Stadstoezicht kijkt erop toe dat honden niet loslopen in het parkWalter Saenen

Samen houden we de parken plezant

Tijdens de zomer zijn de parken van Antwerpen drukbezocht. Een gezellige picknick, een ontspannende wandeling, wat verkoeling opzoeken in de schaduw, een spelletje Kubb… iedereen heeft wel een favoriet. Soms kan al die drukte leiden tot overlast.

Kevin Van den Bleeken, buurtregisseur in Ekeren: "Niet iedereen is zich bewust van wat wel en niet mag. Daarom organiseert stadstoezicht in juli sensibiliserende acties in de parken. Nadien zullen er wel handhavingen volgen voor wie zich niet aan de regels houdt."


Eerst sensibiliseren

"We krijgen regelmatig klachten of meldingen van burgers over bijvoorbeeld loslopende honden, hondenpoep of zwerfvuil in de parken. Mensen die overlast veroorzaken, weten niet altijd dat ze iets fout doen. Daarom organiseren we eerst enkele sensibiliseringsacties. Nadien pas volgen er repressieve acties, met boetes tot 350 euro."

"Mensen die het goed doen krijgen van ons een gadget. Anderen spreken we aan en leggen uit wat ze verkeerd doen. We waarschuwen hen ook dat er in de toekomst een boete gegeven kan worden als ze zich niet aan de afspraken houden. De acties gaan door in de parken en natuurgebied de Oude Landen in Ekeren, maar de regels zijn van toepassing op alle Antwerpse parken en natuurgebieden."


Laat je hond niet los lopen

"Zelf ben ik al op een onaangename manier in contact gekomen met een loslopende hond. Tijdens mijn opleiding als sportleerkracht moest ik een estafetterun lopen in een park. Plots stond ik oog in oog met een agressief grommende hond die me niet liet passeren. Pas enkele minuten later kwam het baasje opdagen. Het heeft me wat angstzweet en een slechte tijd voor mijn examen opgeleverd."


Vissen in de vijver

"Sommige regels zijn weinig gekend bij de mensen. Zo mag de leiband van je hond niet langer zijn dan 1,5 meter en mag je niet met je paard in het park rijden. Ook vissen in de vijver van het park is niet toegestaan."

"Een aantal keren zag ik al mensen vissen in de vijver van een park. Soms hadden ze zelfs een tentje bij en maakten er een kampeeruitstapje van. Hoe leuk het ook klinkt, het is helaas in de meeste vijvers niet toegestaan."


We helpen elkaar

"Samen met stadstoezicht werkt ook de groendienst hard mee aan propere parken. In Ekeren zijn er ook veel straatvrijwilligers die uit eigen initiatief helpen met het proper houden van straten en parken. Vooral in het Veltwijckpark en natuurgebied de Oude Landen zijn zij actief. Het is echt fijn dat deze mensen zich daarvoor inzetten. Zo helpen we elkaar."


Wist je dat?

Veel wilde dieren zien een loslopende hond als een roofdier, zoals een wolf of een vos. Loslopende honden jagen reeën en hazen achterna, waardoor zij soms een stuk verderop in prikkeldraad terechtkomen. In het Veltwijckpark werd onlangs een ree gespot en in de Oude Landen lopen Gallowayrunderen en hun kalfjes los rond. Nog meer redenen om je hond aan de leiband te houden.

4 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Annick Denisse

Beste, Ik begrijp uw standpunt. Begrijpt u ook het onze? Vele mensen hebben kleine hondjes. Ook velen wonen op appartementjes zonder tuin. Onze hondjes zijn Niet gevaarlijk. Deze diertjes rennen ook eens graag rond. Het zijn levende wezentjes. In de buurt van de oude Landen, Veltwijckpark, is er geen honden weide. De dichtbijzijnde is in Hof de Bist of de Putten. Een heel eindje stappen als je geen auto hebt. Er is echter wel een oud voetbalveld, naast het skatepark en Veltwijckpark. Dit wordt niet meer gebruikt. Het zou voor velen een oplossing zijn wanneee hier een plekje voor onze hondjes wordt gemaakt. Al wat de Stad moet doen, is een hek met poortje plaatsen. Een bord en een vuilnisbak Dit zal door alle hondeneigenaars en dierenliefhebbers zeker geapprecieerd worden. Hopelijk geeft u gevolg aan dit schrijven. Onze hartelijke dank bij voorbaat. Annick Denisse Ferdindand Pauwelsstraat 68 2180 Ekeren.

Jouw avatar
Liselotte Bertels

Ik ben ook akkoord met regels in het park, onder andere voor loslopende honden. Maar dat in een park als Rivierenhof geen grote hondenwei is, dat begrijp ik niet. Wij hebben op het einde van de Morckhovenlei, net voor het Sterkxshof een triestig lapje grond, vlak naast de snelweg en goed verstopt achter de huizen. Terwijl in het park zelf best wel wat plekken zijn die perfect geschikt als hondenwei kunnen dienen, een beetje afgezonderd van de ligweides en zonder dat de bezoeker plaats moet afgeven. Jammer..

Jouw avatar
Michael Allen

Liselotte, Rivierenhof is van de provincie. Dus zij beslissen wat er met Rivierenhof moet gebeuren.

Jouw avatar
district Ekeren

Beste Annick, Het beheerplan voor het Veltwijckpark stelt dat het park geen ruimte kan bieden aan een hondenloopzone op het A- of B-terrein omdat dit een te grote beperking geeft op de andere parkfuncties. Het afsluiten van een deel van het park wordt als ongewenst beschouwd, mede in relatie tot de beperkte oppervlakte van het park en de wens om hekwerk binnen een park tot een minimum te beperken. Het niet aan de leiband houden van honden, dient door politie of buurttoezicht opgevolgd en/of gesanctioneerd te worden. U vindt een hondenloopzone op volgende locaties: • Muisbroek (Ekerse Putten); • Tweekronenstraat/Ekerseveldslagstraat; • Thomas Greshamstraat; • Pater Strackestraat; • Gravenlaan; • Hof De Bist. Vriendelijke groeten district Ekeren