Dementie: zorg en ondersteuning
Vlaanderen telt vandaag 131.800 mensen met dementie. Dementie is dus meer dan ooit een uitdaging. Ook het district Hoboken draagt haar steentje bij en zet voor jou alle nuttige info op een rijtje.
Wanneer moet ik mij ongerust maken?
Een licht falend geheugen en verstrooidheid zijn niet abnormaal, vooral niet vanaf een bepaalde leeftijd. Maar vergeet men toch erg belangrijke dingen, merk je abnormale stemmingswisselingen op, wordt het uitvoeren van (nieuwe) taken moeilijk? Zijn ze niet langer ‘dezelfde’ als vroeger? Ben jij of je familie toch ongerust? Praat dan met je huisarts.
Dementie is niet één ziekte met één oorzaak. Dementie staat in de eerste plaats voor geheugenproblemen, maar daarnaast kunnen er ook problemen optreden met taal, nadenken en het maken van plannen.
Ook vreemd gedrag (zoals sneller boos zijn, angstige reacties en soms lichte agressiviteit) kan optreden bij personen met dementie.
Op welke diensten kan ik beroep doen?
Personen met dementie worden steeds afhankelijker van familie, vrienden en zorgverstrekkers. Durf op tijd hulp in te schakelen:
Mutualiteiten
Familieleden en mantelzorgers van personen met dementie kunnen rechtstreeks terecht bij de dienst ‘Maatschappelijk Werk’ van hun ziekenfonds.
Thuisdiensten
Een heleboel thuisdiensten kunnen zorg voor een persoon met dementie verlichten. Iedereen wil uiteraard zo lang mogelijk comfortabel thuis blijven wonen.
- Zorgbedrijf
- Villers
- Vleminckveld
- I-mens
- I-mens solidariteit
- Familiehulp
- Thuiszorg Solidaris
- Thuiszorg CM
- Thuiszorg Helan
- Thuiszorg Liberale mutualiteit
Nachtzorg
Personen met dementie kunnen ’s nachts onrustig zijn. De broodnodige nachtrust van de partner komt daardoor in het gedrang. Nachtzorg Antwerpen biedt nachtelijke hulp. Een team van 41 verzorgenden en 69 vrijwilligers zetten zich 's nachts in bij zorgbehoevende cliënten ter ondersteuning van familie en mantelzorgers.
tel. 03 220 17 77
info@nachtzorg.be
www.nachtzorg.be
Hoe zwaar wordt u belast?
Ongeveer 70% van de mensen met dementie leeft thuis. Als mantelzorger sta je altijd klaar voor de persoon waarvoor je zorgt. Maar overbelasting is een risico. Verlies jezelf niet uit het oog.
Hoe zwaar word je belast door de zorg voor een persoon met dementie?
Doe deze test en krijg nuttige tips.
Vrijetijdsbesteding en ontspanning
Het is belangrijk om de activiteiten die je uitoefende vooraleer je de diagnose ‘dementie’ vernam, zoveel mogelijk te blijven voortzetten. Blijf samen naar het jaarlijks buurtfeest komen, blijf elk weekend gaan kaarten. Sluit je niet op en praat over de ziekte.
Een aantal Antwerpse musea bieden rondleidingen aan voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Samen naar het museum gaat bied je de unieke kans om buiten te komen. In een ontspannen sfeer samen kunst beleven, heeft een positieve invloed op de relatie tussen de dementerende persoon en de mantelzorger.
MEET ME @ Middelheim
Meer info via deze website of bekijk dit filmpje.
MAS
Meer info via deze website.
Een luisterend oor
- Alzheimer telefoon | 0800 15 225
Zit je met een vraag? Zoek je een luisterend oor voor uw verhaal? Of zie je gewoon door de bomen het bos niet meer? De Alzheimer telefoon is gratis bereikbaar van 9 tot 21 uur op werkdagen.
Bel naar 0800 15 225.
- Mantelzorgtelefoon | 078 15 50 20
Geen nood aan specifieke informatie, maar wel aan een luisterend oor? Bel dan 078 15 50 20. Opgeleide vrijwilligers staan je graag te woord, en dit iedere weekdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.
Meer info?
Je kan online heel wat nuttige informatie vinden over dementie. De onderstaande links helpen je alvast op weg:
https://www.dementie.be/
http://www.alzheimerliga.be/over-ons/
https://www.ma-zo.be/events/
www.omgaanmetdementie.be