.

Omdat de werken aan de overweg ook een impact hebben op de treinregeling, kunnen deze werken niet meer verzet worden.

Op de brug zullen de nieuwe voet- en fietspaden wel klaar zijn tegen 9 november. Voor wagens zal de brug ten vroegste eind november terug open gaan.

Meer informatie over deze werken vind je hier.

Waarom deze werken?

Er gebeuren nog steeds te veel ongevallen aan overwegen. Vaak hebben die een dodelijke afloop. Zo ook enkele jaren geleden op deze overweg. Infrabel werkt op verschillende vlakken aan meer veiligheid aan overwegen.

Via originele en doelgerichte campagnes zet Infrabel in op sensibilisering van alle weggebruikers. Waar het kan worden overwegen definitief afgesloten en vervangen door alternatieven. In juni 2019 ging in Ekeren de fiets- en voetgangerstunnel open tussen de Statiestraat en Bist.

Meer informatie

Je vindt meer informatie over deze werken op de website van Infrabel.

Wil je meer informatie over ongevallen aan overwegen, klik dan hier.

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
Steven Verbanck

Spijtig, ik zal deze overweg missen, ook al is er wat verder een fietstunnel. Als het autoverkeer een probleem was, dan had men de overweg kunnen behouden met paaltjes, zoals aan de Korte Franslei in Kapellen.